Antidoot, fermentatiewalhalla in wording

Bent u een trouwe lezer van dit online stekje? Dan doet de naam Jacobs vast en zeker een belletje rinkelen. In 2016 hadden ze een hand in een derde van de verschenen content. “Wat als ik die mannen niet had leren kennen?”, is een vraag die ik me al gesteld heb. Nu goed, ik ken ze, dus die vraag hoef ik me niet meer te stellen.

De Jacobs mannen zijn twee broers. Een beetje The Wild Brothers van het Hageland. Met een hobby die een beetje uit de hand gelopen is. Ze kweken, brouwen en blenden. Ze zijn fan van gist en van fermentatie. Ze houden van the real stuff.

cider-4

Ik trok met hen richting de Jura op zoek naar natuurwijnen, plette kilo’s appels tot appelmoes voor hun ciders en was meermaals aanwezig bij hun bierproefmomentjes. Ambacht, passie en respect voor de natuur zijn hun kernwoorden.

Zure bieren en cider worden door Amerikaanse bierkenners als dé trend voor 2017 getipt. De Jacobsen zijn al langer bezig. En dat in het prachtige Hageland. Ze gaan zelfs nog verder en kweken zelf gist op. “Wadde?” Inderdaad, ze zoeken zelf naar gisten in de vrije natuur. Niets uit een pakske, maar echt natuurlijke unieke gist.

DSC_6328

Ze hebben bovendien – hoewel beperkt – eigen wijn- én hopranken. Hun appels zijn handgeplukt, onbespoten en van oude rassen. Ze houden verder wel van wat experimenteren zoals brouwsels zonder hop en met verse en wildgeplukte kruiden (gruit), het gebruiken van lokale granen en oude graansoorten (waarvoor ze op zoek gaan naar samenwerkingen met lokale boeren).  Alles laten ze wild vergisten. Het resultaat zijn smaakvolle sapjes. Zo uniek als maar kan zijn. Puur handwerk. Je kan er alleen maar respect voor hebben.

Tot op heden bleef alles kleinschalig. Voor eigen gebruik en zo. Vanaf eind 2017 wordt het voor echt en opent hun brouwerij in Kortenaken, getiteld Antidoot. Al is een brouwerij misschien een verkeerd woord. Het wordt een paradijs voor gistcellen.

Een fermentatiewalhalla.

Ik kijk er nu al naar uit om samen eens met hen iets te organiseren. Wordt vervolgd.

Volg ze alvast maar, die Antidoot brothers.

PS: ik geef het toe, ik ben één van hun grootste fans, hun West-Vlaamse groupie.