Toast champignon

Eens geen reviews, boekentips of verbouwingstoestanden… gewoon nog eens een receptje. En ik zal je meer zeggen: het is zelfs geen dessert. Gewoon een toast champignon. Allez, niet gewoon. Een beetje speciaal, maar wel zeer toegankelijk om zelf thuis te proberen.

Bijna alle ingrediënten van dit hapje kocht ik in de Buurderij De Pit in Diest, de plaatselijke afdeling van het mooie initiatief Boeren en Buren. Veel van de producten zijn dus niet alleen bio, maar bovenal ook lekker lokaal. Een beetje duurzaamheid kan geen kwaad, he. De paddenstoelen komen van Zwamburg, de peterselie, daikon en ui van Johan en Maria uit Rillaar en het brood van bakker Hans.

De toast zelf bestaat uit een toast natuurlijk met gestoofde paddenstoelen, een paddenstoelenmayonaise, gemarineerde daikon en gebrande beukenzwammetjes. Het hapje was een voltreffer, al zijn proper opeten zonder morsen en alles gelijktijdig warm serveren wel twee uitdagingen. Succes.

 

toast champignon

 

Recept: toast champignon

  • aantal: 6 à 8
  • duur: 30 minuten
  • materiaal: een pan, een bunsenbrander

Ingrediënten

voor de daikon: de helft van een kleine daikon, 2 delen sushi-azijn, 1 deel olijfolie, peper, zout

voor de toast: een paar sneden van een lekker broodje, olijfolie, fleur de sel

voor de gebrande beukenzwammen: een paar beukenzwammen, sushi-azijn, peper, zout

voor de mayonaise: 1 ei, 1 el mosterd, 200ml maïsolie, 2 el sushi-azijn, 1 teen look, 3 el sojasaus, 1 hand paddenstoelen zoals shi-itakes

voor de aangestoofde paddenstoelen: paddenstoelenmengeling, 2 tenen look, peterselie, 1 ui, boter, peper, zout

voor de afwerking: peterselie, piment d’espelette

 

Bereiding

Snij de daikon met de mandoline of een mes in flinterdunne schijfjes. Marineer in sushi-azijn met olijfolie, peper en zout.

Snij cirkels uit het brood of gebruik de volledige boterham. Verhit olijfolie en boter. Bak het brood krokant langs twee kanten. Kruid met fleur de sel. Laat uitlekken op keukenpapier.

Marineer de beukenzwammen tien minuten in de azijn met peper en zout. Haal uit, dep droog en brand af met een bunsenbrander.

Stoof voor de mayonaise de paddenstoelen aan in beetje olijfolie. Blus met sojasaus. Doe ze samen met een teen look, azijn, mosterd, ei, peper, zout en de olie in een hoge maatbeker. Mix voorzichtig met de staafmixer tot mayonaise. Doe eventueel in een spuitzak.

Snij de paddenstoelen grof. Pel de ui en look. Snij fijn. Stoof aan in boter. Voeg de paddenstoelen toe. Stoof aan tot ze beetgaar zijn. Meng met fijngehakte peterselie, peper en zout.

Hak voor de afwerking peterselie fijn.

Neem een toast, lepel er wat aangestoofde paddenstoelen op. Spuit er de mayo op. Werk af met daikon, beukenzwammen, peterselie en piment. Smakelijk.