Districhamp deel 1-31

[dropcap size=dropcap-big]P[/dropcap]addestoelen groeien in het bos en kabouters wonen in die paddestoelen”, hebben ze me altijd verteld. Ergens niet ver van mijn grootouders was er ook een “champignonkot”. In die smerige verloederde gebouwen zouden paddestoelen groeien. Hoe dat concreet in zijn werk ging, heb ik echter nog nooit gezien. Tot ik de vraag kreeg van een goede vriendin om haar vaders champignonbedrijf te fotograferen. Eind november werd ik een dag ondergedompeld in die duistere wereld van de fungi. Ik bespaar u de volledige bedrijfsreportage en beperk het tot een aantal beelden. Kabouters heb ik helaas ook niet gezien.

Districhamp deel 1-29

Districhamp deel 1-27

Districhamp deel 2-17

Districhamp deel 2-10

Districhamp deel 1-41

Mochten er hier kabouters leven, dan worden ze toch driemaal per week vakkundig uitgeroeid.

Districhamp deel 1-55

Districhamp deel 1-76

Oesterzwammen zijn toch iets speciaal. Grote vierkante – in plastic verpakte – blokken vormen de basis. De zwammen banen zich een weg doorheen de kleine gaatjes en groeien uit tot eigenlijk wel zeer mooie exemplaren. Ze zijn niet alleen mooi, ze zijn ook heerlijk. Dus heb ik er een hapje mee gemaakt.

Districhamp deel 2-82

Districhamp deel 2-92

Districhamp deel 1-81

Het hapje is gebaseerd op de toast champignon. Ik heb echter geprobeerd het naar een hoger niveau te brengen door te spelen met de smaken. Het resultaat mag er best wezen, me dunkt.

Untitled-1

Recept: Toast Champignon met oesterzwam, peterselie, walnoot, gele boterraap en rode biet

Wat heb je nodig? toastbrood, oesterzwammen, champignons, peterselie, wat walnoten, 1 rode biet, 1 boterraap, peper, zout, olijfolie, boter.

Werkwijze: 

Bak de schijfjes brood krokant in een mengeling van olijfolie en boter. Hak de oesterzwammen en de champignons fijn. Hak ook de walnoten en de peterselie fijn, maar hou dit apart. Bak de fijngehakte paddestoelen in wat boter. Meng de peterselie en walnoten onder de paddestoelen en kruid op het laatste af met peper en zout. Lepel wat van die mengeling op het brood. Werk af met wat gehakte peterselie en walnoten.

Optioneel: crème van rode biet, chips van biet en boterraap**

Snij flinterdunne schijven van de boterraap. Gebruik eventueel een mandoline. Blancheer zeer kort en leg op een bakmatje. Bestrooi met wat fleur du sel en plaats in de oven. Laat langzaam krokant worden op 120°C. Doe hetzelfde met wat schijfjes rode biet. De rest van rode biet kan je gebruiken om een crème te maken. Kook de stukjes rode biet gaar in een mengeling van water, witte wijnazijn en olijfolie. Mix fijn en passeer door een fijne zeef. Kruid met peper en zout.

** Maak dit hapje samen met het hapje met in vanilleboter gebakken coquilles. Dan heb je minder raap over. (Link)