De laatste keer Defauw @Hotel Damier

Als er één restaurant is, waar ik de voorbije jaren een paar keer binnensprong, dan is het Hotel Damier. Een aantal keren zocht ik op zaterdagmiddag naar een prijs-kwaliteit ok en lekker restaurant in de Guldensporenstad en dat leidde me telkens weer richting het restaurant van Hotel Damier. Het is bovendien een restaurant dat best wel een transformatie onderging.

Niet alleen qua interieur, maar zeker ook qua menukaart. En daar zorgde één man (samen met zijn souschef) voor: Martijn Defauw. Samen met Niels Vroman zette hij Hotel Damier terug op de culinaire kaart van moderne keuken. Er is nog steeds de optie tot het eten van voortreffelijke klassiekers, maar zijn gerechten zijn jong en verfrissend.

Defauw. Martijn. Onthou die naam.

Hij kan niet alleen goed dansen (zie link), het is ook een verduiveld goeie kok. Zijn afscheidsmenu was alweer een toppertje.

defauw at damier (1 of 10)

defauw at damier (3 of 10)

Na de sucrine en radijsjes met groentendip én de voortreffelijke aperitief van het huis op basis van gin, was het tijd voor een eerste gerechtje. Goujonettes (gepaneerde reepjes vis) kwam met tomaat en basilicum. Fris en crispy. Met zijn Rubia Gallega, erwtjes, sojaboontjes en dashi-vinaigrette wist hij wederom onze tafelgezelschap te verwennen. De gegrilde asperges was trouwens echt goed. Perfect gegaard en net dat tikkeltje anders. Het zag er bovendien ook weer zeer mooi uit.

hotel damier

Martijn heeft een verleden als patissier en dus is het telkens halsreikend uitkijken naar het nagerecht. Deze keer was het eenvoudig, maar mooi én smaakvol. Verse aardbeien kregen het gezelschap van zanddeeg en limoensorbet. Zeer fris, licht en niet té zoet. Afsluiten deden we met nog lekkere kleinigheden.

Voor 38 euro krijg je op zaterdagmiddag (en in de week) dit marktmenu. Drie gerechten van dit niveau voor zo’n laag prijsje, dat is prijs-kwaliteit zeer mooi.

martijn defauw

defauw martijn

Martijn Defauw stopt er echter mee. Hij draagt zijn keuken over aan iemand anders om zelf een eigen zaak te starten: Rebelle. Je vindt hem vanaf september/oktober in het voormalige Fond et Fumet in Marke, op een boogscheut van Kortrijk.

Succes, Martijn en Tessa!

Wil je Martijn trouwens eerder aan het werk zien, schrijf dan nog snel in voor VIERWERK. Samen met drie andere Zuidwest-Vlaamse chefs zakken ze af naar mijn nieuwe hometown Diest voor een culinair festijn.

Lees meer over