Penskes draaien bij Hendrik Dierendonck en Jef

Wie me nauw volgt, weet ondertussen dat ik samen met wat vrienden Het Verzet vorm. Het Verzet organiseerde dit jaar een culinair wielerevenement rond De Ronde van Vlaanderen. @Hcdpierre zorgt voor het eten en op het menu had ik onder andere bloedworst gezet. Omdat Het Verzet terug naar af wil, en omdat ik dat gewoon eens wou doen, ging ik de bloedworst zelf maken.

Mijn keuken met chocolade besmeuren, dat krijg ik nog net verkocht bij IR. Diezelfde ruimte echter met bloed besmeuren, dat vindt ze – terecht misschien – een stapje te ver. Feit is natuurlijk dat ik daar noch het materiaal, noch de producten en al zeker niet de kennis voor heb. Dus klopte ik aan bij één van mijn favoriete slagers Hendrik Dierendonck (link).  Of ik eens bij hem bloedworst mocht komen draaien…

Zo geschiedde en vorige maandag trok ik al vroeg op pad richting Sint-Idesbald, stilaan het walhalla der carnivoren. Op het programma: penskes draaien. Na een warm welkom van Hendrik en een deugddoende “jeatte kaffie” liet hij ons over in de goede handen van Jef,  één van zijn slagers met tonnen ervaring en dé pensenman van Dierendonck.

 

DSCF5828DSCF5832DSCF5833

De 15kg ajuintjes waren al aangestoofd en de basispreskop ge- euhm-geprest. We mengden de preskop met varkensnekspek en draaiden dit tot gehakt. In een inox kuip roerden we de ajuintjes, het geheime kruidenmengsel naar het recept van vader Dierendonck en het gehakt handmatig tot een dikke brij. Het ziet er niet uit, maar het smaakte wel. Ja, ook rauw om 7u30 ’s morgens. Ons basisbeslag werd afgewogen en gemengd met het verse bloed. We smaakten af en kruidden bij met nog wat zout. Tijd om wat darmpjes op te vullen!

 

DSCF5836 DSCF5838

 

Jef toonde voor hoe je dit moest doen en ik…ik mocht eens proberen. Eerst te dik, dan te weinig opgevuld. Ik had het kunnen denken. Handige Pieter. Not. Jef toonde verder hoe je de worsten opdraaide. Ook dat bleek niet zo simpel te zijn. Het was duidelijk, pensen opvullen en draaien, dat is niet simpel.

 

Pensen draaien, dat is een ambacht én een kunst!

 

Vervolgens werden de pensen op 80 graden gegaard, afgekoeld en vacuüm getrokken. Zo konden we ze bewaren tot zondag. Hoe de pensen gesmaakt hebben, dat vertel ik u graag een andere keer. Feit is dat Jef en Hendrik nog steeds ambachtelijk pensen maken.

 

En dat verdient alleen maar respect!

 

 

Meer info: Dierendonck

Het Verzet viert De Ronde: het verslag.