groene curry met vis

Groene curry met zeeduivel en mosselen

De Zuid-Aziatische keuken, dat is toch wel helemaal ons ding. Zowel van I, als van mij. Groene currypasta kun je kant-en-klaar kopen, maar zelfgemaakt is toch altijd beter. Dus stond dit al lang op mijn lijstje… tot ik enkele weken geleden dan toch de pasta maakte.

Het probleem is eigenlijk niet het werk. Het ligt hem vooral aan de ingrediënten. Eenmaal je ze in de diepvries of voorraadkast hebt, is er geen probleem. Maar je moet ze wel hebben natuurlijk. Toen ik weer wat tijd vond, trok ik naar Leuven en zocht er in de Aziatische winkels wat ik nodig had. Thuisgekomen was het de ideale gelegenheid om mijn nieuwe wokpan uit te testen. Alles de cutter in – jaja, de echte doen het in een vijzel -, wok gloeiend heet stoken en starten maar. Kommetje rijst erbij en klaar is kees.

groene curry recept (3 of 5)

groene curry recept (1 of 5)

Eigenlijk is dat niet veel werk, he. Bovendien kan je het restje currypasta wel nog even in de koelkast bewaren. Als vis koos ik voor zeeduivel of lotte. Mottig beest, maar stevig vlees, waardoor het perfect is voor in een stoofpot of curry. Net iets duurzamer ook dan de al helemaal overbeviste kabeljauw. Als extraatje deed ik er nog wat mosseltjes bij. Het resultaat mocht er wel wezen.

Leuk weetje. Ik kookte die avond voor de schoongrootouders met wie ik samenhok. Cohousing, weet je wel. We hadden wel wat schrik dat het niets voor hen ging zijn. “Veel te speciaal” en zo. Wel, ze hebben de wokpan uitgelepeld. “Beste mosseltjes ooit”, volgens de bomma. En als de bomma het zegt…

Genoeg gepalaverd, tijd voor het recept.

green curry deel 2 (3 of 4)

Recept: Groene curry met zeeduivel en mosselen

 • Nodig: vijzel of cutter, wokpan, kookpot
 • Duur: 30 à 40 minuten
 • Aantal: 6

Ingrediënten

 • voor de currypasta: 1 korianderwortel of veel verse koriander, 3 tenen look, 1 sjalot, 3cm galanga, 2 stengels citroengras, 5 kaffir-limoenblaadjes, 3 kleine groene chilipepers, 1 kl shrimp paste, 0,5kl komijnzaad, 0,5kl korianderzaad, 0,5 kl peperbolletjes 
 • voor de rijst: 2 koppen rijst, 3 koppen water, 2 blaadjes kaffir-limoen, 1 el olijfolie
 • voor de curry: 500g zeeduivel, 500g mosselen, 1 sjalot, 2 kaffir-limoenblaadjes, 1 stengel citroengras 2 el currypasta, 200ml visfond, 5 Thaise aubergines, 1 handvol Thaise erwt-aubergines (geen meerwaarde), 2 tomaatjes, Thaise basilicum, 2 el vissaus, 750ml kokosmelk, 1 el olie, 1 kl suiker, verse koriander, limoen

Tip: ik maakte mijn currypasta niet zo pikant en voegde er behoorlijk wat kokosmelk aan toe. Hierdoor was hij wat zachter voor de schoongrootouders. Speel dus zelf maar wat met die hoeveelheden.

Bereiding

 1. Begin met de currypasta. Snij alles grof en doe in een cutter of vijzel. Stamp of mix tot een pasta.
 2. Stoof de rijst aan in een lepel olijfolie. Blus met het water, voeg de kaffir-limoenblaadjes toe en breng aan de kook onder deksel.
 3. Kookt het? Zet het vuur uit en wacht een tiental minuten. Normaal is je rijst gaar en is het vocht geabsorbeerd.
 4. Snij voor de curry de sjalot fijn. Verhit de wok. Stoof de sjalot aan in wat olie.
 5. Voeg de currypasta toe en bak mee aan tot het lekker begint te ruiken.
 6. Blus met kokosmelk en visfond. Voeg vissaus, de kaffilimoenblaadjes en citroengras toe. Breng aan de kook.
 7. Was de aubergines en snij in vier. Voeg ze samen met de erwt-aubergines toe. Laat 2 minuten pruttelen.
 8. Voeg nu de in vier gesneden tomaten toe. Laat 10 minuten pruttelen.
 9. Snij de vis in stukken en voeg toe aan de curry. Laat nog 8 à 10 minuten mee sudderen en voeg er de mosselen aan toe tot ze open gaan.
 10. Verfris met limoensap.
 11. Serveer rijst met curry en vis. Werk af met een partje limoen, Thaise basilicum en koriander. Veel koriander.
 12. Smakelijk.

 

green curry deel 2 (4 of 4)

 


 

 

Met dank aan Demeyere