Twintig dagen hebt u mij niet gehoord. Bijna drie weken verscheen er niets lekkers. Wie me volgt op Instagram, heeft in mijn stories wel gezien dat ik serieus veel in de potten roerde. Maar goed, op de blog werd er niets nieuws gepost. Daar heb ik voor één keer een geldige reden voor. Ergens halfweg oktober werd ik voor de tweede keer vader, van een zoon en zo. Twee klein mannen, dat is best wel pittig. Gooi er dan nog dat babybezoek, een catering bij de buren en voor een verjaardagsfeest, terug gaan werken, een actieve peuter en gewoon moe zijn, bij en je snapt waarom ik u niet kon overladen met lekkere recepten.
Langzaam maar zeker wil ik de blogmolen terug aanzwengelen. Beginnen doen we met het resultaat van een stemming gisteren op Instagram. De vraag luidde: “welk recept moet ik dinsdag online gooien: een fancy dessert of Thaise worstenbroodjes?”. Het IG-publiek koos met ruime voorsprong voor die laatste. Eerlijk waar, ze zijn oprecht lekker. Stevige kleppers wel, maar je maakt ze natuurlijk wel zo groot als je zelf wel. Hoewel een sausje zeker niet obligatoir is, had ik er toch nog een mayonaise bij gemaakt. Meerbepaald, een rodecurrymayonaise. Kwestie van in dezelfde sferen te blijven.
Nu, genoeg gepalaverd. Tijd voor het resultaat. Tromgeroffel...
De vulling is op basis van rundvlees van Ter Hees (via De Buurderij in Diest) en ‘t Silsomhof, beiden lokale hoeveslagerijen. Ik bracht het op smaak met gember, citroengras, koriander, look, etc. Een basismayonaise met rijstazijn in plaats van citroensap of gewone azijn, werkte ik op met rodecurrypasta. Het resultaat mag er wel wezen. Inderdaad, na de viskoekjes van een paar weken terug blijven we in dezelfde regio. Het is dan ook een lekkere regio.
Goed, rest me enkel nog jullie het recept mee te geven. Maak je ze zelf, laat me dan zeker eens iets weten. Smakelijk en veel kookplezier!
Recept: Aziatische worstenbroodjes met rodecurrymayonaise
- Aantal: 20 à 25 kleine worstenbroodjes
- Duur: 2 uur
- Materiaal: een oven
Ingrediënten:
voor de worstenbroodjes: 1kg rundgehakt, 2 el vissaus, 1 el sojasaus, 1 el sesamolie, 1 bevroren stengel citroengras, 20g gember, 2 tenen look, 1 sjalot, 0,5 chilipeper, 1 el kurkuma, 1 kl korianderpoeder, 1 kl komijnpoeder, 1 ei, 6 à 7 el paneermeel, 10 à 12 rechthoekige vellen bladerdeeg (ongeveer 15 à 20cm breed), sesamzaad, extra: 1 ei + 1 scheutje melk
voor de mayonaise: 1 à 2 el rodecurrypasta, 1 ei, 2 el rijstazijn, 1 el mosterd, 2el zure room, 300ml arachideolie, peper, zout (! alle ingrediënten op kamertemperatuur)
Bereiding
- Rasp de citroengras en de gember. Pel en snij de sjalot fijn. Halveer de chilipeper, verwijder de zaadlijsten en hak fijn.
- Meng het gehakt met vissaus, sojasaus, sesamolie, geraspte citroengras en gember, fijngesneden sjalot, look en chilipeper.
- Kruid met komijn, koriander en kurkuma.
- Voeg er nog een ei en voldoende paneermeel aan toe zodat je een stevige massa hebt.
- Ik liet het daarna afgesloten een nachtje in de koelkast staan, waardoor de smaken zich vermengen. Dit is natuurlijk niet verplicht.
- Snij de bladerdeegvellen diagonaal in twee. Zo krijg je een driehoek.
- Neem een portie gehakt (ongeveer 2 el) en kneed tot een worstje. Leg op het bladerdeeg. Plooi en rol dicht.
- Leg op bakpapier op een ovenschaal. Klop het ei met de melk los. Bestrijk hiermee het worstenbroodje. Verdeel er wat sesamzaad over.
- Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
- Doe voor de mayonaise alles behalve de olie en zure room in een hoge maatbeker. Giet er de olie op. Steek je staafmixer in de beker en mix voorzichtig tot een dikke mayonaise. Roer de zure room onder.
- Serveer de broodjes met de dipsaus. Smakelijk.