chocoladelolly

Krokante chocoladelolly met framboos en rode bes

Ondertussen weet u al dat ik een eerste Kookduet organiseerde. (Meer weten?) Eén van de hapjes bij de koffie was een minismurfentaartje. Voor dat recept verwijs ik u graag hiernaartoe: link.

Verder maakte ik ook een chocoladelolly gevuld met coulis van rode bessen en frambozen uit de tuin van IR haar grootvader. Lekker (en een beetje) lokaal dus. Het geheel werd door de gekaramelliseerde nootjes gehaald voor een crunchy toets.

Zelf maken? Weet dan dat ik de holkogels via de Hanos gekocht heb. Je kan ze ook online bestellen via verschillende Nederlandse sites, maar reken op een leveringstermijn van toch wel twee weken. De lollystokjes kocht ik in de Wibra. Hieronder alvast het recept.

lolly-combi lolly-stelling lolly-eind-2 lolly-boomstam

RECEPT: krokante chocoladelolly met framboos en rode bes

 • Aantal: ongeveer 100  (tjah, ik had ook 75 gasten)
 • Materiaal: holkogels, lollystokjes, (plaats in de) diepvriezer
 • Duur: minimum 1 dag, mits een goede diepvriezer

Ingrediënten

800g frambozen, 400g rode besjes, 150g water, 100g suiker, 1 sinaasappel, 1 citroen, 4 theezakjes rozenbottel, 3 blaadjes gelatine (ongeveer 5g) // 650g donkere chocolade, 1 handvol amandelen, 75g suiker, 24 sigarenkoekjes voor ijs // 100 holkogels, 100 lollystokjes, 300g cacaoboter of mycryo

Bereiding

 1. Mix de frambozen en besjes. Haal ze door een fijne zeef. Dit levert je ongeveer 600g coulis en een vuile zeef op. (Hoe krijg je die toch zo proper?)
 2. Warm de coulis zachtjes op. Meng met suiker, water, zeste van sinaasappel én zeste van citroen en de zakjes rozenbottel. Zet het vuur uit en laat de rozenbottel minstens 2u trekken. Langer mag ook.**
 3. Haal de rozenbottel en zeste uit de coulis.
 4. Week de gelatine in koud. Warm een beetje coulis op. Pers de gelatine uit en smelt in de warme coulis. Meng alle coulis onder elkaar en laat afkoelen.
 5. Vul de kogels voorzichtig op met de afgekoelde coulis.
 6. Stop in de diepvriezer en laat net niet volledig opstijven. Zo kun je er nog de stokjes insteken.
 7. Laat met de stokjes erin volledig bevriezen.
 8. Rooster de amandelen in een droge pan. Smelt de suiker in een andere pan tot een lichte karamel. Voeg de amandelen toe en meng onder de karamel. Stort uit op bakpapier en laat afkoelen.
 9. Mix de afgekoelde amandelen en de sigaren tot grove kruimels.
 10. Smelt de chocolade en de cacaoboter afzonderlijk au bain marie. Meng onder elkaar en laat afkoelen tot het niet meer warm aanvoelt. Voeg de gemalen amandel en sigaren toe.
 11. Haal de lolly’s uit de diepvries. Haal ze één voor één door de chocolade. Zorg dat de opening mooi dicht is. Tip: steek ze in piepschuim. Zo staan ze recht en stijven ze goed op. Gebruik voldoende papier om je werkblad te bedekken, als je niet zo proper kan werken.
 12. Laat opstijven en bewaar koud.
 13. Haal ze een halfuur voor serveren uit de koelkast.
 14. Smakelijk!

 

** Merci, Pieter DV van Patisserie Zuut voor de tip.

 

Meer lezen?

Het Kookduet

Minismurfentaartjes