brewed by nature

Brewed by Nature: Alex Joseph, een bangelijk goeie chef

Ik heb het eerder al gezegd. Ik ben een bierfreakske. Zonder snob te willen zijn. Geef me liever een craft biertje van een Amerikaans microbrouwerijtje dan een mainstream pilsje. Let op, dat laatste smaakt ook. Zeker na een dagje verbouwen, maar spannend is het allerminst.

Wat doe je dan als je een uitnodiging in de bus krijgt voor een diner bij Brewed by Nature, een pop-uprestaurant van biergigant AB Inbev? Ik wil niet gelyncht worden door mijn bierminnende vrienden (en trouwe lezers van Hcdpierre), omdat ik ergens het idee van Hot Cuisine de Pierre als plek voor lokale ambacht oneer aandoe. Anderzijds staat Alex Joseph, de chef, wel bekend als een bangelijk goeie chef en het is de uitgelezen kans om zijn creaties te proeven en een jonge chef in de kijker te zetten. Mijn maag won het van mijn lever en met een kritische blik en een klein hongertje trokken we richting centrum Brussel.

img_4619

img_4622

img_4648

Toegegeven, de ligging mag er wezen. Op de tweede verdieping van één van de oudste herenhuizen op de Grote Markt van Brussel, ik heb al op slechtere plaatsen gezeten. Het zicht is uiteraard zeer mooi. Zeker eenmaal de avond valt.

Een Hoegaarden Radler Lemon of Agrum als aperitief…zelfs het stijlvolle schuimwijnglas kan mijn wenende lever niet troosten. Zit er dan niets anders in dat gigantisch gamma van AB Inbev om mee te openen? Neem dan desnoods Deus, één van de nieuwste telgen van de Leuvens – Braziliaanse familie. Dat past toch veel beter bij het klassevolle pand dan “bierlimonade uit een lichtblauw blikje”.

img_4629

img_4626

De amuses zijn een eerste lichtpunt.

  • Gazpacho van witloof
  • Grijze garnalen met citrus en Hoegaarden Radler
  • Wafeltje van gerst met bottarga en ansjovis
  • Meringue van kriek met foie gras

Het is duidelijk dat Alex Joseph, voormalig winnaar van San Pellegrino Young Chef Benelux 2015, weet hoe hij moet koken. Zoals het concept van Brewed by Nature voorschrijft, is bier verweven in de gerechten. Gerst bijvoorbeeld, hét basisbestanddeel van bier.

Een eerste voorgerecht brengt een salade van gerst met yoghurt, komkommer en tomaat. Een zomers fris gerechtje dat mooi aansluit bij een witteke in het glas.

Het seizoen der coquilles is officieel begonnen en Alex had een paar van de eerste schelpen verkregen. Vers uit de schelp, geen diepvries transatlantische coquilles, zo hebben we ze graag. En al zeker als ze tot tartaar gesneden worden en rauw geserveerd worden. Heerlijk.

Het eerste warme gerecht was een risotto van gerst met Parmezaan, truffel, bospaddenstoelen en Stella. Truffel, paddenstoelen en risotto…een van mijn favoriete combinaties. De portie was naast royaal ook echt lekker. Al kwam de Stella er niet uit. In het glas kwam een Goose IPA. Een vreemde combinatie vond ik dit, al moet ik bekennen dat het bie krachtig genoeg was om te wedijveren met de stevige risotto.

img_4637

Voor het hoofdgerecht werd acht liter Kriek Bellevue ingekookt tot een reductie van amper één liter. Dit werd op smaakt gebracht met beurre noissette, verse fond en braadjus van de eend. Het resultaat: een zeemzoet maar lekker sausje. De eend was perfect gegaard. De groentjes beetgaar en van het seizoen. Topcombinatie, zonder twijfel. En de Tripel Karmeliet paste er wel bij.

Alex Joseph nam ons tussendoor ook mee naar een aparte hopruimte waar we – echt waar niet gezeverd – een heerlijk bolletje ijs op basis van hop en Tripel Karmeliet mochten verorberen. Een van de hoogtepunten van de avond, zeker en vast.

Het culinair niveau bleef stijgen en ook met het dessert werd die lijn doorgetrokken. Ijs van gebrande mout, homemade granola en een krokantje van honing. Zo eenvoudig, zo lekker!

Qua bieren bleef ik hier echt wat op mijn honger zitten. Met 100’en bieren onder het AB InBev concern hadden ze iets verrassender uit de hoek kunnen komen. Gelukkig was dit niet het geval qua kookkunsten van Alex Joseph. Het menu ging mooi in stijgende lijn en met het ijs van Tripel Karmeliet, de risotto, de perfect gegaarde eend en het dessertje liet hij ons echt een poepje ruiken.

Ja, Alex Joseph, dat is een bangelijk goeie chef.

img_4630

img_4631

img_4639

img_4641

Meer over Brewed By Nature

Check ook Rouge Tomate, het restaurant van Alex.