De Dutch Pastry Award vanuit de ogen van een Belgische deelnemer

Joeri Vandekerkhove, de naam zegt u misschien weinig. Ik leerde hem kennen op één van de dessertbattles, waar hij als jonge dessertfreak naartoe kwam. We zijn streekgenoten en dat schept een band natuurlijk. Dat hij op zo’n jonge leeftijd al zo bezeten is van patissier schept alleen maar extra bewondering. Hij wist me te vertellen dat hij deelnam aan een prestigieuze wedstrijd: de Dutch Pastry Award. Hoe die wedstrijd verlopen is, laat ik hem graag zelf vertellen. De pen is aan Joeri.

foto

Deze fantastische uitdaging begon zowat een jaar geleden. Ik had eerder al enkele patisserie wedstrijden gedaan op schoolniveau maar vond het nu eens tijd om mijn kwaliteiten te meten met de top van de patisserie in België en Nederland. De Dutch Pastry Award is een jaarlijkse wedstrijd van het Nederlands patisserie team. De deelnemers moeten een showstuk van uitsluitend eetbaar materiaal maken en een taartje samenstellen binnen een bepaald thema. Wie de eerste plaats behaalt, mag zich de beste patissier van Nederland noemen en krijgt een jaar aspirant-lidmaatschap bij het team. Vervolgens kan de winnaar zich het jaar daarop aansluiten bij de beau monde van de patisseriewereld in Nederland.

Vorig jaar in maart kreeg ik het thema voor de DPA 2015 te horen:  ‘’science fiction’’. Een niet zo alledaags thema waar je niet zomaar kan aan beginnen zonder er even over na te denken. Na een maand brainstormen en ideeën uit te tekenen stond mijn onderwerp vast. Ik had het idee om te werken rond Avatar, maar al snel had ik door dat dit zeker niet makkelijk zou worden. Ik sprak een kunstenaar aan die zich bezig hield met beeldhouwen. Samen met Yvan Beghaeghe zocht ik naar een perfecte figuur om te verwerken tot een beeld in klei, om er daarna een silicone vorm van te maken. Yvan werkte een maand aan het beeld en de siliconemal. Intussen was het al augustus toen ik de mal in ontvangst kon nemen. Nu kon het echte werk beginnen. Ik trok met al mijn ideeën en de mal naar Tom Roels in Anderlecht. Tom, mijn leerkracht chocolade van het vorig schooljaar wou mij met alle plezier coachen. Na een maand had ik mijn geschikte basis voor mijn showstuk. Het zou een rotsblok moeten worden met daarbovenop een soort nest waaruit de avatar dan tevoorschijn komt als een boogschutter. Het klinkt allemaal onmogelijk en een beetje raar, maar het is me gelukt.

foto 2

Naast het showstuk moest ik nog een onderdeel van de wedstrijd uitwerken, het taartje. Ik had eerder al enkele ideetjes opgedaan maar het bleef me lang een raadsel hoe ik dit tot een goed resultaat kon brengen. Ik was er uren, dagen, weken aan bezig vooraleer ik een goede basis vond qua smaak. Het is niet evident een taartje te maken voor een jury waarbij misschien iemand zit die niet van koffie, speciale specerijen of speciale smaken houd. Maar ik deed gewoon mijn eigen ding en maakte voor de wedstrijd een taartje met volgende smaken: onderin kwam een praliné brownie met daarbovenop een lichte amandel en limoencrème. Daarop zat een crémeux van kalamansi en een bloedsinaasappelgelei. Dit alles werd in een origine chocolademousse gedrukt en afgewerkt met een rode glaçage.

8 maart was het dan eindelijk zover. Alle onderdelen van het showstuk werden zo goed mogelijk verpakt en in de wagen geplaatst. Eens aangekomen in Rosmalen kon ik met een goed gevoel starten aan de opbouw  van mijn showstuk want er was niets gesneuveld onderweg. We kregen 3 uur de tijd om ons showstuk op te bouwen. Daarna vond de jurering van de showstukken en de taartjes plaats.

Ik moet zeggen dat het niveau van de andere kandidaten zeer hoog was. Alle stukken waren aan elkaar gewaagd dus zou het taartje de ultieme doorslag moeten geven. De dag erna was het dan eindelijk het moment van de waarheid: de prijsuitreiking.

Ik sloot deze prachtige ervaring af met een knappe 4de plaats en de Jurgen Willems motivatie prijs waar ik zeer trots op ben!

Jurgen Willems was het enige Belgische lid van het patisserieteam maar verloor vorig jaar een oneerlijke strijd (zie: JW.). Daardoor werd de motivatieprijs naar hem vernoemd en wordt hij zo in eer gehouden door het patisserieteam.

Ik draag dan ook dit volledige avontuur aan hem op!

Bedankt Jurgen om me te helpen met de eerste lijnen van dit fantastische avontuur!

Jammer dat je dit niet meer kon meemaken, maar het volledige team en ik hebben en houden  je zeker in gedachte bij alles wat we doen!

Merci Maat!

Joeri Vandekerkhove

foto-3