[dropcap size=dropcap-big]N[/dropcap]ieuwpoort is een stadje aan de zee. Deze gemeente werd vooral bekend dankzij Hendrik Geeraert. Deze snoodaard opende tweemaal de sluizen van de Ijzer, waardoor lager gelegen gebieden onderliepen. “Hoe durft hij”, denkt u misschien. Het gebeurde echter tijdens Wereldoorlog I tijdens de slag om de Ijzer. Het achterliggende idee was om de Duitse stellingen te vernietigen. Inderdaad, het plan lukte en de opmars stopte. Tot zover de geschiedenisles van de dag. Heden ten dage is er op zich niet zoveel te beleven in Nieuwpoort. Gelukkig was daar plots een nieuwe Hendrik die het heft in handen nam.

GEERAERT_Hendrik_26349_4

Vorige week vond namelijk de opening plaats van de pop-up ballenwinkel van Wim Ballieu en Hendrik Dierendonck. Voor zij die de voorbije jaren ergens in het verre buitenland verbleven, volgt wat duiding. Hendrik Dierendonck is met voorsprong de bekendste en coolste slager van het land. Zijn uitvalsbasis is de familieslagerij in Sint-Idesbald. Sinds een paar jaar is er ook een atelier in Nieuwpoort. Wim Ballieu werd bekend dankzij zijn ballen, zijn gehaktballen voor alle duidelijkheid en als TV-kok op Vier. Ondertussen heeft hij winkels in Brugge en Gent. Net zoals Hendrik is Wim een West-Vlaamse slagerszoon.

dierendonck ballieu-1-2

dierendonck ballieu-2-2 dierendonck ballieu-3-2 dierendonck ballieu-4-2 dierendonck ballieu-5-2

dierendonck ballieu-7-2 dierendonck ballieu-8-2 dierendonck ballieu-9-2 dierendonck ballieu-10-2 dierendonck ballieu-11-2

dierendonck ballieu-12-2

Gooi twee West-Vlamingen samen en dat werkt altijd (of toch meestal). Daarom gaan de twee heren deze zomer samen in zee in het atelier aan de zee in Nieuwpoort. Daar werd samen met Extremis en Vedett Extra een minirestaurant geopend. Aan een lange witte tafel naast het atelier kun je Wim’s ballen (of een schelleke salami van Hendrik) smakelijk verorberen. Na de sluizen heeft Nieuwpoort er dus een nieuwe hotspot bij.

dierendonck ballieu-13-2 dierendonck ballieu-14-2

Wie geen zin heeft om de ballen aan de tafel op te eten, kan zich natuurlijk ook naar het strand begeven. Hot Cuisine de Pierre vraagt u dan wel om één iets. Gooi u zakje mooi in de vuilbak. Doe dus niet zoals deze onbekende luie rakker en wees proper. Een wijze les van Hot Cuisine de Pierre, onthouden die handel.

De pop-up store is elke dag open van 10:00 tot 17:00

Meer info: Dierendonck meets Balls and Glory