Gebakken perziken met ijs van praliné met daim en amandel

Zelfgemaakt ijs, ik vind het heerlijk. Meer moet je me niet geven om even extra gelukkig te worden. En eigenlijk is het helemaal niet moeilijk. Ik kan me dan ook serieus ergeren aan sommige zogezegde “verkopers van ambachtelijk ijs”, die totaal geen kwaliteit leveren. Nochtans is het eenvoudig. Mijn basis luistert naar de naam 128.

  • 1 liter vocht: de verhouding room-melk kies je zelf. Ik hou wel van wat extra room.
  • 200 g suiker: volgens één van de Spermalie chefs was het 300 g, maar dat vond ik te zoet
  • 8 eidooiers: het behoeft geen betoog dat de eieren van de eigen kippen net dat tikkeltje meer hebben.

Vocht opkoken, ruban maken van suiker en eidooiers, samen voegen en tot (ongeveer) 80 graden laten opwarmen, afkoelen en draaien tot ijs. Klaar is kees. De bekendste smaak vanille krijg je door een stokje (of twee) toe te voegen aan de melk. Het kan ook wat experimenteler. Eerder voegde ik al steranijs, kardemom, kaffir-limoen of mout toe.

Mijn recepten voor ijs en sorbet:

  1. Moutijs
  2. Sorbet van mascarpone en abrikoos
  3. Sorbet van Sprite en limoen
  4. Ijs van erwten

Zaterdagavond had IR wat dames op bezoek, dus wou ik eens “uitpakken”. Veel tijd om te koken had ik niet, dus moest het eenvoudig, lekker en “iets voor IR” worden. IR is grote fan van Daim koekjes. Je weet wel, die grote zakken chocoladesnoepjes die je ziet liggen nadat je de kassa van de Ikea gepasseerd bent. Altijd verleidelijk en 9/10 komen we uit de Ikea met minstens zo een zak. Ijs met van die gemalen Daim snoepjes, het leek me wel wat.

Amandelen karamelliseren, ook dat vindt IR erg lekker. Als “beet” in een dessertje of gewoon uit de hand, heerlijke snoepjes. Ijs met stukjes amandel, het leek me wel wat.

Praliné-ijs, ik ben er grote fan van en had het altijd al eens willen maken. The sky is the limit, dacht ik, dus wou ik eens zot doen. Ik wou en zou praliné-ijs met gemalen Daim en gekaramellisseerde amandelen maken. De schoonmama heeft kippen en die leggen eieren. Ideaal. Bij de schoonmama staan op dit moment ook een aantal perzikbomen klaar om geoogst te worden. Die perziken, dat leek me wel een mooie combinatie met dat ijs.

Samengevat: wat ik ging maken, luisterde naar de mooie omschrijving…

 

“Gebakken perziken met ijs van praliné met daim en amandel”

INGREDIËNTEN

voor de perziken: 1 perzik per persoon, 1 stokje vanille, 4 el suiker, boter

voor het ijs: 0,35l room, 0,25l melk, 1 vanillestokje, 100g pralinépasta, 6 eidooiers, 80g suiker (al zoet genoeg :p ) // 20 Daim snoepjes, 2 el amandelen, 1 klontje boter, een paar eetlepels suiker

 

ter versiering: een handvol munt

 

WERKWIJZE

Breng de melk en de room aan de kook met in twee overlangs gesneden vanillestokje. Klop de eidooiers met de suiker “au ruban” (schuimig, tot het bijna wit ziet, …). Giet het kokend vocht over de eidooiers. Roer door. Giet terug in de kom. Laat “vaneren”, d.w.z. niet koken en tot ongeveer 80 graden Celsius. Roer dikwijls met een spatel en zorg dat het zeker niet aankoekt. Haal de vanillestok er uit en giet over de pralinépasta. Roer goed los. Laat afkoelen op ijs of in een koudwaterbad.

Rooster de amandelen. Laat het klontje boter smelten met de suiker. Voeg de amandelen toe en laat karamelliseren. Giet uit op een bakmatje en laat afkoelen. Eenmaal afgekoeld, hak in stukjes. Hak ook de Daim snoepjes fijn.

Eenmaal afgekoeld, turbineer de crème anglaise in de ijsmachine. Ik gebruik een Kenwood Ijsbereider Chef AT956A. Voeg de gehakte amandel en Daim snoepjes toe als het ijs bijna klaar is. Vries het ijs nog even in of serveer dadelijk.

Was en snij de perziken in twee. Verwijder de pit. Snij het vanillestokje overlangs en haal het merg uit. Smelt een klont boter met het merg en het vanillestokje.  Bak de perziken, te beginnen met de snijkant, in de bruisende boter. Bestrooi met de suiker. Laat even aankleuren.

Serveer de perziken met een bolletje ijs, wat amandelen en een blaadje munt. Smakelijk!

 

ijs van daim

 

Persoonlijke mening: het ijs was lekker. Echt. Bij de volgende keer zou ik de praliné wel weglaten. Het hoeft niet. De combinatie met de perziken was wel lekker. Het proberen waard!