Hot Plan de Pierre 2015

2014 was een boerenjaar, een dik vet boerenjaar. Dat kon u reeds lezen in mijn terugblik op dat jaar. Ik klok af op net geen 75 berichten. Dit aantal is minder dan vorig jaar, maar nog altijd meer dan eentje per week. Dat was het verleden, tijd om vooruit te kijken. Net zoals vorig jaar lanceer ik graag, weliswaar met enige voorzichtigheid, het Hot Plan de Pierre.  Dit plan is mijn State of the Union, mijn januariverklaring, mijn doel en dromen voor 2015. Wat betreft de opvolging van vorig jaar, geef ik mezelf een meer dan voldoende. Enige voorzichtigheid is echter – altijd en nu meer dan ooit – nodig, omdat ik geen glazen bol heb en dus niet weet wat de toekomst brengt en zeker niet hoe de combinatie HCDP en ML zal uitdraaien.

state-of-the-union-speech-

Desalniettemin presenteer ik u, waarde lezer, graag het Hot Plan de Pierre 2015.

Het plan is een vervolg op het vorige, met hier en daar wat aanpassingen en nieuwigheden.

1. Aandacht voor Ambacht

Het gegeven ambacht zat er vorig jaar al in. Cornichons opleggen, mirabellen op siroop zetten, confituur maken, bouillon trekken, basisbaksels, kip in hooi garen, klassiekers namaken, het behoort allemaal tot het gegeven basiskennis. In 2015 wil ik nog meer terug naar de basis. De augurken worden een jaarlijkse traditie, dus die komen terug. Vorig week ging mijn eerst pot pastinaak in de kast hopende dat een fermentatieproces zou starten. Hop, melkzuurbacteriën, hop! Echter ook het maken van worsten, rilette of hoofdvlees staat op het wenslijstje. Verder denk ik aan dingen roken, iets met vissen doen, etc. U ziet, het hoofd barst van de ideetjes.

Roberts_Butcher_Shop_(5838852498)

2. Coole projecten

2014 was met voorsprong het jaar van de zotste projecten. De Ronde in 2013 was gek, maar de opeenvolging van vijf (+1 eind december 2013 en 8 in totaal) battles en als summum de epische strijd in Maastricht was ongezien. Tussendoor deed ik een roadtrip doorheen West-Vlaanderen, kookte met Gentse producten en nodigde een Ier bij mij thuis uit. Stuk voor stuk gezellige ‘small gatherings’ met ‘great stories’ als resultaat. Deze lijn wil ik graag doortrekken naar 2015. Er staan een vijftal activiteiten op de planning en misschien, wie weet, komen er nog bij. Ideeën genoeg, maar we zien wel hoe het uitdraait. In tussentijd mag u mij altijd contacteren, mocht u graag met HCDP iets op touw willen zetten.

3. Verantwoorde en duurzame levensstijl

Verantwoord en duurzaam, het zijn soms een modewoorden, die al te vaak uit het context worden getrokken. Ik ben geen groene jongen, draag geen geitenwollen sokken en wil geen politieke statements op mijn blog zetten. Ik vind alleen dat er iets moet veranderen in het consumptiewereldje. Aangezien ik van ’s morgens tot ’s avonds bezig ben met ‘eten’, vind ik dat ik op zijn minst bewust moet omgaan met dat ‘eten’. Ik wil (zoveel mogelijk) weten waar mijn eten vandaan komt. Mijn blog heeft ergens ook een voorbeeldfunctie. Ergens een klein beetje maar, dat weet ik wel. Maar het is een begin. En wie het kleine niet eert…

Dus laat het me even toelichten. In 2014 wou ik de kwantiteit van mijn vleesconsumptie naar beneden halen. De kwaliteit van het vlees moest daarentegen stijgen. Dat lukte aardig. Seizoensgebonden en lokale groenten (lees: van de grootouders) nuttigen was een doel en lukte, vooral tussen augustus en eind oktober, erg aardig. Deze twee aspecten blijven behouden voor 2015. Daar komt nog één iets bij: verspilling. Het toeval wil dat 11.11.11 dat dit jaar als thema hebben. Er verdwijnt echter te veel uit onze frigo richting vuilbak. Het invriezen bleek niet meer dan een vertraging van het weggooiproces. Twee weken geleden werden de diepvriezers geïnventariseerd en gereorganiseerd.  Doel: orde in de chaos. Ook in 2015 wil ik hier verder aan werken. Tenslotte wil ik consequent sorteren. Daarvoor we moeten we ons emmertje GFT-afval naar de schoonmoeder brengen, maar het is het proberen waard. Extra cool is dat IR volledig meegaat met deze drie doelstelling en we er samen willen aan werken.

groenten-drie

4. Interessante content

Net zoals de vorige jaren wil ik af en toe eens een portret uitschrijven en zo iemand in de kijker zetten. Diegenant, Dierendonck, Joost Arijs, Pieter De Volder vanuit Barcelona, culinair lekkers in Leuven, het kwam allemaal aan bod. Dit ga ik in 2015 opnieuw doen. Verder wil ik me wagen aan combinaties met bier. Wat past bij wat? Ik volg niet voor niets een zythologiecursus. Bieren in detail bespreken, daar waag ik me niet aan. Dat is voor experts zoals Belgian Beer Geek en Belgian Smaak. Af en toe een lokaal brouwerijtje in de kijker, dat kan misschien wel. Tenslotte vul ik aan met eigenzinnige recepten. Dat zou moeten volstaan.

En voor de rest?

Voor de rest zie ik wel. Op deze vier pijlers meen ik een boeiend jaar te kunnen bouwen. Ja, ook in mijn ogen klinkt het ambitieus. Ik ben me er terdege van bewust dat het een heftig jaar wordt. Daar zorgt ML wel voor. Maar goed, dat zien we dan wel. De kern van het plan is dat ik zoveel mogelijk zal doen wat ik graag wil doen. Ik nodig u, mijn trouwe lezer, dan ook graag uit mijn avonturen mee te volgen op HCDP. Wordt uiteraard vervolgd…