[dropcap size=dropcap-big]A[/dropcap]fgaande op het aantal studenten die een cursus bezigt op de trein, leid ik af dat de blok opnieuw begonnen is. De blok, dat betekent – voor zover ik me na drie jaar nog kan herinneren – een maand fluoriceren, onderstrepen, samenvatten en luidop opzeggen. Ik sloot me jarenlang op in een kamertje bij de grootouders. De omstandigheden waren er ideaal: geen internet, een foto van mijn moeder als kind neerkijkend op mijn bureau en elke dag als pauze koffie met een gebakje of een koekje. Vooral dat laatste aspect zorgde voor een opmerkelijk verschil tussen mijn “voor de blok-“ en “na de bloksituatie”. Mochten er studenten zijn, die zelf een culinaire pauze willen organiseren, dan is dit recept ideaal. Ga de dag ervoor in uw pauze de ingrediënten halen, maak in uw ochtendpauze de biscuit en in uw namiddagpauze de topping. Spreek tenslotte ’s avonds of de dag erna af met uw vrienden op het Ladeuzeplein, aan de Graslei, het Warandepark of de Scheldekaai en geniet van de ontspanning. De afwas hou je dan voor de volgende pauze. Topidee, nee!? Ik dacht het wel. IMG_5369.JPG.h600 De kaastaart maken – biscuit en vulling – duurt in totaal ongeveer een anderhalf uur. “Maar meneer ik heb niet veel materiaal op mijn kot?” Dat begrijp ik, manneke. Veel heb je ook niet nodig. Voor de biscuit heb je een oven nodig, dat klopt. Heb je geen oven, bekijk dan eens deze recepten: cheesecake 1, cheesecake 2 en cheesecake 3. Heb je geen bakvorm, geen nood. Gebruik dan een diepe schaal of verschillende glazen. Het uitzicht zal iets minder zijn, de smaak blijft gelukkig hetzelfde. maizena2-2

De biscuit is overigens gemaakt met maïzena (maïszetmeel). Volgens oma zorgt dit voor een luchtiger effect. Nu wil het toeval dat Maïzena een online kookboek met verschillende klassiekers heeft samengesteld. Neem zeker eens een kijkje op hun e-kookboek: Maïzena Kookboek. Mocht de kaastaart je niet bevallen, dan kun je nog altijd één van deze tien recepten uitproberen.

maizena2-3

Recept: Kaastaart met yoghurt, bosvruchten en pistache

Wat heb je nodig? Voor de biscuit: 125g broyage (marsepein en amandelen), 25g pistachebroyage, 3 eieren, 20g bloem, 75g maïzena, 105g eiwit, 22g suiker, 20g boter, 20g pistachepasta. Voor de vulling: 350g aardbeien, een bakje blauwe bessen, 125g Griekse yoghurt (uitgelekt in een handdoek in een fijne zeef),  2 blaadjes gelatine, 120g suiker, 200g room, 250g mascarpone, 1 limoen (zeste en sap). Voor de coulis: 150g aardbeien, 1 blaadje gelatine.

maizena2-4

We starten met de biscuit. Verwarm de oven voor op 240°C, of 210°C voor een heteluchtoven. Meng de broyages met de eieren en klop dit geheel luchtig op. Meng de bloem en de maïzena en zeef ze. Klop het eiwit en de suiker stevig op. Smelt de boter. Spatel voorzichtig het opgeklopte eiwit en de bloem onder het eimengsel, vervolgens de boter en tot slot de pistachepasta. Strijk een laag met een dikte van 4mm van deze biscuit uit op bakpapier. Bak de biscuit 6 minuten in de oven. Vermeng de mascarpone, yoghurt, suiker, limoenzeste en –sap. Week de gelatine in wat koud water. Verwarm drie eetlepels room en los er de geweekte en uitgeknepen gelatine in op. Snij de aardbeien in twee of vier. Meng samen met de bessen en de gesmolten gelatine onder het kaasmengsel. Klop de rest van de room lobbig en spatel door de afgekoelde mascarponecrème. Verdeel het mengsel in de taartvorm. Laat opstijven. Mix de rest van de aardbeien. Giet door een fijne zeef. Week ook dit blaadje gelatine in koud water. Verwarm drie eetlepels van het aardbeiensap. Los de gelatine in het warme aardbeiensap op. Roer dit door de rest van de gemixte aardbeien. Giet dun uit over de tart. Laat opstijven in de koelkast. Laat het smaken en succes met de studies.

Recept biscuit: M. Declercq, Dessert en wijn: creatieve combinaties van toppatissiers, 2008. maizena2-8 maizena2-7