Coquille

[dropcap size=dropcap-big]H[/dropcap]et voorbije jaar heb ik veel gekookt. Een aantal weken geleden maakte ik dit lekkere hapje. Het is een toast met coquille, gebakken in vanilleboter, chips van raap en wortel, crème van wortel afgewerkt met een blaadje postelein. Dit staat zeker en vast in mijn top tien van beste prestaties van 2012.

Het Recept

Wat heb je nodig? (4 personen) 4 Sint-Jakobsvruchten, 1 vanillestok, boter, brood, peper en zout. Optioneel: 1 wortel, 1 kleine sjalot, 1 tl geraspte verse gember, 1 gele boterraap, fleur du sel, postelein.

Werkwijze:

Zorg dat de boter zacht is, maar niet gesmolten. Snij de vanillestok overlangs. Haal de zaadjes eruit en meng onder de zachte boter. Toast een stukje brood per persoon – of bak ze in de pan in wat boter en olijfolie. Doe wat vanilleboter in de pan. Laat smelten en bak de coquilles kort aan elke kant aan. Kruid met peper en zout. Leg een coquille op een stukje brood, werk eventueel af met raap, wortel en postelein, en serveer.**

Optioneel: chips van wortel en boterraap + crème van wortel.

Snij een paar zeer dunne plakjes van de wortel. Frituur op 170°C. Hou de rest van de wortel voor de zalf. Snij flinterdunne schijven van de boterraap. Gebruik eventueel een mandoline. Blancheer zeer kort en leg op een bakmatje. Bestrooi met wat fleur du sel en plaats in de oven. Laat langzaam krokant worden op 120°C. Hak de sjalot en de wortel zeer fijn. Stoof de sjalot in wat boter, voeg de wortel en wat water toe. Breng aan de kook en laat koken tot de wortel gaar is. Giet eventueel het water af. Kruid met peper, zout en verse gember. Mix fijn. Smaak en kruid eventueel af met nog wat peper en zout.