Feest in Diest: Kookduet 1.0

Het verhaal ging zo: een aantal maanden geleden vroeg ik Erwin (chef van Wannes Raps, het beste restaurant van deze Oranjestad) of hij geen zin had om eens iets samen te doen. Na al die dessert battles was het tijd voor iets vreedzamer. Bovendien was zo’n “kookduet” de ideale bekroning van mijn Diesters integratieproces. Zo gezegd, zo gedaan.

Het menu moest zoveel mogelijk uit lokale producten bestaan. Dus gingen we beiden op zoek naar groenten, vlees of kaas uit de streek. Verder vonden we twee sympathieke broers/hobbybrouwers bereid ons te helpen met het brouwen van ons eigen bier. Ik maakte verder een grote lading Hot Gin de Pierre (link) en propte bokalen vol Hot Cornichons de Pierre (link). Erwin, daarentegen, experimenteerde met een aperitief op basis van vlierbloesem en liet in de schuur achter het restaurant zeer coole tafels maken. Tenslotte hadden we nog volk nodig. Vrienden en familie werden gevraagd of ze geen zin hadden om deel te nemen aan Diesters kookduet tussen een chef en een hobbychef. De opkomst was overweldigend. 75 Vrienden smeekten om erbij te mogen zijn. Dit werd een feest!

DSC_4450

Een paar weken geleden was het zover. De zaterdag trokken Erwin en ik naar Groenkost (Engsbergen) om er groenten te oogsten, veel verser kon het niet. De schuur werd ingericht en het menu werd uitgewerkt. Het bier en de wijn zaten koud. De aperitief stond op punt. Dat het maar snel zondag was.

De laatste hand werd gelegd aan de gerechten, de tafels werden gedekt en voor dat we het beseften, stond er 75 man in de schuur met in de hand een Hot Gin de Pierre of een vlierbloesemaperitief van Erwin. Iedereen had er duidelijk zin. Als eerste hapje kwam een plank.

DSC_4428 DSC_4435

DSC_4438

DSC_4445

Op de plank:

  • twee soorten charcuterie uit de streek (Frank Bielen, Kortessem)
  • twee geitenkaasjes (Karditsel, Lummen)
  • Potted duck, homemade door Erwin
  • Rilette van eend, homemade door Erwin
  • Hot Cornichons de Pierre (recept)
  • Pruimenchutney
  • Zuurdesembrood

Topplankje, als je het mij vraagt. Tijd om het bier te ontkurken. De flessen werden rijkelijk op tafel gezet. Onze double IPA, getiteld Alfa Male, was klaar om geproefd te worden. Het resultaat: zeer hoppig in de neus en mond, behoorlijk bitter en vlot doordrinkbaar voor een 7%. Verder kwam het eerste gerechtje op tafel: mergpijpje met peterseliecrumble, coulis van peterselie en escargots uit Langdorp (Het Slakkenhof). Na het mergpijpje kwam een waterkerssoepje (waterkers uit Herve) met notencrumble, ras el hanout en Griekse yoghurt. Bordjes werden leeggegeten en nog meer flessen kwamen op tafel.

DSC_4584 DSC_4528 DSC_4504 DSC_4492 DSC_4480 DSC_4558

Als hoofdgerecht hadden we Iberico varkensnekken, (2 dagen op ongeveer 60 graden gegaard), met pommes boulangères, pompoen en gemarineerde venkel. Prachtige stukken vlees en heerlijk bereid door Erwin. Het dessert waren appelbeignets met cider en dulce de leche ijs. Voor bij de koffie had ik drie hapjes voorzien: een lolly met chocolade en frambozen van de schoongrootvader, een minismurfentaartje met perziken uit de eigen tuin en minimadeleines. En het bier en de wijn? Die vloeiden rijkelijk.

DSC_4571 DSC_4418 DSC_4580 DSC_4618 DSC_4627 DSC_4620 DSC_4645 DSC_4647 DSC_4642

 

Ik denk dat ik mag zeggen dat dit Kookduet een succes was. Iedereen vond het niet alleen lekker, maar had ook een superleuke zondagmiddag. Alles kwam vlot op tafel en voor één keer was het niet mijn huis dat nadien een stort was. Het mag ook gezegd worden: Erwin is echt een goeie chef. We hebben wel degelijk samen georganiseerd, samen het menu opgesteld en uitgewerkt, maar hij heeft nog net dat tikkeltje meer ervaring om het gerecht echt op punt te stellen. Wannes Raps, het is een aanrader.

Dit is sowieso het event van het najaar. Met Het Verzet viert De Ronde en dit Kookduet is mijn jaar nu al geslaagd. En wie weet, wat er nog komt.

Bedankt aan iedereen die aanwezig was en geholpen heeft. Merci Peter voor de foto’s.

Een aantal recepten komen weldra online. Voor meer foto’s: zie Facebook.

 

DSC_4594

DSC_4658

 

Meer info over de leveranciers:

Karditsel, geitenkaasmakerij

Frank Bielen, slager en slachter van biovlees uit de streek

Slakkenhof

Groenkost

Wannes Raps