[dropcap size=dropcap-big]Z[/dropcap]IJ

Zij. Een wild dier in de keuken.

Zij. Mijn steun en toeverlaat in moeilijk opklopbare tijden.

Zij. De schrik van elk ei.

Zij. My first, my last and my everything.

Zij is ook best wel luidruchtig, moet ik bekennen. Nooit klaagt Zij. Een harde werkster dat is wat Zij is. Onverwoestbaar ook blijft Zij draaien.  Een dik jaar geleden kwam Zij binnen bij mij thuis. Zij is niet goedkoop – dat geef ik toe -, maar zeg nu zelf: “welke vrouw is dat wel?”

Kenwood-2-2

Mijn Kenwood keukenrobot, dat is Zij. Ik heb getwijfeld of ik haar in huis zou nemen. Zou ik haar veel gebruiken? Is Zij haar geld wel waard? Is Kitchenaid niet beter? Uiteindelijk kocht ik Zij dan toch: Kenwood Major Titanium, 1500 watt, 9,67kg zwaar, 6,7l in de kom en volledig in inox. Ik kreeg er een glazen blender bij. Verder kun je er verschillende accessoires op aansluiten. Zelf heb ik de roomijsmaker. Op het verlanglijstje staat enkel nog een gehaktmolen. Voor de rest heb ik echt wel geen behoefte aan een graanmaler, pastamachine, groenterasp, etc. Ondanks haar vele voordelen heeft ze twee minpunten. Op volle kracht maakt ze best wel veel lawaai. Rustig een conversatie voeren met de Kenwood als derde gesprekspartner zit er dus niet in. Het tweede minpunt is dat, wanneer de blender draait, de klopper ook draait. Het is dus of of en niet en en. Behalve deze twee zaken, heb ik er echter verder niet over te klagen. Haar veelzijdigheid is onovertroffen. Ruban maken, room opkloppen, deeg mengen of zelfs mayonaise maken, ze doet het allemaal zonder verpozen.

Nog even dit. Ik kreeg al vaak de vraag: “Is Kitchenaid niet beter? “ Eerlijk? Ik weet het niet. Ik ben altijd bereid beide toestellen te testen en te vergelijken natuurlijk. Op de kookles hebben we Kitchenaids. Die werken perfect. Ook mijn Kenwood die werkt perfect. Bij de Kitchenaid zit de motor bovenaan, terwijl die bij de Kenwood onderaan zit. Verder is het design van die eerste ook mooier natuurlijk. Tenslotte denk ik dat het ook iets stiller is. Over het algemeen denk ik echter dat het verschil miniem is. Een beetje zoals het verschil tussen Canon en Nikon. Amateurs zoals de meesten onder u en ikzelf zullen het heus niet merken. Toen ik trouwens grootmoeders interviewde voor Grandma’s Design viel het mij op dat van de vijftien grootmoeders er zeker acht een Kenwood hadden. Meestal was hun beestje al meer dan twintig jaar oud. Slecht zal Kenwood dus wel niet zijn, zeker.

Kenwood-4 Kenwood-5 Kenwood-7 Kenwood-6 Kenwood-9

Recept: mayonaise voor veel mensen

Mayonaise maken is niet eenvoudig. Met de hand mislukt dit nogal vaak bij mij. Via de Kenwood lukt dat keer op keer. Voor het event rond de Ronde maakte ik dit, dankzij de Kenwood, voor meer dan zestig mensen. Het recept dat volgt is voor ongeveer 1,5l mayonaise. Mocht je dus eens een groot feest geven, dan is dit ideaal. Wanneer u ze in weckpotten goed afsluit, gaat de mayo trouwens wel een tijdje mee.

Wat heb je nodig? 6 eidooiers, 2 volledige eieren, peper uit de molen, zout, 8 tot 10 cl azijn, 3 eetlepels mosterd, 1,4l zonnebloemolie, wat citroensap. Naar eigen keuze: 1,2 g xantaan

Werkwijze? Doe de mosterd en de eieren (incl eidooiers) in de kom. Klop op de hoogste snelheid. Giet er dan voorzichtig de olie bij. Begin met een koffielepel olie langs de rand te gieten. Beetje per beetje doe je er wat olie bij. Laat ondertussen kloppen. Wanneer er wat binding is, kan je wat meer olie bij doen. Voeg olie bij tot het dik genoeg is. Breng op smaak met peper, zout, azijn en citroensap.

Spermalie en burger-13 Spermalie en burger-12

Deze mayonaise diende als basis voor een gerecht dat u overmorgen kan ontdekken.