#JongKeukengeweld: mijn 15 favoriete Flanders Kitchen Rebels

Er zijn zo van die acties, waar je alleen maar achter kan staan. Jong Keukengeweld bijvoorbeeld.

Ben je jonger dan 30 jaar, dan kan je de komende maanden gaan dineren bij beloftevolle chefs.  De chefs zijn allemaal jonger dan 35 jaar. Je bent natuurlijk maar zo jong als je jezelf voelt, maar laten we toch even de term ‘jeugd’ gebruiken voor allen tussen 18 en 30.

Die jeugd kan voor een relatief goedkoop prijsje genieten van een aangepast driegangenmenu bij de culinaire jeugd en toekomst van Vlaanderen en Brussel. Zo geeft deze actie jongeren de kans kennis te maken met ons smakelijk erfgoed.

De voorbije jaren trok ik zelf naar Boury (Roeselare), Table D’Amis (Kortrijk), Essentiel (Leuven) en dit jaar ga ik naar Fleur De Sel (Kasterlee). Stuk voor stuk toppers, waar ik al lang naartoe wou en waar ik dankzij Jong Keukengeweld voordelig naartoe kan. Anderhalf jaar scheidt me van 30. Ik kan er dus maar beter nog wat van profiteren.

 

Onder de noemer Flanders Kitchen Rebels – zeer vette naam, vind ik persoonlijk – dient de groep ook als promotie van onze culinaire traditie in het buitenland. Wij, Belgen, houden immers van bier, eten, wijn, chocolade, kortom alle goede dingen des levens. Dit resulteert in tal van restaurants met achter de potten vaak jonge chefs. Dankzij de Flanders Kitchen Rebels kan het buitenland kennis maken met hen.  Een aantal van hen trok de voorbije maanden naar de Wereldexpo in Milaan, Amerika en zelfs China om er ons land te vertegenwoordigen.

Zelf proeven van het Jong Keukengeweld? De actie duurt tot eind oktober, maar bij veel restaurants kan je reserveren tot eind december. In maart loopt het trouwens opnieuw.

 

Jong keukengeweld_2015_NL_COVER

 

Alle 58 chefs vind je hier mooi opgelijst per provincie. Geen idee, waar je naartoe moet? Dit zijn alvast mijn favorieten: 5 geproefd, 10 op de wishlist.

 

Zelf geproefd en goedgekeurd:

 1. Souvenir, Ieper (link)
 2. Vrijmoed, Gent (link)
 3. 6 Zinnen, Hasselt (link)
 4. Volta, Gent (link)
 5. Benoit & Bernard Dewitte, Zingem (link)

Op mijn wishlijst:

 1. Cochon de Luxe, Gent
 2. Brasserie Boulevard, Sint-Martens-Latem
 3. Graanmarkt 13, Antwerpen
 4. Fleur De Sel, Kasterlee
 5. Va et Vient, Kortrijk
 6. Floris, Brugge
 7. Fleur De Lin, Zele (zelf nog niet geweest, maar chef Wim Van Hecke won maandag de titel van Prosper Montagné 2015 ‘Eerste Kok van België”)
 8. Land Aan De Overkant, Leuven
 9. Kwizien, Hasselt (achter de potten, de Lady Chef van het Jaar 2015)
 10. Innesto, Houthalen

 

Smakelijk! En haast je, de actie kent al meer dan 8500 reservaties. Een record.

 

Meer weten: check Jong Keukengeweld.