Eenvoudige fruittaartjes: zanddeeg – yoghurt – rode vruchten

Wie vorig weekend in mijn frigo keek, vond naast de gebruikelijke chaos ook zes kant-en-klare zanddeegvormpjes, reeds voorgebakken. Verder ook 1 vel zanddeeg, rood fruit en een restje yoghurt. Overblijfselen van een videoshoot voor VTM Koken.

Ik hou niet van weggooien, dus maakte ik snel en simpele fruittaartjes. Yoghurt werd onder banketbakkersroom gespateld voor een frisse en lichte toets. Het vel zanddeeg werd afgebakken en net zoals de kleine kant-en-klare vormpjes opgevuld met de yoghurt-banketbakkersroom. Alles werd door IR vakkundig met rode vruchten versierd. In totaal: 6 kleine taartjes en 1 grote taart.

Het resultaat? Lekkere en eenvoudige fruittaartjes, klaar in minder dan een uur. Soms moet het niet moeilijk zijn.

 

fruittaart-2 fruittaart-3 fruittaart-4 fruittaart-bessen

 

Recept: fruittaartjes met zanddeeg, yoghurt en rode vruchten

 • Aantal: genoeg voor 6 kleine vormpjes (ongeveer 15cm diameter), 1 taart (ongeveer 22cm diameter) en nog een paar lepels om de pot uit te lekken
 • Duur: 1 uur (bereiding), 1 uur (eventueel wat opstijven)
 • Materiaal: taartvorm (22cm of groter)

Ingrediënten

Voor de banketbakkersroom: 450g melk, 50g room, 100g kristalsuiker, 1 vanillestok, 100g eidooiers, 40g maïszetmeel // voor de vulling : 170g yoghurt, 300g room (volle), 3g gelatineblaadjes, 3 limoenen, 25g witte chocolade // rood fruit naar keuze // voor het zanddeeg: 1 vel kant-en-klaar zanddeeg en 6 voorgebakken taartvormpjes. Zelf deeg maken doe je met dit recept.

Bereiding

 1. Leg het zanddeeg in een taartvorm met bakpapier (of ingevet). Bak af in een voorverwarmde oven op 190 graden Celsius, gedurende 10 à 15 minuten of tot het goudbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
 2. Klop de eidooiers met de suiker en maïszetmeel wit schuimig (tot ruban).
 3. Kook de melk op met een vanillestok, in twee gesneden, op.
 4. Giet op de eidooiers. Klop los en doe terug in de pot. Laat al roerend op een zacht vuurtje opkoken. Laat het kort pruttelen en zet het vuur af. Blijf nog even roeren, anders krijg je een omelet. Giet, indien dik genoeg, in een andere kom. Bedek met plastiekfolie en laat afkoelen.
 5. Week de gelatine in koud water. Smelt in een kookpot op een zacht vuurtje.
 6. Meng de yoghurt met de banketbakkersroom en de gesmolten gelatine. Voeg zeste van twee limoenen toe.
 7. Klop de koude room half op. Spatel onder het yoghurtmengsel.
 8. Vul de zanddeegvormpjes met het yoghurtmengsel. Strijk glad. Versier met rode vruchten naar keuze. Werk eventueel af met zeste van limoen en geraspte witte chocolade.
 9. Opgelet: laat de taart eventueel kort opstijven in de frigo. Doe dit zeker niet te lang. De vulling maakt het zanddeeg terug vochtig en dus niet meer krokant. En dat willen we niet. Wil je toch een krokant korstje de volgende dag? Smelt dan wat witte chocolade (eventueel met cacaoboter) en borstel het gebakken deeg in met een lauwe chocolade. Laat opstijven en doe er de vulling op. De chocolade beschermt het deeg.

 

Fruittaart met yoghurt en zanddeeg from Hot Cuisine de Pierre on Vimeo.

 

fruittaart-klein fruittaart-klein-2