Duroc secreto
Duroc secreto

Duroc secreto met chimichurrisaus, gepofte kerstomaatjes en krieltjes

Juni is halfweg, de zomervakantie nadert met rasse schreden en het blijft maar zomeren. Laat ik je dan nog maar eens een barbecuegerechtje meegeven.

Ik kies alweer voor een stukje varkensvlees van Schurmans. Niets #reclame, gewoon oprecht fan van zijn vlees. Deze keer neem ik de Secreto. Dit is een speciale versnijding ter hoogte van de schouder, een mals stukje waarvan er per varken maar een paar 100 grammen beschikbaar is. Best wel een delicatesse dus.

Veel heeft het niet nodig. Peper, zout en een grill of barbecue. Laat het zeker niet te lang grillen of het wordt te taai. Eerlijk gezegd heb ik liever stukje rib of nek, wat natuurlijk veel vetter is, maar goed elk zijn smaak. Ik serveer de secreto met de Zuid-Amerikaanse chimichurrisaus, krieltjes en gepofte kerstomaatjes. Allen op de barbecue (behalve de saus natuurlijk).

 Lekker, eenvoudig en toch speciaal. De moeite om eens te proberen.

Duroc secreto

Recept: Duroc secreto met chimichurri, kerstomaatjes en krieltjes

 • Aantal: 4 personen
 • Duur: 30 minuten
 • Materiaal: barbecue, tang, 2 schaaltjes
 • Herkomst: secreto van Schurmans, peterselie van de buurderij, rest van de supermarkt

Ingrediënten

600g secreto (Duroc), olijfolie, peper, zout

Voor de saus: 1 hand peterselie, 2 el rodewijnazijn, 150ml olijfolie, 3 tenen look, fleur de sel, 1 kl oregano, peper, 1 groene chilipeper

800g krieltjes, olijfolie, peper, zout, 2 tenen look, oregano en tijm

4 trosjes kerstomaatjes, olijfolie, oregano, peper, zout

 

Bereiding

 • Verhit de barbecue tot 180°C.
 • Haal het vlees 30 minuten voor het bakken uit de koelkast. Dep het eventueel droog. Borstel in met olijfolie.
 • Snij de krieltjes in vier. Doe ze in een schaal met olijfolie, grofgeplette tenen look en kruiden. Zet ze op de barbecue. Bak ze ongeveer 30 minuten of tot ze gaar zijn.
 • Doe de kerstomaatjes in een schaal met olijfolie, oregano, peper en zout. Zij hebben op een hete barbecue ongeveer 5 minuten nodig tot ze gaar zijn.
 • Mix de look, chilipeper, zout, oregano en peterselie fijn. Voeg de rodewijnazijn en olijfolie toe.
 • Grill het vlees ongeveer 2 à 3 minuten langs elke kant. Je mag dit stukje varkens best à point eten. Kruid het met peper en zout. Quadrileer het. Grill het 1 minuut, draai het een kwartslag en grill nog 1 à 2 minuten verder. Draai om en doe het zelfde. Kruid met peper en zout.
 • Versnijd het vlees. Serveer met kerstomaatjes, krieltjes en de saus. Smakelijk.

 

Barbecook deel 2 (39 of 50)

 

Barbecook deel 2 (37 of 50)

 

Barbecook deel 2 (33 of 50)

 

Barbecook deel 2 (32 of 50)

 


 

 

In samenwerking met Barbecook zorg ik net zoals vorig jaar ook deze zomer weer voor een reeks lekkere en inspirerende BBQ-recepten. De komende maanden ontdek je op regelmatige basis alle nieuwe creaties.

Recept gemaakt op de Barbecook Adam