spare ribs pannepot reserva

Ribbetjes ‘Pannepot Reserva 2010’, coleslaw en zoete aardappel

Mocht er ooit een verkiezing voor populairste vlees op de barbecue plaats vinden, dan behoren ribbetjes of spare ribs zeker tot de potentiële medaillewinnaars. Goeie ribbetjes, dat is een ander paar mouwen. Vaak gaat het om in een standaardmarinade gedrenkte ribben, die we 15 minuten op de barbecue gooien, veel te dicht bij het vuur natuurlijk, waardoor ze halftaai en zwartgeblakerd op je bord verschijnen. Ribbetjes smeken om een lekkere marinade en hebben tijd nodig.

De 3-2-1-methode is een klassieker in de Amerikaanse barbecuecultuur.  Drie uur indirect garen, twee uur in folie garen en één uur op de grillen, een nachtje op voorhand rusten in de marinade of een paar uur roken niet meegerekend. De tijd zorgt er wel voor dat je de ribbetjes van het been kan zuigen. Zo mals zijn ze. Meer weten? De Belgische BBQ-blog-expert Coolinary vertelt u er meer over. (link)

BARBECOOK-5

BARBECOOK spare ribs

Nu zes uur op een barbecue, daar heb ik in de week geen tijd voor. Voor een marinade gelukkig wel. Tijdens het opruimen van mijn bierhok vond ik nog wat flesjes Pannepot Reserva 2010 ‘Old Fisherman’s ale aged on oak’ van de welbekende Struise Brouwers. Een topbiertje, behoorlijk exclusief en eigenlijk wel wat zonde om als ingrediënt te gebruiken, maar kijk, ik deed het toch en maakte hiermee een marinade. Beter een lekkere marinade door een topbier, dan een slechte marinade door flutbier. Dus werd het een marinade met sojasaus, sesamolie, Pannepot stout en honing.

De ribbetjes werden een paar uur gemarineerd om vervolgens twee uur op lage temperatuur te garen: een uur onder folie, een uur zo. Daarna dreven we de temperatuur nog wat op en genoten ze nog een dik halfuur van hoge hitte. Eindigen op de grill kan ook. Het resultaat mocht er zijn. Malse gekaramellisseerde ribbetjes, heerlijk met de koolsla en zoete aardappel. Een geslaagd experiment dat ik zeker ga herhalen, maar misschien eens met de 3-2-1-methode. Wordt vervolgd.

BARBECOOK-7

Recept: Ribbetjes ‘Pannepot Reserva 2010’, coleslaw en zoete aardappel

  •  Aantal: 4 personen
  • Duur: 1 nacht marineren + 3 uur op de barbecue
  • Materiaal: barbecue (of oven), ovenschaal, aluminiumfolie, borseltje

Ingrediënten

Voor de marinade: 3 varkensribben (of 6 halve), 1 flesje Pannepot (of een andere stout), 1 rode ui, 125ml sojasaus, 110 gram bruine suiker, 60ml sesamolie, 3 tenen look

Voor de lak: 6 el honing, 60ml Pannepot (of een andere stout), 2el fijngehakte peterselie, zwarte peper

Voor de coleslaw of koolsla: 1/4 witte kool, 4 wortelen, 1 appel, verse peterselie, 1 rode ui, 4 el mayonaise, 1 limoen, 2 el Griekse yoghurt, peper, zout

Voor de zoete aardappel: 4 zoete aardappelen, 1 el paprikapoeder, 1 el tijm, 3 el olijfolie, peper, zout, 4 el zure room, bieslook, 2 el Griekse yoghurt

Bereiding

  • Voor de ribbetjes: begin met de marinade. Snij de tenen look grof en plet. Snij een rode ui fijn. Meng alles voor de marinade. Doe in een plastiek zakje (of in een kom) en voeg ook de ribben toe. Laat minstens 3 uur marineren. Liefst 1 nacht.
  • Meng alles voor de lak. Hou de peterselie opzij voor afwerking.
  • Haal de ribbetjes uit de marinade. Leg ze in een vuurvast schaaltje en bedek met aluminiumfolie. Zet ze op de barbecue. Ik werkte met mijn gasbarbecue. Drie van de vijf branders stonden op medium vuur. Die werd verhit tot rond 120 à 140°C. Zet de ribbetjes boven de overige branders. Doe je dit op een houtskoolbarbecue, schuif de kolen dan wat opzij. Zo gaar je indirect. Sluit de barbecue en laat minstens een uur onder folie garen.
  • Verhoog de temperatuur naar 140 à 150°C en gaar de ribbetjes nu een uur zonder folie. Wrijf ze regelmatig in met de lak.
  • Zet de ribbetjes op het vuur en bak nog een halfuurtje op 170°C à 180°C. Leg ze eventueel nog wat op de grill. Wrijf ze in met de lak of marinade uit het schaaltje.
  • Serveer ze en werk af met peterselie.
  • Voor de koolsla: Rasp de witte kool, wortelen en appel. Snij de peterselie en ui fijn. Meng alles onder elkaar.
  • Meng alles voor de dressing. Draai de dressing door de groenten. Bewaar koud.
  • Voor de zoete aardappel: was de aardappelen. Snij ze in dikke partjes (wedges).
  • Meng olijfolie met paprikapoeder, peper, zout en tijm.
  • Meng de zoete aardappelen met de kruidenolijfolie. Stort uit in een vuurvaste schaal.
  • Je kan ze op de barbecue maken, maar ik roosterde ze in de oven: een 20-tal minuten op 180°C, voorverwarmd.
  • Meng zure room met yoghurt en fijngehakte bieslook. Serveer dit bij de zoete aardappel.

! Opmerking: de gaartijd voor de ribbetjes is een indicatie. Experimenteer zelf, maar onthou: neem je tijd.

 

BARBECOOK-13

 

Meer info over Barbecook.