header

Ontwerp: Jeroen Migneaux en sorryklaas;)

[dropcap size=dropcap-big]V[/dropcap]orige zondag, op 31 maart, organiseerde ik, als lid van Het Verzet een wielerfeest. De geschiedenis gaat echter terug tot vorig jaar. Het moet gezegd worden dat alles eigenlijk twee jaar geleden al begon. Er werd toen echter niet over geschreven. Aangezien een gebeurtenis pas geschiedenis wordt vanaf het moment dat er over geschreven is, is alles wat voor vorig jaar gebeurde prehistorie. Jaja, ik heb geschiedenis gestudeerd. En de prehistorie, daar heb ik het liever niet over. Vorig jaar organiseerde ik (- ere wie ere toekomt -, met de assistentie van Mattias Camps) dus een klein eetfestijn  in mijn toenmalige living. De basis was simpel: de koers op groot scherm, 15 gasten, vier gangen en drie onbekende bieren. Het werd toen, zoals je hier kan lezen, een succes. Mattias zei vorig jaar: “En volgend jaar koken we voor 30 man.” Ik zei: “Je bent zot.” Het werden er vorige zondag meer dan zestig…

IMG_1849

Dit is hoe het allemaal gegroeid is. Het team werd in september aangevuld met het grafisch genie, Jeroen Migneaux. Het organiseren was begonnen. Joris Thys, een topillustrator, vervoegde ons even later. Als laatste kwam Dimitri, alweer een grafisch genie, bij het team. Het Verzet was geboren. Het idee was simpel: streven naar dezelfde gezellige sfeer van een living zoals vorig jaar, alleen nodigen we wat meer volk uit. Ook de koers werd opnieuw centraal geplaatst, maar aangezien het de honderdste verjaardag van De Ronde was, moest ons feest beter ingekleed worden. Het Nationaal Wielermuseum uit Roeselare werd gecontacteerd. Culinair gezien zat het vorig jaar al goed, maar moest het dit jaar wel stukken beter. Bier werd opnieuw gelinkt aan gerechten, frieten en stoofvlees vormden opnieuw het hoofdgerecht en al de rest, dat moest beter. Een locatie werd gezocht (en gevonden bij Studiomie in Gent), een brouwerij werd gecontacteerd (Brouwerij Boelens, waarvoor dank) en partners werden gezocht. Halfweg februari werd de website online gegooid en amper tien dagen later zaten we al aan de vooropgestelde vijftig mensen. Het aantal genodigden werd opgetrokken naar zestig. Hot Cuisine de Pierre organiseerde ondertussen (soms iets minder) rustig verder. TV’s werden besteld, de gerechten werden uitgeprobeerd en Flandriens werden gecontacteerd. De schiftingsvraag werd uitgewerkt, de prijzen werden verzameld en het eten werd besteld. De laatste weken werden om de zoveel dagen wat nieuwtjes op onze FB-pagina gegooid. Na maanden van intensief voorbereiden, was het zondag dan eindelijk de dag.

Idee en ontwerp: Jeroen Migneaux

Idee en ontwerp: Jeroen Migneaux

De gasten waren op tijd en ondanks de kou, zat de sfeer er goed in. Zes gerechten, drie bieren en de koers, meer moet dat niet zijn op Pasen. Soms is er echt niet veel nodig om van zestig mensen die elkaar niet kennen één grote familie te maken. Het werd er precies één groot familiefeest. Naarmate het bier vloeide, het eten verorberd werd en de renners Oudenaarde naderden steeg de spanning. Fabian won en daar waren onze gasten best tevreden mee. Het eten werd gesmaakt, de bieren goedgekeurd en Het Verzet…dat zag dat het goed was.

deco ronde-5

deco ronde-4

deco ronde-3

deco ronde-2

deco ronde-1

DSC_0445 copy

Ronde klein-6

Ronde klein-5

Ronde klein-2

Ronde klein-1

DSC_0259 copy

DSC_0460 copy

IMG_1852

DSC_0267 copy

IMG_1846

DSC_0264 copy

DSC_0268 copy

DSC_0278 copy

IMG_1841

DSC_0291 copy

DSC_0446 copy

DSC_0333 copy

DSC_0318 copy

DSC_0319 copy

DSC_0312 copy

DSC_0295 copy

DSC_0294 copy

DSC_0299 copy

DSC_0307 copy

DSC_0309 copy

DSC_0561 copy

DSC_0558 copy

DSC_0565 copy

DSC_0500 copy

Ronde klein-24

Ronde klein-23

Ronde klein-21

Ronde klein-20

Ronde klein-18

Ronde klein-17

Ronde klein-16

Ronde klein-15

Ronde klein-14

Ronde klein-13

Ronde klein-12

Ronde klein-11

Ronde klein-10

Ronde klein-9

Ronde klein-7

Ik denk dat we kunnen besluiten dat Het Verzet geslaagd is, en dit zelfs met onderscheiding. Op culinair, grafisch en decoratief vlak zat het snor. Echt snor. Volgend jaar moet het echter beter op organisatorisch en budgettair vlak en wat betreft de infrastructuur. De verwachtingen waren hoog gespannen, een aantal mensen uitten ook hun twijfels of het wel haalbaar ging zijn en sommige mensen vonden het een veel te dure prijs. Ik denk dat het Verzet de verwachtingen heeft overtroffen, dat Hot Cuisine de Pierre getoond heeft dat hij kan koken voor zestig man en dat we aangetoond hebben dat de prijs helemaal niet zo duur was. De kleine fouten zullen we proberen weg te werken om zo op zes april 2014 hopelijk onze grote onderscheiding binnen te halen. Moet u zoveel keer slapen om nog eens iets te horen van Het Verzet? Niet getreurd, Het Verzet komt terug, en misschien wel sneller dan u denkt.

IMG_1856

DSC_0255 copy

Ronde klein-4

Ronde klein-3

Ronde klein-8

Ronde klein-19

U kreeg  al veel tekst te verwerken, maar sta me toe om het culinair aspect toch wat extra toe te lichten. Dit is tenslotte een food blog. Niet food gerelateerde mensen, slaan dit hoofdstuk best maar over. Hot Cuisine de Pierre zorgde voor zes gerechten en drie bijpassende bieren. De eerste twee bieren zijn gepersonaliseerde bieren van Brouwerij Boelens. De Waaslander en de Dubbel Klok werden voorzien van de klinkende namen “Het Klein Verzet” en “Het Groot Verzet”. Het derde bier behoort tot de wereldtop: Pannepot. Dit bier is een creatie van De Struise Brouwers uit West-Vlaanderen. Dit zoete, wat naar karamel smakend gerstenat paste perfect bij het dessert. Het menu bestond uit drie hapjes, een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert. Afgesloten werd er met een koffie, verzorgd door Cothé, en een praline, gecreëerd door Sven Coryn. Elk gerecht werd gekoppeld aan een anekdote uit het peloton. Lokale ingrediënten en kwalitatief hoogstaande producten vormden de basis. Er werd gekozen voor het lokale West-Vlaams Rood Rund via de slagerij Dierendonck, eieren uit de tuin, mosterd uit Noord-Frankrijk en ambachtelijke boter uit Wevelgem.

HET MENU

“Odiel Defraeye”


Wafel – Garnaal – Dille

“Tom Boonen”

Haricots verts – Spek – Geitenkaas

“Briek Schotte”


Briekbrood – Hoeveboter

“Paul Deman”


Bavette – Butternut – Klein Verzet

“Eddy Merckx – Eddy Planckaert”

West-Vlaams Rood Rund – Friet – Pickles

“Erik Leman”


‘Mars’ : Caramel – Melkchocolade – Nougat

De verhalen in een notendopje: Odiel Defraeye werd na zijn wielercarrière visser. Briek Schotte behaalde veel van zijn overwinningen door enorm veel brood te eten. Bakker Yves Vandeputte creëerde daarnaast ook het echte Briekbrood, genoemd naar Schotte. De Haricots Verts werden tot in de jaren zeventig dagelijks op het menu gezet in de Tour de France, vandaar hun naam “Franse frieten”. Paul Deman verdiende als eerste winnaar ooit van de Ronde natuurlijk een eigen gerecht. Eddy Merckx was het gezicht van Molteni, een bedrijf van salami en vlees. Planckaert zou, zo wil het verhaal, verzot geweest zijn op frieten. Erik Leman, tenslotte, fietste jarenlang voor de Flandria-Mars ploeg. Wat de kwaliteit van de geserveerde gerechten betreft, ben ik best tevreden. Alles varieerde van goed tot zeer goed. Ik ben natuurlijk geen Kobe D. of een Hertog Jan of een Peter G. Dat is ook niet de bedoeling. Ik hou er gewoon van om van tijd tot tijd eens te koken. Dus er is natuurlijk zeker nog marge voor verbetering, maar de evolutie met vorig jaar is nu al duidelijk merkbaar. Het recept van het stoofvlees vind je hier: A dish that unites a country. Vervang de varkenswangen door rundsstoofvlees en de Westmalle door Het Groot Verzet (Dubbel klok). Voor 60 man hadden wij trouwens 23 kg rundsstoofvlees. De rest moet je zelf wat inschatten. Volgend jaar wordt het na drie jaar alvast tijd voor iets anders dan stoofvlees. Maar wat…dat zien we dan wel weer.

klein verzet

Ontwerp etiket: Jeroen Migneaux en sorryklaas;)

groot verzet

Tenslotte wil ik toch graag een aantal mensen bedanken. Hot Cuisine de Pierre nam het leeuwendeel van het werk voor zijn rekening, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het alleen nooit gekund zou hebben. Een speciaal woord van dank aan mijn vier andere verzetsleden.

– Jeroen, de eerste helft van Sorryklaas;), zorgde voor een aantal grafische hoogstandjes: de website, de Facebookbanners, een prachtig kader, een lekkere folder, etc. (meer info over dit grafisch genie: www.jeroenmigneaux.com)

– Joris, de tweede helft van Sorryklaas;), decoreerde even wat borden met portretten van Flandriens. Zestig borden, u leest het goed, werden voorzien van een hoofd van een bekende oudwinnaar van de Ronde. (volg zijn werk via www.joristhys.be)

TomBoonen

– Mattias, mijn trouwe kookbuddy, zorgde voor alweer overheerlijk stoofvlees en onovertroffen pickles. Daarbovenop is hij een organisatorische duizendpoot.

– Dimitri, de wingman van Maneuver, voorzag iedereen van bier, organiseerde pronostiek, trok de foto’s en bewees dat hij een organisatorisch manusje-van-alles is.

Verder bedank ik graag:

Cothé: voor het doorstaan van de kou en het maken van – overheerlijke – koffie. Ooit proef ik jullie Little Mary.

– Barbara Dubaere: voor het decoreren van de tafels op geheel eigen creatieve wijze

– De vier obers en medechef Steven: Thomas, Tuur, Dries hebben indrukwekkend veel gewerkt in de bittere koude.

– Mijn ouders en grootvader: voor het halen van de mosterd, het vlees, het brood en het doorstaan van de zoon zijn perikelen.

Studiomie: Mieke en Ward, bedankt voor jullie flexibiliteit en samenwerking. Jullie B&B is en blijft een heerlijke locatie.

Brouwerij Boelens: Jullie serveren heerlijk bier. Iedereen was echt vol lof over Het Klein Verzet (de Waaslander) en Het Groot Verzet (de Dubbel Klok). Jullie horen nog van ons. En wie weet, brouwen we volgend jaar ons eigen bier…

– Het Nationaal Wielermuseum uit Roeselare: bedankt voor de fietsen, truitjes, de foto’s en al het materiaal. Zonder jullie zat het qua inrichting zeker niet zo goed. Beste lezers, dit museum is zeker een bezoekje waard.

Bicyclette: bedankt voor de prijzen voor onze pronostiek.

– Sam Vandierendonk, Jeroen Vanneste, Jan-Willem Van Hoofd en Plum Fietsen: voor het respectievelijk rijden, filmen, monteren en uitlenen van fietsmateriaal voor onze schiftingsvraag. Filmpje? Inderdaad, de schiftingsvraag luidde: wat is de snelste tijd van het Verzetslid die in een Flandrien outfit de Koppenberg beklimt?

– Johan Museeuw, Peter van Peteghem, Walter Godefroot, Michel Pollentier, Eric Leman, Roger Decock, Roger De Vlaeminck, Edwig Van Hooydonck, Rik Van Looy en – jawel – Fabian Cancellara om onze hoofdprijs – dat kader – te ondertekenen.

IMG_2991

IMG_2985

IMG_2961

in het kader van de ronde-1

in het kader van de ronde-5

in het kader van de ronde-7

883462_10151326592228204_2115776320_o