Citroenkaastaart met munt en extra limoen

Stel je even voor: een krokante bodem van chocolade en hazelnoot wordt met een laag hazelnootbiscuit bedekt. De taart wordt verder opgebouwd met achtereenvolgens een mousse van witte chocolade, cremeux van mango, coulis van mango en een mousse van bruine chocolade. Dit geheel wordt finaal overgoten met een ganache van donkere chocolade. Toptaart!

Helaas is niet iedereen wild van deze, weliswaar lekkere, maar zware, zoete en complexe combinatie. (Bemerk de dubbele alliteratie.)

Daar heb ik begrip voor. Voor die mensen is deze taart. Ze is klaar in een halfuur (opstijven niet inbegrepen), wel romig, maar helemaal niet te zoet. Je hoort me dus niet zeggen dat dit een licht taartje is. De smaken zijn echter fris genoeg om de romigheid te counteren.

IMG_0898

Recept: citroenkaastaart met munt en extra limoen

We maken een krokante bodem van speculaas en pindakaas. Je kan evengoed neutrale crackers of petit beurre koekjes gebruiken. Ik verfris de taart met limoen. Heb je alleen maar citroen liggen, dan kan je ook dit gebruiken. Reken op minstens 3 uur opstijven.

Ingrediënten: (voor 1 springvorm van 24 cm): 160g Mackays Lemon Curd*, 200g Griekse yoghurt, 200g room, 320g mascarpone, 50g bruine suiker, 1 limoen, 1 handvol verse munt, 1 blaadje gelatine, 20g extra room; voor de bodem: 2 el pindakaas, 170g speculaas, 50g boter.

 

Werkwijze:

  1. Smelt de boter. Laat afkoelen.
  2. Verkruimel ondertussen de speculaaskoekjes (of crackers of een mix 50/50).
  3. Meng met de lauwe boter, twee eetlepels pindakaas en een snuifje fleur de sel.
  4. Bedek de bodem van de springvorm met deze crumble, druk goed aan en laat opstijven in de koelkast.
  5. Maak het beslag. Klop hiervoor de room half op en zet koud.
  6. Klop de mascarpone los met de room.
  7. Meng met de suiker en de lemon curd.
  8. Warm de extra room op. Week de gelatine in ruim koud water. Smelt de gelatine in de room. Meng onder het beslag.
  9. Hak de munt zeer fijn. Zorg voor frisheid met de zeste van (minstens) 1 limoen/citroen, het sap van een limoen/citroen en de fijngehakte munt.
  10. Stort het beslag uit in de springvorm. Laat minstens 3 uur opstijven.

Zin in een andere kaastaart van HCDP? Ik ken er hier wel nog een paar.

 

*Meer recepten met Mackays Lemon Curd.