De bieren van Het Verzet viert De Ronde: Struise Brouwers

Een maand geleden zat ik in Proven voor een zoektocht naar het geheim van de hopscheuten. Op het einde van de dag reden Belgian Beer Geek en ikzelf nog even om. Reden? De Struise Brouwers.

 

Ooit begonnen ze op een struisvogelboerderij. Inderdaad, een boerderij vol met van die gigantische struisvogels. Ik hoor u al denken: enkel in West-Vlaanderen… Maar goed, in een paar jaar tijd groeiden ze uit tot één van de symbolen van de vernieuwingsbeweging binnen onze Belgische biercultuur. We hebben veel bier in België, maar lange tijd bleef alles ‘braaf’. Lekker? Ja, zeker. Traditioneel, dat echter ook. Is dat slecht? Natuurlijk niet, maar het mag soms ook wel eens wat anders zijn. En voor dat ‘anders’ zorgen brouwerijen zoals Ten Dormaal, Alvinne en De Struise Brouwers. Niet toevallig werden die laatste al lang voor ze bij ons beroemd werden, rijkelijk geroemd in de Verenigde Staten. In dat land zitten toch wel voorop wat betreft het ‘anders’ brouwen. De Struise Brouwers zijn volgens Ratebeer.com de beste Belgische brouwerij ter wereld. Daarnaast hadden ze vier bieren in de top 100. Over de stemmingsprocedure valt inderdaad iets te zeggen, maar daar wil ik het nu niet over hebben.

 

de-struise-4 de-struise-3

Of ze effectief de beste zijn, is een kwestie van smaak en voorkeur. Zijn ze de beste? Misschien. Zijn de coolste? Dat zeker en vast. Weinig brouwerijen hebben hun brouwketels staan in een oud klaslokaal of breken een klasmuur uit om er een tap met 26 bieren in te installeren of verbouwen de speelplaats tot opslagplaats voor hun vaten. Elke zaterdagmiddag kun je tegen spotprijsjes hun topbieren brouwen. Hun café? Eén van de klaslokalen. Je treft er Nederlanders, Britten, Australiërs en veel Amerikanen. En ja, soms ook eens een Belg. Hun bieren variëren van zuur tot zoet, licht en blond tot zwaar en zwart. Voor elk wat wils.

 

de-struise-9 de-struise-8 de-struise-6 De-Struise

Er was geen twijfel mogelijk. De Struise Brouwers wou ik op de bierlijst van Het Verzet. Twee jaar geleden was de combinatie tussen het dessert rond een ‘mars’ en de Pannepot 2012 een match made in heaven. (link) Vorig jaar deden we het met De Struise Rosse en de Kloeke Blonde (link). Dit jaar kies ik voor de Pannepot Reserva 2010. Deze krachtpatser komt in het glas bij het dessert. Geloof me vrij, het is een smaakbom. Ook die andere echte brouwerij Ten Dormaal levert trouwens bier op Het Verzet (link).

Verwacht u verder aan lekker eten en hopelijk een spannende koers.

 

Inschrijven voor Het Verzet? Dat doe je hier.