De Winning: sociaal verantwoord vlees eten

In mijn Hot Plan de Pierre 2015 had ik het over duurzaamheid en het consumeren van minder maar beter vlees. Nu zijn we zes maanden verder en het blijkt niet altijd evident. Gelukkig is er De Winning in Lummen. Deze sociale onderneming heeft onder andere een vestiging op het domein van de school Sint-Ferdinand. De schoonmoeder geeft les in die school en zo leerde ik dit kennen.

de-winning-3

De Winning is dus een sociale onderneming en stelt mensen te werken die niet op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen. Ze voorzien ook opleiding en begeleiding. Ik wil het echter enkel over hun vestiging in Lummen hebben. Daar hebben ze een kleine bioboerderij met een winkeltje en eetcafé. Wat geproduceerd wordt op de hoeve, wordt verwerkt en aangeboden in het café en in de winkel. Korte keten dus. In de winkel vind je een seizoensaanbod aan verse groenten, allerlei zuivelproducten, fruitsappen, bier en … vlees.

  de-winning de-winning-2

Een aantal keer per jaar worden kippen geslacht. Enkel de hoeveelheid die besteld is. Het rundvlees kan dan weer los of in pakketten besteld worden. De runderen leven en grazen in een nabij gelegen natuurreservaat. Af en toe wordt een rund geslacht en kan het bestelde pakket afgehaald worden. Je weet dus niet exact wanneer. Reken op ongeveer 10 kilo aan ongeveer 12 à 14 euro de kilo. Er is de keuze uit wit-blauw of angus. We gingen voor angus.

Vier maand geleden kregen we ons eerste pakket. Serieus wat vlees, die 10 kilo. Alles zit vacuüm verpakt per bijvoorbeeld 500 gram (stoofvlees), vier hamburgers, twee biefstukken. Kleine porties en dus ideaal voor een normaal huishouden. Zorg wel dat er wat plaats is in de diepvries.

IMG_2590

Wat zit er allemaal in ons pakket? Rosbief (1,5kg), stoofvlees (2kg), gehakt (2kg), hamburgers (8), filet pur (2), biefstuk (4), soepvlees, schenkels, entrecote, … Een hele hoop dus.

Op het menu stond reeds:

  • Stoofvlees met Pannepot en groenten in de oven
  • Rosbief met geroosterde wintergroentjes (recept)
  • Cheeseburgers
  • Biefstuk/filet pur met stoemp van zoete aardappel en raapjes
  • Côte à l’os, entrecote en hamburgers op de barbecue
  • Spaghetti bolognaise met rundgehakt

Eerlijk? Wij vonden het écht lekker en smaakvol vlees. Bovendien maakt de kennis dat je hiermee mensen helpt en dat de dieren een – in zekere zin – gelukkig bestaan hadden de smaakervaring extra sympathiek. Ons tweede pakket is bij deze al besteld.

de-winning-cover   Meer weten over De Winning