Dessert Battle 2: Hcdpierre vs. Maarten Jordaens

Weken voorbereiding en zaterdag was het dan eindelijk van dat: dessert battle 2. De weken vooraf werd de spanning geleidelijk bewust opgedreven. Het bleef bij wat plagen, stoken en “triggeren”. Een beetje competitiviteit kan nooit kwaad, niet waar? Maarten Jordaens vormde de tegenstander. Hij werkte ooit nog in Het Gebaar en heeft nog steeds nauw contact met de wizard of pastry: Roger van Damme. Zelf leidt hij, op zijn vierentwintigste, een eigen bedrijfje: Icare 4-Food. Dit specialiseert zich in productontwikkeling voor de voedingsindustrie. Voor de bierpairing zou hij steunen op foodpairing.com, een applicatie die naar linken zoekt tussen verschillende ingrediënten op basis van aroma’s. Ikzelf zou voor de bierpairing steunen op de kennis van Kevin Desmet, beter bekend als blogger Belgianbeergeek.be.

 

En dan nu “the real stuff”, ofte het verslag van een – en ja, ik verklap het nu al – heerlijke avond. Kevin verwelkomde iedereen met een champagnebier, Bzart op basis van oude lambiek van Oud Beersel. Met deze stijlvolle opener werd de toon gezet. Het was tijd voor Ronde 1: Geel. Maarten beet de spits af met een gerecht op basis van mango, passievrucht en witte chocolade. Daarbij serveerde hij een Geuze Cantillon. Het dessert was qua smaak en presentatie hoogstaand. De aciditeit van de Geuze was – volgens de gasten – te krachtig voor het dessert. IMG_6310IMG_6314 En dan was het voor de eerste keer aan mij. Ook ik ging aan de slag met mango en maakte een taartje van streepjesbeslag en mousse van mango. Daarbij kwamen gekarameliseerde amandelen, gekonfijte kumquat en sorbet van abrikoos. De uitwerking was bijna zoals ik het wou, maar de smaak was iets te plat. De combinatie met de Crushable Saison viel echter wel zeer goed mee.   IMG_6338IMG_6327 De conclusie na ronde 1 was duidelijk. Dit werd geen lachertje, maar afgaan, neen dat zat er niet in. Smaken: 1-0 voor Maarten. Combinatie met bier: 0-1 voor HCDP. Tijd voor ronde 2: groen en chocolade. Maarten sloeg verpletterend toe met zijn combinatie met het bier. Zijn boomstammetje van chocolade en sinaasappel met mos van pistache in combinatie met het ijs van Westmalle was – licht uitgedrukt – subliem. Ik nam een risico met “een tuintje” van kruidige chocolade met ijs van erwten. De Pannepot Reserva was lekker en de match zat goed. De smaak van het dessert zat beter, maar de combinatie van Maarten was te goed. Het resultaat na ronde 2 loog er niet om: dit kon alle kanten uit. Smaken: 1 – 1. Combinatie met het bier: 1-1. Dit werd spannend.   IMG_6335IMG_6348IMG_6357   De derde ronde draaide rond rood en Kerstmis. Maarten toverde een oogstrelend taartje in combinatie met een Straffe Hendrik op tafel. De combinatie viel niet echt in de smaak, maar dat taartje was indrukwekkend. Oog voor detail, verschillende texturen en veel smaak, dit werd moeilijk. Ik ging voor een sneeuwbal van witte chocolade, gevuld met een combinatie van lychee, framboos en witte chocolade. Kevin koos voor een Rosé de Gambrinus Cantillon. Deze match was opnieuw goed gevonden van Belgianbeergeek.be. De uitwerking van de bol zat goed, de vulling viel iets te zoet uit. IMG_6360IMG_6371IMG_6378IMG_6382IMG_6396IMG_6400 Afsluiten deden we met ronde 4: praline. Ik ging voor een “Chocpop” gevuld met een krokante ganache met Sint-Bernardus 12. Maarten koos voor een praline gevuld met karamelganache en toetsen van framboos. Hij serveerde er een smakelijk biertje Cuvee Mam’Zele van Brouwerij De Leite bij. Een heerlijke pairing. Beide creaties werden overduidelijk gesmaakt door iedereen. Deze ronde telde niet mee voor de scores. De eindstand was dus een feit.

 • Smaken: Maarten 2 – 1 Hcdpierre
 • Combinatie met bier: Maarten 1 – 2 Hcdpierre (en Belgianbeergeek)

IMG_6410IMG_6415IMG_6424 copyinterieur   Samengevat: het werd alweer een zeer gezellige, smaakvolle en leerrijke avond. Ja, ik nam de garde en spatel op tegen Maarten Jordaens. En ja, opnieuw verloor ik. Het gaat voor echter om meer dan enkel maar winnen. Ik daag mezelf uit en leer enorm veel bij. Meer nog kan ik mensen een gezellige verrassende avond bezorgen en daar draait het bij Hot Cuisine de Pierre om: great stories and small gatherings.   Op naar dessert battle 3…

 • Datum: 26/01/14 
 • Locatie: M with a view, Gent
 • Tegenstander: Tom Van Lysebettens, (Coeur D’Artichaut)

Inschrijvingen starten weldra.   Sta me toe tenslotte nog een aantal mensen te bedanken:

 • voor de tijd en goesting: Maarten Jordaens, uiteraard!
 • voor de perfecte biercombinaties: Kevin Desmet van Belgianbeergeek.be.
 • voor de locatie – De Chocofabriek -, die was indrukwekkend: een stijlvol, maar huiselijk interieur in centrum Brussel. Bedankt Wim Ballieu en Melanie Velghe van Foodlancer.be!
 • voor de borden: Serax, hartelijk dank voor het vertrouwen in Hot Cuisine de Pierre.
 • voor al het werk tijdens de avond: mevrouw KB, de heer CF en juffrouw IR-D!
 • voor de sfeer en gezelligheid: alle gasten.