CHEFT, “speekselklier stimulerende podcast”

Eind 2017 sprong ik op de podcasttrein. Ik weet het: sommigen zullen denken “nu pas?”. Anderen weten misschien niet wat een podcast is.

Een podcast is een soort van audio-aflevering. Je kan het downloaden op je smartphone of beluisteren via de pc. Ze duren van 15 minuten over een uur tot meerdere afleveringen in een reeks. Het kan van alles zijn, gaande van een verhaal, gesprek, interview of reportage. En net als het soort aflevering, varieert ook het thema. Er is over alles wel een podcast te vinden. Zelf zoek ik op iTunes en je vindt er honderden. Als het al niet duizenden is. Ik vind het alvast heerlijk om in de file te luisteren, bij te leren of, verwonderd te zijn.

Door het bos de bomen zien en ontdekken wat echt goed is: het is alleen niet eenvoudig. Zelf ben ik bijvoorbeeld grote fan van IEMAND (Radio 1) en Het Creatieve lab van … (VRT NWS). In de reeks PODGROND van De Morgen geeft Thomas Smolders je verder ook een selectie van de betere podcasts. Vorige week tipte Thomas CHEFT.

23561659_143738506272808_4301150474234908002_n

Bij het lezen van die eerste vier letters trek je meestal al sowieso mijn aandacht. En zeker in combinatie met de woorden “Podcast” en “de beste chef-koks van Amsterdam”. Dadelijk heb ik de eerste twee afleveringen gedownload en beluisterd tijdens de rit naar huis.

De podcast is het idee van culinair recensent Hiske Versprille. Ze gaat langs bij acht chefs in Amsterdam. De eerste twee, dat zijn:

  • Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS
  • Leonardo Pacenti  van Toscanini

Het is geen kookshow. Hiske gaat in gesprek, praat over hun visie, hun achtergrond, hun doel en hun ambitie. Telkens met als rode draad het maken van één van hun signature dishes. Zo maakt Joris Bijdendijk zijn dry-aged eend (jip, u leest het goed. Dry-aged eend). Leonardo kiest voor een pasta AOP (olie, look en pepertjes). Zo eenvoudig, zo lekker.

Hiske slaagt erin me mee te nemen naar Amsterdam en naar de keuken van de chef. Er is niets smakelijk aan een file, dat zou u moeten weten. Maar dankzij deze podcast rij ik 1u15 minuten lang met het water in de mond. Ik wil die eend en die pasta proeven. Ik wil die chefs ontmoeten. Ik wil gewoon naar Amsterdam en daar gaan eten.

Voor al wie wel eens houdt van een lekker gerechtje en een leuk verhaal, kan ik alleen maar zeggen: verdiep u in de podcast en beluister die CHEFT.

Ik kijk nu al uit naar de volgende zes afleveringen. Bedankt Hiske voor het project en bedankt Thomas voor de tip.

 

Meer weten over of downloaden van de podcast, klik hier.

 

26730586_157043864942272_3902080776885177293_n