Beaujolais: Michel Guignier

Na het bezoek aan Julien Guillot trekken we richting Beaujolais voor een lunch (Les Platanes de Chénas in Chénas). Het eten is eenvoudig, maar het uitzicht is wel de moeite. Al staan de spuitende wijnboeren in schril contrast met de natuurwijnmakers zoals die van onze tweede stop: Michel Guignier.

 

jura jacobs-70

jura jacobs-78

Michel Guignier

 

Michel is een ras apart. Ik schat hem rond de zeventig jaar. 20 jaar geleden is het pas dat hij overschakelde naar biodynamiek. Zijn broer, ook wijnboer, bleef trouw aan de industriële versie. Hun velden liggen naast elkaar, toch wel een beetje vreemd, me dunkt.

Boven op een berg staat zijn boerderijtje. Met meer dan 500 meter hoogte zitten we op de bovengrens van de Beaujolais. Hun land is omringd door wijnvelden en bossen met everzwijnen. Het uitzicht is dan ook prachtig.

jura jacobs-110
Zoek de enige natuurwijngaard tussen al de anderen. (Tip: rechts in beeld, naast dat woestijnveld.)

jura jacobs-124

jura jacobs-108

Een aantal van zijn velden zijn zo stijl, dat zelfs zijn Brabants trekpaard amper omhoog kan lopen tijdens het ploegen. Dus trekken ze op die velden de ploeg handmatig omhoog. Stevig, niet?

Eigen konijnen, runderen, groenten, fruit…ze zijn quasi zelfvoorzienend. Echte boeren dus. Waar Julien Guillot de meer avant-gardistische versie van de biodynamie vertegenwoordigt, vertrekt Michel Guignier vanuit een oudere boerenwijsheid. Dit is ook wat Michel zo fascineert in de biodynamiek. Steiner – de grondlegger van de theorie rond biodynamiek – haalt zijn mosterd namelijk bij de manier waarop vroeger boerderijen gemengde, en grotendeels zelfvoorzienende systemen vormden.

Van zijn Gamay druiven maakt hij rosé en rode wijnen, waaronder een paar frisse vlotte doordrinkers. Iedereen was heel enthousiast over zijn ‘Oh’; een wijn met een heel fijne, aangename zurigheid, en een soort ‘salinité’ die doet drinken. Ook de Moncailleux werd erg gesmaakt.

jura jacobs-135

Als er één gelijkenis is met Julien Guillot (link), dan is het de passie waarmee ze het zeer arbeidsintensieve werk leveren. Elke dag opnieuw.

Beide bezoeken waren dan ook erg interessant. Ik wil het niet op de spits drijven, maar het verschil tussen de gezonde grond bij biodynamiek en de woestijngrond bij de anderen doet me toch wel de wenkbrauwen fronsen.

Respect voor Julien en Michel.

Meer info

Domaine Michel Guignier

Faudon

69820 Vauxrenard

website

jura jacobs-97

jura jacobs-86

jura jacobs-138

jura jacobs-133

jura jacobs-99

jura jacobs-102

jura jacobs-92 jura jacobs-82

Morgen: over wat de pot schaft(e).