Wycam's dessert boterbollen

Chocoladetruffels met boterkaramel en geroosterde hazelnoot

Vorig weekend kroop ik nog eens in mijn keuken. Ik had een aantal doosjes van Wycam’s, de bekende Belgische snoepbollen. Het is zo’n icoon, die me doet terugdenken aan de snoepkast van mijn oma. Naast een paar wakke koeken en verharde zuurtjes, stond er ook altijd een doosje van dit Belgisch icoon. Nu is het niet zo goed voor mijn tandjes als ik die allemaal naar binnen zou werken. Dus wou ik ze in een dessertje verwerken.

Wist je dat je die snoepjes kan mixen tot poeder en dit in de oven smelten tot karamel? Even laat opstijven en je hebt een fijn krokantje. Dit bracht me bij het idee om er boterkaramel van te maken.

De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat IR aan kwam draven met het idee om er gezouten karamel en hazelnoot bij te halen. En inderdaad…het resultaat mocht er wezen. Zelfs ML was fan.

 

Wycam's boterbollen met hazelnoot

 

Recept: chocoladetruffels met Wycam’s boterkaramel en geroosterde hazelnoot

 • Nodig: chocolade holkogels (link), spuitzak
 • Aantal: 20 truffels
 • Duur: een namiddag

Ingrediënten

100g boter, 75g Wycam’s boterbollen, 2 el water, fleur de sel, 50g volle room, 10 hazelnoten, 200g donkere chocolade, 50g cacao

Bereiding

 1. Mix de Wycam’s boterbollen tot poeder. Smelt dit poeder op een zacht vuurtje. Voeg het water toe en breng aan de kook tot het poeder is opgelost.
 2. Haal van het vuur. Blus met de room en voeg de boter in klontjes toe.
 3. Breng op smaak met een snuif fleur de sel. Doe in een spuitzak en laat 2 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.
 4. Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge pan. Zijn ze ongepeld? Wrijf ze dan even tussen een handdoek tot de pelletjes loskomen.
 5. Snij de hazelnoten in twee.
 6. Spuit in elke chocolade kogel een beetje boterkaramel. Duw er een halve hazelnoot in en vul verder op met de karamel. Laat een uurtje opstijven in de koelkast.
 7. Smelt de chocolade. Doe een paar lepels in een spuitzak. Spuit de opening van elke kogel dicht met een beetje chocolade. Zet nog een kwartiertje in de koelkast.
 8. Doe de rest van de gesmolten chocolade in een kommetje. Zorg dat die op kamertemperatuur is. Doe de cacao in een schaaltje.
 9. Haal elke truffel met een vork door de chocolade. Laat even uitlekken en rol door de cacao.
 10. Bewaar in de koelkast.

 

Wycam's boterbollen met hazelnoot

IMG_5168

IMG_5170

IMG_5171

 

Wycam’s zijn de bekende Belgische snoepjes. Na de borst- en muntbollen zijn er nu een aantal nieuwe smaken zoals de boterbollen.

Meer over Wycam’s?