De Mijlpaal, top in Tongeren

We schrijven een doordeweekse avond, ergens in Limburg, niet ver van de grens met Wallonië en Nederland. De zon gaat onder en laat haar gloed nog net schijnen over de gespierde torso van een naakte man met een baard. Hij heeft ook een soort van takje op zijn hoofd en houdt zijn arm hoog in de lucht. Hij staat daar een paar honderd jaar te staan en met zijn arm te zwaaien.

“Vreemd, dat hij nog geen kramp kreeg.”, vraag ik me om één of andere reden af.

In de schaduw van dit beeld van Ambiorix, de enige echte burgemeester van Tongeren, staan twee andere mannen. Over hun torso’s zal ik me wijselijk maar niet uitspreken. Ze hebben er een ontmoeting met een derde man. Samen trekken ze naar De Mijlpaal. Nee, het is geen lugubere bar, waar de drie mannen vreemde – best niet te omschrijven activiteiten zouden uitvoeren. Het is ook geen bar, waar strakke dames en blinkende staven met elkaar verenigd worden in de vreemdste figuren.

100A9157

Nee, De Mijlpaal is al decennialang een sterrenzaak in hartje Tongeren. Verscholen in één van de zijstraatjes van de Grote Markt schuilt één van de twee 1-sterrenzaken van de oudste stad van ’t land. Toevallig ging ik er die dag eten met twee bevriende bloggers. Chef Jan Menten en zijn echtgenote/gastvrouw An Penxten  runnen deze zaak duidelijk met hart en ziel.

sushi100A9175     Kreeft

Ze serveerden ons verschillende smakelijke gerechten. Starten deden we met verschillende kleine hapjes, gaande van een bonbon van escargots petit gris de Namur tot ravioli van aardappel met pastinaak en graanmosterd.

De volgende rondes waren stuk voor stuk lekkernijen met oerdegelijke producten. Wat dacht je van Kreeft, wortel structuren, ijs van kardemom en een crème van bergamot? Of een kanjer van een Sint-Jakobsnoot met rivierpaling, rode biet en zwarte truffel? De ombervis met aardpeer, inktvis en een saus van cider en curry viel vooral op door de heerlijke saus met curry! Wat een smaakbom! Dit werd gevolgd door een super zacht gegaard melklam, asperges, een flan van zachte look, piperade en een cannelloni pasta met lamsschouder.

dessert cassisdessert creme bruleedessert banaan

Het stond ons vrij te kiezen wel dessert we graag hadden gewild. Mijn twee tafelgenoten gingen voor enerzijds cassis, een citroentaartje en sorbet van bittere chocolade. en anderzijds een excellente parfait van kokos met nem van banaan en een crème van citroengras.

Ik koos voor de klassieker aller tijden: crème brûlée. Het klinkt misschien wat vreemd om in een sterrenzaak dit ogenschijnlijk eenvoudig dessertje te kiezen. Wie echter ooit al zelf geprobeerd heeft om dit te maken, weet dat dit geen sinecure is. – Dat vind ik toch – Ik ben dan ook van mening dat je een echte chef – onder andere – herkent aan zijn crême brûlée. Zit de basis goed, dan kan de rest alleen maar beter worden. Je snapt het wel…

koffiekoekjes

Los van het feit dat ik het wat laat gepost heb, heb ik  me bewust op de achtergrond gehouden wat betreft de beoordeling van de gerechten. Daarvoor richt u zich best tot Be-Gusto. Hij heeft veel meer ervaring met dergelijke etablissementen en is dus de juiste man om de gerechten te evalueren. Ik hou het bij dat ik alles lekker tot overheerlijk vond. Het mag duidelijk zijn dat ze hier werken met topproducten. De Mijlpaal, een aanrader in Tongeren!

De Mijlpaal
Online Reserveren
Sint-Truiderstraat 25, 3700 Tongeren
TEl: +32 12 26 42 77
www.demijlpaal.org