Estse stoofpot

Het land uit, deel 1: Estland

Ik lanceer een nieuwe rubriek: “Het land uit”. Makker PJ, bekend van de betere biermomenten, kwam op een avond langs en had in zijn rugzak mee: enkele beloftevolle biertjes uit Estland. Dat vond ik de ideale aangelegenheid om me te verdiepen in de Estse cuisine.

Het idee ontsproot om dit op regelmatige basis te doen. Toespitsen op een bepaalde regio en zorgen voor zowel bier als eten. Hallo, nieuwe rubriek “Het land uit”. Kwestie van mezelf uit te dagen en te verdiepen in de culinaire bierwereld.

Het eten

Estland en eten, meer dan gerookte vis, aardappelen en rapen kon ik niet bedenken. Mijn oog viel op een recept van The Hairy Bikers: een stoofpot van lam met jeneverbessen, aardappelen, zure room en een snuifje citrus. Helemaal mijn ding én op voorhand te maken.

Ik koos voor twee stukken bout in plaats van schenkels en zette het veel langer in de oven. Iets meer groenten o.a. pastinaak én veel langer in de oven, zo werd het toch meer mijn eigen versie.

Het bier

PJ had een koffie IPA en een Berliner weisse bij. De brouwerij? Pöhjala uit Tallinn.

 • Crema Coffee IPA
 • Kreuzberg Berliner Weisse

Het is een kleine craft beer brouwerij uit Tallinn in Estland. Ze hebben een uitgebreid gamma met allerlei lekkers. Mooie vormgeving trouwens. En lekkere biertjes. Al pasten ze niet echt bij het eten. Dat had ik wel gedacht. Enerzijds past een IPA wel bij dit gerecht, maar dan liever eentje met citrusaroma’s ipv koffietoetsen. Die Berlinerweisse was uiteraard niet krachtig genoeg om te concurreren met het lam en zo.

Mijn tips? Zoek een smaakvolle saison of een IPA met citrustoets, een amber of donker bier met roostertoetsen zonder echt richting stouts te gaan of een tripel met best wel wat alcoholvolume. Ze passen mooi bij het geroosterde lamsvlees, de citrus en jeneverbesaroma’s van het stoofpotje.

Nu we toch in de biersferen zitten. Er stonden nog een aantal andere biertjes op onze proeflijst.

 • Beau-Monde, Dochter Van De Korenaar
 • The Kraken, D’Oude Maalderij
 • Millionaire, The Wild Beer Co
 • Le petit Prince Farmhouse Table Beer, Jester King Brewery
 • Epic Saison, The Wild Beer co
 • Cassandra, Siphon Brewing

Stuk voor stuk interessante biertjes, allemaal lekker tot zeer lekker en een eigen aparte stijl. Als ik eentje moet kiezen dat echt helemaal mijn ding is, dan is het de Beau-Monde van Dochter Van De Korenaar. Wat een topbier is dat, zeg. Ook die Cassandra van Siphon Brewing. Echt een aanrader.

Terug naar de kern van het artikel. De rubriek: het land uit. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Maar eerst: het recept

 

 

estse stoofpot

Recept: Estse stoofpot van lamsbout, traaggegaard met jeneverbessen, citrus en zure room

 • Nodig: 1 stoofpot, oven
 • Aantal: 6 personen
 • Duur: 30 minuten bereiden, 4,5uur garen

Ingrediënten

2kg lamsbout in stukken, 2 el bloem, 2 el plantaardige olie, 4 grote ajuinen, 1 el jeneverbessen, 2 citroen, 1 stukje zeste van sinaasappel, 4 laurierblaadjes, peterseliestengels, tijmtakjes, 4 grote aardappelen, 8 wortelen, 1,4l kippenbouillon, 2 sinaasappels, peper, zout, 2 el zure room, 1 pastinaak

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de lamsbouten een halfuur voor het bakken uit de koelkast.
 2. Verhit wat olie in een pan. Bak de stukken lamsbout aan. Zorg dat ze een mooi kleurtje krijgen.
 3. Kruid met peper en zout. Zet de pan met vlees aan de kant.
 4. Snij de ajuin fijn. Schil wortel en pastinaak en snij in stukjes van 3 à 4cm. Idem voor de aardappelen. Was de citroenen en 1 sinaasappel.
 5. Neem een grote stoofpot. Stoof de fijngesneden ajuin aan tot ze mooi zacht worden. Voeg de andere groenten en aardappelen toe.
 6. Strooi er de bloem over en roer even alles onder elkaar.
 7. Voeg de zeste van de twee citroenen, een stukje zeste van een sinaasappel (ongeveer 2x4cm) en geplette jeneverbessen toe. Maak een bouquet garni van de peterseliestengels, laurier en tijm en voeg toe.
 8. Leg het vlees tussen de groenten.
 9. Blus of deglaceer de pan van het vlees met een beetje bouillon. Voeg dit en de andere bouillon toe aan de stoofpot. Breng aan de kook.
 10. Voeg nu het sap van twee sinaasappels toe. Kruid met peper en zout. Plaats met deksel in de voorverwarmde oven voor ongeveer 1u30 minuten.
 11. Verwijder het deksel en laat nog 3 uur verder garen.
 12. Klaar om te dineren? Haal dan de pot uit de oven. Meng zure room onder je creatie, serveer en eet smakelijk. Werk eventueel af met fijngehakte peterselie.

 

Estse stoofpot

 

Bieren

 

 

U vraagt zich misschien af waar je al dat lekkers kunt vinden. Bierhalle Deconinck (Waregem)  is onze favoriete bron van het betere gerstesap. Verder heb je De Hopduvel (Gent), Malt Attacks (Brussel), Dranken Geers (Oostakker), Aarschot, Marlou (Zonhoven) en net over de grens in Maastricht The Hoppy Brothers en in Sluis De Vuurtoren. Schol!