Restaurant: Aperto ChiusoRestaurant: Aperto Chiuso

Zes jaar geleden is het dat ik op het punt stond om naar Italië te vertrekken. Zes maanden lang verbleef ik in Perugia in het kader van Erasmus. Nu gaan we geen oude koeien uit de gracht halen. Sindsdien erger ik me enkel aan de slappe espresso’s, vind ik het nocciola ijs niet smeuïg genoeg en zijn de pasta’s te duur. Laat staan dat ik over de pizza’s begin of mijn mening geef over het warme weer, de historische achtergrond, het culturele erfgoed, … Zo slecht is het hier niet, dat weet ik wel. En toch… Vooral culinair vind ik het moeilijk om een echt Italiaans gevoel te krijgen. Zoals ik al zei: probeer maar eens een simpele pasta met hoogstens drie ingrediënten te vinden, die daarbovenop geen 18 euro kost en uiteraard nog lekker is. De Italiaanse keuken is puur, simpel, vers en niet echt duur. Een eenvoudige risotto met champignons of een zelfgemaakte pasta met pesto en parmesan, dat geeft mij een Italiaans gevoel. Als ik Italiaans ga eten, hoef ik geen verfijnd gastronomisch gepresenteerd bord. Ik wil geen roodwit geruit tafelkleed en bespaar me alsjeblieft van de Ti Amo op de achtergrond.

https://www.youtube.com/watch?v=G3nLqQJtaHQ

Soms, heel zelden, krijg ik op restaurant het gevoel in Italië te zijn. Trattoria Marco Polo in Gent was lange tijd een etablissement, die ergens wel in de buurt kwam. Een paar weken geleden vond ik echter voor de eerste keer sinds lang een plaats, waar ik echt oprecht het gevoel had in Italië te zijn. Een onverlichte smalle gevel in de Sleepstraat met in de etalage de helft van een Fiat 500 en een oude kaart van Italië: wie het niet weet zijn, rijdt er zeker voorbij. Ook ik….  Aperto Chiuso is de naam. De bruschetta met groene pesto, tapenade van zwarte olijven en pesto all pomodori zijn eenvoudig maar lekker. De eerste keer ging ik voor de risotto met een Italiaans gekruid worstje, de tweede keer koos ik de Tagliatelle Porcini. Ingewikkeld was het niet: zelfgemaakte pasta, Italiaanse paddestoelen en een roomsausje met kaas en afgewerkt met een beetje bieslook. Lekker was het des te meer. Ook de wijn werd gesmaakt. De prijs voor de acht bruschetta is acht euro. Voor de hoofdgerechten varieert het van twaalf tot achttien euro. Aperto Chiuso verraste me de eerste keer en bevestigde de tweede keer. Ze zullen me er nog zien, dat staat vast. Naar mijn bescheiden mening is dit dus een echte aanrader. Trouwens, ik nam geen foto’s. Ook dat zegt al genoeg. Ciao.

apertochiuso5

aperto-chiuso-restaurant-gent-3(p-restaurant,16859)(c-0)

Aperto Chiuso
Sleepstraat 82  
9000 Gent
09 233 72 64
https://www.facebook.com/Aperto-Chiuso
Reserveren is aangeraden. 
Ma-Za: 18:30-22:00

Iix years ago I moved to Italy. For six months I lived there as a student. Don’t be afraid, I won’t tell you about my experiences then. It’s just that since I returned the coffee isn’t the same again. Also the hazelnut ice cream (nocciola) doesn’t taste like Italian one does. Pasta and pizza, it’s so hard to find the real Italian… I know it’s not so bad here in Belgium. That’s true. The only problem is when you want to find a real Italian restaurant. Try to find a place where they make their pasta by themselves, where the sauce doesn’t contain a dozen of ingredients and where the price is still ok. The Italian cuisine is pure, simple and not expensive. Just a simple risotto with mushrooms or a homemade pasta with pesto and cheese, those are the dishes that give me an Italian feeling. If I’m in an Italian restaurant I don’t want to listen to “Ti Amo” or sitting around a table with an red and white tablecloth. I just want a delicious dish. 

apertochiuso5

Sometimes, very rare, I feel like I’m in Italy. Trattoria Marco Polo in Ghent is one of those places where they know how to give you this feeling. A couple of weeks ago, and last weekend, I went to another restaurant in Ghent where they really give you an Italian feeling. The facade is small and discrete with just the half of a Fiat 500 and an old map of Italy in the window. If you don’t know it, you wont notice it. Aperto Chiuso is the name. The bruschetta with green pesto, tapenade of black olives and pesto all pomodori are simple but delicious. The first time I went for the risotto with an Italian sausage, the second time for Tagliatelle Porcini. The dishes are not complicated, but still delicious. Just a homemade pasta with a creamy cheese sauce, some Italian mushrooms and a bit of chive. Eight bruschetta will take you eight euro. The main dishes go from 12 to 18 euro. Aperto Chiuso surprised me the first time and  confirmed the second time. They will see me again, that’s for sure. According to me, this restaurant is a must-go. Besides, I didn’t take any pictures, that proves everything.

Aperto Chiuso
Sleepstraat 82  
9000 Ghent
09 233 72 64
https://www.facebook.com/Aperto-Chiuso
You better make a reservation.
Ma-Za: 18:30-22:00