Basisbaksels, deel 1: een cake

Zelf een vorm in silicone maken, die opvullen met een chocolademousse en versieren met verschillende texturen, dat heb ik al gedaan. Whisky turven met tabak, daar een sabayon van maken en die serveren met heerlijke chocolade, een pittige crumble en zo meer, ook dat stond al op het lijstje “been there, done that”. En toch moet ik oppassen dat ik niet loop alvorens ik kan wandelen. Er zijn namelijk nog heel wat basisrecepten dat ik niet heb uitgeprobeerd.

Soms gaat het echt om simpele dingen. Een ‘baksel’, waarvan jij misschien zegt: “Hoe, dat heb je nog niet gemaakt, of wat? Serieus? Allez, man!”. Ja, ik pleit schuldig. Er is nog veel te maken, dat geef ik toe. Schandelijk, schaamtelijk…maar er was en is zo weinig tijd, ik had lange tijd geen deftige oven en heb uiteindelijk ook nooit gepretendeerd een patissier te zijn. Ah ja, het is wat het is.

IMG_0892

Bon, genoeg zelfmedelijden opgewekt. De voorbije weken heb ik alvast twee basisbaksels uit mijn oven gehaald. En daarom stel ik u gracieus en gaarne voor: basisbaksel nummer 1, de cake.

– “Een cake, really?”

Inderdaad, een cake. Ik had een teveel aan eieren, boter, peren en appel en heb collega’s die al graag wat zoet lusten. Een perfecte match.

Concreet maakte ik een cake met appeltjes en peertjes uit de tuin van de schoonfamilie, rozijntjes in whisky geweekt en grof gehakte nootjes. Wegens de overvloed aan beslag heb ik verschillende versies gemaakt: grote en kleine. Ik deel met u het recept voor de kleintjes.

cake

Recept: Appel- en perencake met rozijntjes, whisky of rum en nootjes

Ingrediënten: (voor ongeveer 12 kleine cakejes of 1 grote cake) 200g boter (op kamertemperatuur), 200g rietsuiker, 50g pistache, 1 appel, 1 peer, 1 limoen, 3 eieren (ongeveer 160 gram), 200g bloem, 1 vanillestok, 1 mespunt bakpoeder, 1 snuifje zout, 80g rozijnen, 1 flinke scheut whisky of rum. Extra: 2 el bloem, 1 klontje boter.  Werkwijze: 

 1. Zorg voor boter op kamertemperatuur. Lekker zacht, maar niet gesmolten.
 2. Week de rozijnen in een flinke scheut whisky of rum. Schenk een scheutje whisky of rum in een glas.
 3. Rooster en maal de nootjes grof. Zet opzij.
 4. Weeg al de rest af.
 5. Proef eens van het glaasje.
 6. Verwarm de oven voor op 185 graden Celsius.
 7. Meng bloem, suiker, bakpoeder en zaadjes van vanillestok.
 8. Voeg een eitje toe.
 9. Meng met de boter en een snuifje zout.
 10. Voeg de rest van de eitjes toe.
 11. Spatel de nootjes onder het beslag. Meng tot een homogeen stevig beslag.
 12. Giet de rozijnen af. Schil de appelen en peren en snij in stukjes.
 13. Drink gerust nog maar wat het glaasje.
 14. Spatel dit onder het beslag.
 15. Voor de grote versie: vet en bloem een bakvorm in. Voor de kleintjes: leg cakevormpjes in de bakvormen. Vul op met beslag.
 16. Stop alles in de voorverwarmde oven. De kleine versies moeten niet zo lang: 15 minuutjes misschien. Voor de grote versie reken je op minstens 45 minuten.
 17. Neem de computer, laptop of tablet en het glaasje whisky/rum. Lees hier wat van jouw favoriete artikels, terwijl je nipt van het glaasje en de cake in de oven bakt.
 18. Vergeet niet af en toe een blik te werpen op de oven en te kijken of de cake al dan niet gaar is.
 19. Eenmaal gaar, haal uit de oven. Ontvorm en laat afkoelen op een rooster.

!!! De kans bestaat dat de cake bij jou net iets meer of minder lang in de oven moet. Dit hangt af van de kracht van de oven, de dikte van de cake, etc.  Ik was alvast tevreden van de kleine versies. De gaartijd zit nog niet helemaal snor, maar de smaak en textuur alvast wel.

Basisbaksel 1, check. Smakelijk!

 

 

Tips, opmerkingen of reacties zijn altijd welkom in onderstaand invulveld.

 

 

 

Bakvorm by Le Creuset