Kip in de oven op Barbecook houder

‘Chicken on a can’: Kip met whisky, appelsap en hooi in de poep

Ik kreeg deze zomer een nieuw speeltje: een Barbecook kiphouder. Het systeem is gebaseerd op ‘chicken on a can’. Dit is een Amerikaanse klassieker, waarbij een kip over een geopend blik bier geschoven wordt en zo op de barbecue gaart. Het resultaat is een kippetje, knapperig vanbuiten, sappig binnenin. De kiphouder werkt gelijkaardig, alleen kan je de houder opvullen met aromaten en drank naar keuze.

Op zich zeer interessant, al vreesde ik dat dit het zoveelste gadget zou zijn dat in mijn opberghok zou verdwijnen om er nooit meer uit te komen. Niets is minder waar en ik moet bekennen dat ik eigenlijk grote fan ben. Ik gebruikte het een eerste keer tijdens IR haar verjaardagsfeest (link) met Duvel. Het resultaat mocht er toen al wezen. Vorige week gebruikte ik het een tweede keer en ik ben helemaal verkocht aan het concept.

kip-barbecook-houder

 

Ik maakte het wel niet klaar op de barbecue, maar daar is een zeer eenvoudige reden voor. Mijn kippetjes bestelde ik bij De Winning in Lummen. Eerder kocht ik daar al een overheerlijk pakket met rundsvlees. (link) Een week of twee werden de kippen, na maandenlang vrolijk trippelen, geslacht.

Het verschil met de supermarktkippen is dan ook enorm. De kippen wegen tussen de 2,2 en 2,4kg. In tegenstelling tot die supermarktkippen werden ze niet opgespoten met water of volgepropt met antibiotica. Ze kregen de kans om rustig te groeien en werden pas geslacht, wanneer ze groot genoeg waren. En dat is ook de reden waarom ze niet op de barbecue bereid werden. Ze zijn simpelweg te groot om onder het deksel van die barbecue te garen. Dus maakte ik ze klaar in de oven.

kip-natuur-trio

Vorig weekend maakte ik deze kanjer van een kip klaar in de oven op die Barbecook kiphouder en ik wou iets doen met whisky. Op aanraden van BBQ-expert Coolinary propte ik de kip vol met in whisky geweekt hooi en vulde ik de houder op met appelsap, een beetje whisky en verschillende aromaten. Verder smeerde ik de kip voor het bakken in met een mengsel van exotische specerijen en olijfolie. Een topidee, zo bleek achteraf.

Geen kip zonder appelmoes en frietjes, vind ik. Dus maakten we appelmoes. In plaats van frietjes werden aardappelen in partjes gesneden en gemengd met olijfolie, tijm en rozemarijn en bij de kip in de ovenschotel gelegd. Hierdoor had ik veel meer tijd om bij de gasten te zitten. De kip en aardappelen zaten in de oven en de appelmoes moest enkel nog opgewarmd worden. Pittig detail trouwens: zowel de aardappelen als de appelen komen van IR haar grootvader. Gooi daarbij de kip uit Lummen en dan weet je dat dit echt een lokaal, verantwoord en seizoensgebonden gerecht is.

kip-appelmoes-trio

kip-patatjes

kip-kruidenbasis-trio

kip-bereiding-trio

kip-eindfase-schotel

Kip-eindfase-bord

Het resultaat was meer dan geslaagd. Het vel van de kip was lekker krokant, het vlees was sappig en boordevol smaak. Zowel het zoete van de appelsap als het rokerige van de whisky waren duidelijk aanwezig. Bovendien is deze combinatie echt een aanrader, omdat het, zoals eerder vermeld, werk bespaard. Hierdoor heb je meer tijd om bij de gasten te zitten. De kip wrijf je op voorhand in en zet je al op de kiphouder, de aardappelen laat je al even marineren in olijfolie en de appelmoes is klaar.

Geen fan van appelmoes, dan kun je wat raapjes, pastinaak, pompoen of wortelen bij de aardappelen voegen. Zo heb je quasi een éénpansgerecht en moet je het fornuis niet gebruiken. De kiphouder, tenslotte, zorgt ervoor de kip lekker sappig blijft. Zeker bij kanjers zoals die kip, is het niet evident om de kip gaar en niet droog te krijgen.

Ik ben dan ook oprecht fan van dit gadget. Er zitten nog drie kippen in de diepvries en iets zegt me, dat ik die kiphouder nog vaak ga gebruiken.

kip-eindfase-bord-2

Zelf eens proberen?

RECEPT: kip met lekkers in de poep, appelmoes en gebakken aardappelen

 • Materiaal: Barbecook kiphouder (of een leeg blikje), oven, grote ovenschaal
 • Duur: 1 uur (voorbereiding) + 1,5 uur (garen in de oven)
 • Aantal: 4 personen
 • Opmerking: de ingrediëntenlijst is slechts een leidraad. Experimenteer zeker met aromaten of een vloeistof naar keuze.

Ingrediënten

1 kip, een paar klontjes boter, peper, zout, een paar takjes tijm, 1 takje rozemarijn

voor de marinade: 2 el korianderzaad, 1 el venkelzaad, 2 el kerriepoeder, 1 el paprikapoeder, 1 kl komijnzaad, peper, zout, 4 el olijfolie

voor het hooi: 1 handvol hooi, 1 scheut (geturfde) whisky (bv. Ballechin), 

voor de vulling van de kiphouder: 20cl appelsap, 10cl water, 1 scheutje (geturfde) whisky (bv. Ballechin), peper, zout, 1 blaadje laurier, 1 tak rozemarijn

voor de appelmoes: 1 kg appelen, suiker (naar smaak), een scheutje water, 1 klontje boter

voor de aardappelen: 1 kg aardappelen, peper, zeezout, 3 tenen look, 3 takjes tijm, 3 takjes rozemarijn, olijfolie

 

Bereiding

 1. Schil de appelen voor de appelmoes. Snij in stukjes. Stoof aan in een gesmolten klontje boter. Voeg het water toe en laat op een zacht vuurtje onder deksel sudderen (ongeveer 20 minuten). Roer af en toe in de pot. Stoof ze gaar. Breng op smaak met wat suiker. Plet tot moes.
 2. Was de aardappelen. Schil (eventueel). Snij in partjes en doe in een schaal. Pel en plet de look grof. Meng de aardappelpartjes met olijfolie, tijm, rozemarijn, look, peper en zeezout. Zet apart.
 3. Bak alle kruiden voor de marinade kort (ongeveer 1 minuut) aan in een antikleefpan. Doe in een vijzel en stamp fijn. Meng de fijngestampte kruiden met olijfolie.
 4. Verwijder eventueel ingewanden uit de kip. Spoel eventueel de binnenkant van de kip.
 5. Week het hooi in een scheut whisky.
 6. Kruid de binnenkant van de kip met peper en zout. Lepel er wat klontjes boter in. Prop het geweekte hooi, rozemarijn en de takjes tijm in de kip. Wrijf de buitenkant in met de marinade.
 7. Vul de kiphouder of het blikje op met appelsap, een scheutje whisky, peperbolletjes, zout, tijm, laurier en rozemarijn. Schuif de kip over de houder. Zet in een grotere ovenschaal.
 8. Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Plaats de kip in de oven en bak ongeveer 15 minuten. Hierdoor wordt het vel krokant.
 9. Laat de temperatuur zakken naar 220 graden Celsius en bak 20 minuten verder. Lepel wat van het braadvocht over de kip.
 10. Voeg nu de aardappelen toe in de ovenschaal. Besprenkel met extra olijfolie.
 11. Laat de temperatuur zakken naar 200 graden Celsius. Lepel nog wat van het braadvocht over de kip. Bak verder gedurende ongeveer 45 minuten. Vergeet niet om regelmatig braadvocht over de kip te lepelen en de aardappelen om te roeren.
 12. Warm de appelmoes op en serveer met de versneden kip en gebakken aardappelen.
 13. Opgelet: de duur van het bakken in de oven is afhankelijk van de grootte en het gewicht van de kip.