pompoensoep met zoete aardappel

Pompoen- en wortelsoep met zoete aardappel, rode poon, vanille-olie en zure room

Na de toast champignon van vorige week, blijven we in de hartige sferen. Een soepje deze keer, omdat het niet altijd uitgebreid, speciaal of moeilijk moet zijn.

En net zoals de toast champignon komt het gros van de ingrediënten van De Buurderij in Diest.

 • Butternutpompoen
 • Wortel
 • Ajuin
 • Posteleinblaadjes
 • de Rode Poon

Jip, ook de vis. Deze voormalige Vis van Het Jaar is een zogezegd bijvangstvisje, waar vroeger weinig meer mee gedaan werd dan of te goedkoop verkocht worden of overboord gegooid worden. Onder impuls van talrijke chefs zoals de Northsea Chefs en verschillende bewegingen wordt bijvangst terug populair. Terecht overigens, er is meer dan kabeljauw, zalm en tong alleen.

Het probleem is alleen dat je als consument uit het binnenland niet zo gemakkelijk toegang hebt tot verschillende bijvangstvisjes. Vind ik. Groot was dan ook mijn vreugde toen de Buurderij in Diest aankondigde met Pintafish in zee te gaan. (zotte woordspeling en al).

Ik heb het later wel nog eens uitgebreider over hen. Hun focus ligt op duurzame vis en samen met vissers, verwerkers en consumenten willen ze streven naar een leefbare zee. Hun aanbod bestaat dan ook enkel uit zo fair mogelijk gevangen vis en bijvangst.

Hun rode poon grilde ik kort en serveerde het als garnituur in mijn soepje van pompoen, wortel en zoete aardappel. Afgewerkt met een likje vanille-olie en zure room met limoen werd het een zoete, doch frisse soep. Aanrader.

pompoensoep met zoete aardappel

Recept: soep van zoete aardappel en pompoen met vanille-olie, gegrilde rode poon en zure room

 • Nodig: een grillpan, een grote pot
 • Aantal: 2 à 2,5l soep
 • Duur: 1,5 uur

Ingrediënten

1 butternutpompoen, currypoeder, paprikapoeder, za’atar, 4 tenen look, 2 takjes rozemarijn, peper, zout, 1 sjalotje, peper, zout, olijfolie

2 ajuinen, 2 zoete aardappelen, 2 wortels, peper, zout, 4 blokjes groente- of kippenbouillon, water, currypoeder

0,5 rode poon filet per persoon , olijfolie, peper, enkele blaadjes postelein, zure room, 1 limoen, enkele vanillestokken, een paar takjes koriander

Bereiding

 1. Snij de butternut in twee overlangs. Maak inkepingen in het vruchtvlees van elke helft. Haal er de pitjes uit. Leg ze in een ovenschaal.
 2. Verwarm de oven voor op 200°C.
 3. Kruid elke helft met peper, za’atar, zout, curry, paprika en besprenkel met olijfolie.
 4. Plet de look grof. Snij de sjalot overlangs. Hak de rozemarijn en tijm fijner. Strooi de look en rozemarijn over de pompoen. Leg de look en sjalot op de pompoen.
 5. Zet de pompoen in de oven. Gaar ze 40 à 50 minuten. Bedek de helften met aluminiumfolie mochten de kruiden verbranden.
 6. Pompoen gaar? Lepel het vruchtvlees uit de helften.
 7. Schil de zoete aardappel, ajuin en wortel. Snij in stukjes. Stoof aan in een grote pot met olijfolie.
 8. Voeg het vruchtvlees van de pompoen toe.
 9. Doe er de bouillonblokjes bij. Giet water in de pot tot de groenten volledig onder staan. Zet het deksel op de pot. Breng aan de kook, laat 20 minuten sudderen of tot de groenten gaar zijn. Mix met de staafmixer tot soep. Te dik? Voeg eventueel wat water toe. Ik hou echter wel van een crème-achtige soep.
 10. Kruid af met curry, peper en zout.
 11. De vanille-olie maak je door je uitgeschraapte vanillestokken in een fles olijfolie te laten trekken.
 12. Meng een paar lepels zure room met limoensap.
 13. Dep de visfilets droog. Wrijf ze in met olijfolie. Verhit de grillpan. Grill de vis een minuutje langs elke kant. Kruid met peper en zout.
 14. Doe de soep in een bord. Werk af met zure room, olijfolie, posteleinblaadjes, koriander en de rode poon. Smakelijk.

 

 

pompoensoep met zoete aardappel