[dropcap size=dropcap]N[/dropcap]et iets minder dan één maand rest me nog. Dan is het tijd voor dessert battle #4.”Weeral?” Inderdaad, weeral…en ik vertel je nu graag alles over wat hopelijk weer een gezellige namiddag mag worden.

Toen ik na de eerste battle begon rond te zoeken, waren veel namen mij onbekend. Dit zal hoogstwaarschijnlijk ook het geval zijn voor u, als u tenminste tot het grote publiek behoort. Alle jonge chefs die hebben toegezegd, zijn echter meer dan gewoon maar  een naam. Je ziet ze misschien niet op tv, maar ze hebben wel al degelijk wat bereikt. Ze runnen een restaurant, werken in een sterrenzaak, hebben een eigen zaak,  deden stage of werkten eerder al bij de bekendere namen zoals Roger Van Damme (Maarten Jordaens) of C-Jean en Oud Sluis (Tom Van Lysebettens). Ze zijn dus best wel bekend, al is het dan in de kleine culinaire wereld.

2014-01-26---Dessert-Battle---Hot-Cousine-De-Pierre-vs-Tom-Van-Lysebettens-@-Le-Petit-Coeur-(Gent)---010

2014-01-26---Dessert-Battle---Hot-Cousine-De-Pierre-vs-Tom-Van-Lysebettens-@-Le-Petit-Coeur-(Gent)---052

De volgende tegenstander is ook zo iemand. Zijn naam zal bij velen geen belletje doen rinkelen. Zij die hem kennen, zullen maar al te goed beseffen met wat voor een krachtpatser ik in de arena stap. En dan doel ik niet op het feit dat hij echt aan boksen doet…Thai boksen zelfs. Nee, ik heb het over zijn palmares. Ondanks zijn jeugdige leeftijd, vooraan de dertig, heeft hij een niet onaardig parcours afgelegd.

Sta me toe het even op te sommen. Winnaar van een internationale wedstrijd met het meest creatieve dessert in 2007, chef patissier in het enige dessertrestaurant ter wereld in Barcelona, Espai  Sucre, Pierre Gagnaire in Frankrijk, Marcolini in Brussel, … Toen ik in Melbourne bij Pierre Roelofs ging eten, één van de patissiers van Australië, kende hij hem persoonlijk. Dit zegt genoeg, denk ik. Momenteel werkt hij bij Patissier Michielsen en lanceert binnenkort een nieuw project. Op het veelbesproken Flemish Food Fest in Gent maakte hij er samen met Martijn Bauwens dat overheerlijke dessert met bosaardbeien en vlierbloesem in naam van In De Wulf… Do I need to say more?

“Ja maar manneke, al dat gestoef is goed en wel, over wie heb je het eigenlijk?”

Ik heb het over Sander Goossens.

“Peter Goossens?”

Neen, Sander Goossens…

Restaurant L’épicerie du cirque in Antwerpen is de arena van dienst. Het event vindt plaats op zondag 9 maart omstreeks 14 uur. Mijn tegenstander zal dus Sander Goossens zijn.

Na drie nederlagen op rij en ondanks zijn voorgeschiedenis ben ik niet van plan om me gewonnen te geven. Het is wel degelijk de bedoeling om hem het vuur aan de schenen te leggen. Het lijkt misschien onmogelijk dat de Rafaël Nadal van de Belgische patisseriewereld kan verliezen van iemand zoals mij, een beetje de Steve Darcis van diezelfde wereld. Tjah, wie zijn sportieve geschiedenis kent, weet wel beter.

Er rest me alleen nog te vertellen wat het thema is. Samen met Sander en een sommelier trek ik de wereld rond. We starten onze reis met drie amuses – Noord-Amerika, Afrika en Oceanië – om vervolgens uitgebreid halt te houden in respectievelijk Azië en Zuid-Amerika. We eindigen met een praline uit Europa. Bij deze vier gangen wordt een passende wijn geserveerd. Deze wereldreis kost u 45 euro.

De inschrijvingen starten nu. Mailen naar declercqpieter@gmail.com of bellen naar 0477686055. Aangezien er maar 20 plaatsen zijn, zou ik u voor 1 keer haasten … erg haasten.

Battle 4

Benieuwd naar het verslag van de vorige battles?

Battle 1

Battle 2

Battle 3

Dessert Battle #3: Hot Cuisine de Pierre vs Tom Van Lysebettens from Hot Cuisine de Pierre on Vimeo.