Macon: Julien Guillot

Macon: Julien Guillot

De eerste stop van onze wijntrip was Julien Guillot (Domaine des Vignes du Maynes). We zitten in de Mâcon(nais) (uiterste zuiden van de Bourgogne, tegen de Beaujolais aan). Deze enthousiaste wijnmaker kiest resoluut voor natuurwijnen en voor biodynamie. Hij combineert daarbij de beproefde methodes van de biodynamische landbouw met een grote openheid voor nieuwe ecologische teelttechnieken. De bedoeling is daarbij steeds om de plant, en de bodem zo rijk en zo sterk mogelijk te maken, en dus de inherente ziekteafweer te versterken. Met andere woorden elk detail telt.

Weetje: het is één van de oudste bio wijngaarden van Frankrijk; een wijngaard die naar verluid nooit zou behandeld zijn met synthetische chemische middelen. Julien is de kleinzoon van Pierre Guillot. Die kocht de wijngaard begin jaren vijftig. Een aantal van zijn wijngaarden gaan zelfs terug tot de tiende eeuw, en zijn gesticht door de monniken van Cluny. Zijn huis staat zelfs op de fundamenten van een Romeinse villa.

Julien Guillot

jura jacobs-34

 

Hij ontvangt ons met open armen in zijn schattig keldertje.  De proeverij start met een crémant, gaat over naar witte en eindigt bijna met de rode wijnen. Tot hij naar zijn Marc de Bourgogne grijpt. Dit is een distillaat die minstens 15 jaar op vat zit. Helemaal afsluiten doen we met een kersen- en kweeperenwijnen van een bevriende – Belgische – wijnmaker. Hetzelfde procedé als wijn van druiven, maar dan met kersen of kweeperen. Verrassend lekker.

Voor de kenners: bij de witte wordt enkel wat sulfiet toegevoegd tijdens de botteling. Bij de rode wijnen niet. Julien gebruikt ook geen andere additieven.

Onze favorieten:

  • Mâcon Village
  • Arragonite
  • Pierre Bleu
  • Cuvée 910
  • Bourgogne Pinot Noir

 

Meer info

Rue des Moines

Sagy-Le-Haut

71260, Cruzille

Domaine des Vignes du Maynes

 

 

Julien Guillot

Julien Guillot

 

Morgen: Michel Guignier uit de Beaujolais