Kip aan ‘t spit “the one and only”

Kip aan ‘t spit.

Iedereen kent wel het beeld van het marktkraam vol druipende draaiende kiekens. De geur van de kippenkruiden, de boter en het vet… hoe heerlijk ruikt dat, nee? Met een lekker sappig kippetje uit de oven kan je me sowieso altijd plezieren bv. hooi en rum/whisky in de poep, op een blikje of gewoon ‘natuur’. Maar geef toe, aan het spit, dat is toch ook wel lekker, he.

In sommige ovens kun je een spit installeren. Niet in die van mij, maar gelukkig kan ik dat wel doen op die Barbecook Siësta van me. Het spit had ik al even liggen, maar met de verhuis en verbouwing had ik de tijd nog niet gevonden. Tijd heb je namelijk wel nodig, want het duurt toch zeker een uur tot anderhalf uur voor die kip klaar is. Nu, de verhuis ligt achter de rug en dus vond ik de tijd. Het spit werd geïnstalleerd, de kip ingewreven met kruiden en op de stang geprikt om vervolgens de barbecue loeihard te stoken en … te wachten tot dat draaiend kieken lekker sappig, krokant én smaakvol was.

Een sappig billetje, wat geroosterde asperges, een tomatensalade en wat brood erbij, meer moet dat op een vrijdagavond niet zijn. Of wacht, doe er maar nog een fris pintje bij.

 

Barbecook spit

 

Ik moet toegeven: het heeft gesmaakt. Eigenlijk is dat best wel gezellig. Vanaf het moment dat het kipje aan het draaien is, heb je tijd om op te ruimen, alles klaar te zetten, de rest te bereiden of gewoon samen met de vrienden te aperitieven en af en toe eens dat kippetje te bewonderen.

De komende zomermaanden staat dit gerechtje dus zeker nog op het menu. Aanrader.

Recept: kip aan ‘t spit

 • Nodig: oven of barbecue met spit (uiteraard), schaal
 • Duur: reken een halfuur per halve kilo => 1u à 1,5u
 • Aantal: 4 personen

Ingrediënten

1 kip (liefst lokaal/bio), 1 el komijnpoeder, 1 el korianderpoeder, 1 el kerriepoeder, 1 el paprika, 1 kl cayenne, 1 mespunt, nootmuskaat, 1 kl kurkuma, peper, zout, 1 kl oregano, 1 kl lookpoeder, 1 kl ajuinpoeder, 1 kl all spice (optioneel), 200g boter, enkele takjes tijm

Bereiding

 • Doe alle kruiden in een vijzel. Kneus ze en meng goed onder elkaar. Tip: uiteraard kun je zelf variëren in je kruidenmix.
 • Kruid de kip langs binnen met flink wat peper en zout. Wrijf de buitenkant in met de kruidenmengeling.
 • Steek op het spit en plaats in de oven/barbecue.
 • Verhit en sluit nu de barbecue en laat het spit draaien. Tip: plaats een ovenschaal onder je kip om de sappen en het braadvocht op te vangen. Dit houdt je barbecue properder en zo kun je ze recupereren.
 • Verhoog de temperatuur tot 180°c en hou die daar. Het laatste halfuur draaien we het gas open of stoken we heter tot 220°C om zo een krokant vel te krijgen.
 • Lepel regelmatig wat boter én braadsappen over de kip. Dit maakt de kip extra smaakvoller.
 • Kip klaar? Haal ze af en versnijd ze.
 • Smakelijk.

 

Barbecook spit (4 of 8)

 

Barbecook spit

 

Barbecook spit (5 of 8)

 

Barbecook spit (7 of 8)

 

Met dank aan Barbecook