Bistro Bis: culinair mekka in Tongeren

Je hebt zo van die restaurantbezoeken die ontaarden in een culinair eetfestijn. Verwachtingen worden niet zomaar ingelost, ze worden overtroffen en weg geblazen.

Zondagavond was zo’n avond. Na een hels vaderklapweekend werden de batterijen opgeladen voor een avondje Bistro Bis. Je weet wel, dat restaurant, in die uithoek van het land, Tongeren. Onderaan in het pand huist de sterrenzaak Magis, bovenaan vind je de no nonsens bistro “Bistro Bis”. Ooit was ik er voor een evenement (link), maar gewoon zo eens, dat gebeurde nog niet. Tot zondagavond dus.

 

Chef Johan - credits: Be-Gusto
Chef Johan – credits: Be-Gusto

Ik wist wel dat het ok ging zijn. Dat kon niet anders na al die lovende reacties van vrienden. En toch werd het meer dan ok.

Beginnen deden we met wat Apples & pearls van Optimbulles om na de kokkels verder te gaan met 5 borden om te delen. Moet ik ze allemaal opnoemen? Burrata met groene kruiden, inktvis met gestoord lekker olijfolie, Aziatische zalm met komkommer, palourdes met saffraan en zelfgemaakte eendenpaté. Mijn favorieten? De zalm sowieso, de burrata uiteraard en die olijfolie. Man, die was goed.

In het glas gingen voor La Sorga (Chat Zen), een heerlijke witte natuurwijn met wat oranjewijntoetsen. Een voltreffer.

Dit alles was eigenlijk al meer dan genoeg. Twee individuele gerechtjes volgden op basis van respectievelijk pladijs en konijn. Ook hier kozen we als begeleidende wijn iets van La Sorga. Persoonlijk had ik hem liever iets frisser, maar dat is een detail.

Afsluiten deden we uiteraard met een dessert. Ik koos voor de combinatie met chocolade. De rest van de gezelschap hield het lichter met rabarber en zuring. Hoewel het vrouwelijk gezelschap al na de vijf sharing plates vol zat, werd het dessertje met veel enthousiasme opgegeten.

Van de muziek (denk Frank Zappa, Black Keys, etc) over de inrichting, de bediening tot het eten en de wijn, alles zat voor ons persoonlijk goed. Ja, zelfs het brood was heerlijk. Dat ze trouwens in Bokrijk voor hun bakkerij kiezen voor een kerel vanuit de andere kant van het land valt commercieel misschien nog te begrijpen, lokaal gezien is het echter zeer jammer. In Tongeren op een boogscheut van dat historische speeloord huist immers al jarenlang een kok én bakker. Even artisanaal, even gepassioneerd, alleen iets minder bekend of marketingminded.

Bistro Bis is meer dan een omweg waard, het is de moeite om speciaal hiervoor naar Tongeren te rijden. Ja, zelfs uit West-Vlaanderen. En doe Ambiorix dan dadelijk ook mijn groeten.

Het was even geleden dat we nog waren gaan uiteten. Verbouwing en zo. Wel, chef Johan en team, het heeft oprecht gesmaakt. Prijs-kwaliteit is dit ongezien. Bedankt. Merci.

We komen terug. Vaak hopelijk.

Pieter

 

ps: ik heb geen foto’s genomen wegens gewoon zin om op mijn gemak te eten. Het was echter zo goed, dat ik dit schreef. Ga er zelf heen en laat je verrassen. Geen foto zo lekker als een echt bordje in real life.

ps2: credits van de coverfoto: Bistro bis.

 

Bistro Bis
Hemelingenstraat 23, 3700 Tongeren
Tel: +32 12 74 34 66
www.bistrobis.be