Maaltijdsalade met asperges, krieltjes, venkel en groenekruidendressing

Aspergesalade met krieltjes, venkel en groenekruidendressing

Blijkbaar zijn de asperges sneller klaar. Ideaal om deze kanjer met jullie te delen.

De opdracht luidde: iets met veel groenten. En liefst nog een maaltijdsalade. Dat zette me aan het denken. Binnenkort start het aspergeseizoen. Asperges en groene kruiden, dat gaat goed samen. Karnemelkstampers met groene kruiden, dit is ook een goede combi. Gooi die gedachtegangen samen en je krijgt wat ik op het bord bracht.

Zowel de venkel, als de asperges én de krieltjes heb ik op de Barbecook Plancha gebakken. De krieltjes sneed ik met de mandoline in een soort van wafeltjes. In de dressing gen yoghurt, look, limoensap en veel groene kruiden. Echt veel groene kruiden. Postelein, dille, basilicum, munt, dragon en … daslook.

Maaltijdsalade met asperges, krieltjes, venkel en groenekruidendressing

Maaltijdsalade met asperges, krieltjes, venkel en groenekruidendressing

Maaltijdsalade met asperges, krieltjes, venkel en groenekruidendressing

 

Daslook. Ook wel wilde look genoemd. Versgeplukt in de tuin van vrienden. Eén van de eerste kruiden die in de lente uit de grond schieten. In zekere zin luidt de groei van deze plant dan ook het officiële begin van dat seizoen in.

De salade werd verder afgewerkt met meer groen zoals blaadjes van rode biet en warmoes, postelein, dille én kervel. Een draai van de pepermolen en het was klaar.

Lekker, eenvoudig, veggie en van het seizoen.

Ah ja, kleine voetnoot: het aspergeseizoen is op het maken van dit recept (lees: vorig weekend) uiteraard nog niet begonnen. Het is of was nog enkele weken wachten, dus moest ik het, wegens de deadline, doen met een versie uit Peru. Excuses, voetafdruk. Binnen een week of twee is dit dan ook een erg seizoensgebonden gerechtje. Laat het smaken.*

*Voetnoot 2: volgens Karrewiet is het aspergeseizoen vandaag begonnen omdat de asperges wegens de warme februarimaand sneller klaar zijn.

 

Maaltijdsalade met asperges, krieltjes, venkel en groenekruidendressing

Recept: aardappelsalade met venkel, asperges en groenekruidendressing

 • Nodig: Barbecook Plancha (indien beschikbaar, een grote pan)
 • Aantal: 6
 • Duur: 30 minuten

Ingrediënten

500g krielaardappelen, 1 bundel asperges, 2 venkels, olijfolie, peper, zout, mix van verschillende blaadjes (rode biet, postelein, warmoes), verse dille

Voor de dressing: enkele blaadjes daslook, 1 teen look, peper, zout, dille, basilicum, sap van een halve limoen, 1 handvol postelein, een vijftal takjes dragon, een vijftal takjes munt, 50g Griekse yoghurt, 100g natuuryoghurt

Bereiding

 1. Snij de aardappeltjes met een mandoline in dunne plakjes. Voor de wafels: neem een gekarteld mes van de mandoline: draai de aardappel na elke snijbeweging een kwartslag. Zo krijg je een wafelstructuur.
 2. Snij de venkels in plakken van een halve centimeter dik.
 3. Schil de asperges, verwijder het houterige onderste gedeelte
 4. Besprenkel alles met olijfolie.
 5. Snij de blaadjes van de kruiden en het groen voor de dressing fijn (of cutter het fijn). Meng met een lepel of twee olijfolie. Cutter nog even verder.
 6. Meng met limoensap, een teen look, de yoghurt. Mix met de staafmixer. Kruid met peper en zout.
 7. Verhit de plancha. Zorg dat die echt zeer warm heeft. Borstel in met olijfolie.
 8. Bak de asperges eerst. Draai ze geregeld om. Leg er de venkel bij. Bak ook die. De aardappelwafeltjes hebben minder lang nodig. Voeg ze toe en bak deze gaar.
 9. Gaar? Laat ze dan even uitlekken op keukenpapier en meng alles onder elkaar.
 10. Snij de rest van de verse kruiden grof, strooi over de gebakken groenten.
 11. Werk af met de dressing, peper en zout.

 


Een gerechtje in opdracht van Barbecook.