bitterballen

Mijn 10 gerechten van 2017

Nog één keer neem ik je mee naar 2017. Er zijn namelijk een aantal gerechten, waar ik trots op ben, die me echt gesmaakt hebben of waar ik uren werk in gestoken heb. Daarom nog één lijstje. Een lijstje met mijn favoriete gerechten van het voorbije jaar. Het is het laatste. Beloofd.

1/ Dessertje: ananas met passievrucht, kokos en hazelnoot

De eerste van het 2017, nu dus bijna een jaar geleden: een exotische combinatie van passievrucht, kokos en hazelnoot.

>> Bekijk het recept

 

fancy-dessert-6320-2

 

2/ Dessertje: Willy Tonka

Voor Côte d’Or werkte ik een viergangendessertmenu uit. Eén van de gerechtjes was een stukje taart: de Willy Tonka, een taartje op basis van chocolade en tonkaboon.

>> Bekijk het recept

Willy Tonka

 

3/ Nacho’s met chili sin carne

Een zomergerechtje, eentje dat altijd scoort: nacho’s. Het is ook zo’n aperitiefschotel waar je altijd te veel van eet.

>> Ontdek het recept

 

Nacho's chili sin carne

 

4/ Expo de Pierre

Ongetwijfeld het gerechtje waar de meeste tijd inkroop. Drie laagjes ijs en twee krokante wafels, de klassieker uit ’58 maar dan net iets anders.

>> Ontdek het recept

 

Expo de Pierre

 

5/ Ricotta met erwtenspread, boterboontjes en toast

Eigenlijk is dit een gerechtje dat tussen pot en pint, zo even snel gemaakt werd. Wat restjes ricotta uit de frigo, een stuk brood en de opbrengst uit de tuin, jip meer was er niet nodig. Helemaal veggie en ideaal om elk feest te starten.

>> Ontdek het recept

 

ricotta-erwtenspread

 

6/ Pita Duroc

Het partyfood bij uitstek, comfortfood, fastfood maar dan net iets beter en iets minder fast. Wat een succes was dit. De pita Duroc is een nekje van varkensboer Schurmans dat op de roker traag gaart. Zeer traag. Zo’n uur of 8. We werken het af met knoflookmayonaise, extra spek en hot cornichons de Pierre.  Een alternatief is de versie met buikspek van het Hongaars wolvarken.

>> Ontdek het recept

 

Pulled nek (3 of 4)

 

7/ Aziatische worstenbroodjes

Kleine worstenbroodjes gevuld met een Aziatisch gekruide gehaktmengeling. Het stond al lang op mijn lijstje, maar ik vond in november de tijd om dit eindelijk eens te maken. Heerlijk, zo’n pittig hapje.

>> Ontdek het recept

aziatische worstenbroodjes

 

 

8/ Taco’s met gerookte kip Simplex

Taco’s. Hoe zalig is dat? Vul ze op wat je maar wil, nog even onder de grill en geniet. Bij mij liep het wat uit de hand, want ik rookte de kip, bakte het kippenvel krokant en serveerde het met een frisse mangosalsa. De Simplex van De Ranke, het pintje waarin ik de kip marineerde, is de ideale metgezel voor deze taco.

PS: één van mijn favoriete foto’s van het jaar ook. Al denkt mijn vloer er anders over. Met dank aan dat extra vetplekje.

>> Ontdek het recept

 

Taco (9 of 10)

 

9/ Bitterballen Asian style

Qua tijd misschien wel het zotste gerechtje van het jaar, samen met de hierboven al vermelde Expo. Wel eentje dat me zal bij blijven. Ik heb er trouwens nog een paar in mijn diepvries zitten. Vrijwilligers, meld u gerust.

>> Ontdek het recept

 

bitterballen

 

10/ Cassissorbet met hangop en citroenmelisse

Afsluiten doe ik met een dessertje. Het dessertje dat ik tijdens het evenement VIERWERK maakte. Voor 80 man deze creatie van hangop, cassissorbet en citroenmelisse. Een topevent trouwens.

>> Ontdek het recept

 

foto 1200 (110 of 125)

 

 

Ongetwijfeld vergeet ik nog gerechtjes. Zo geef ik je op Vaderklap elke week een vader- en kindvriendelijke receptentip, maakte ik voor Côte d’or een zoete editie van een zachtgekookt eitje en stak ik nog verschillende keren de roker aan.

En 2018?

Wie me op Instagram volgt, weet dat ik heel wat foto’s genomen. Foto’s van gerechten die de komende weken hier uitgeschreven online zullen komen. Meer nieuws over 2018 vertel ik je graag in mijn traditionele Nieuwjaarsbrief die ik één dezer dagen online zwier.

Smakelijk.