confituur van mirabellen

Mirabellenconfituur op 3 manieren

Dat ik een grote tuin heb, dat moet u misschien al zijn opgevallen. We hebben ook wat fruitbomen en één daarvan is een mirabellenboom.

Mocht u het nu ergens in Duitsland horen donderen, weet dan dat een mirabel een klein pruimpje is. Net iets kleiner dan een pingpongbal met paars-gele-oranje tinten. Eigenlijk wel een schoon ding, zo’n mirabel, en blijkbaar zeer lekker in confituur.

Het was al lang geleden dat ik nog eens confituur gemaakt had. Ik denk ongeveer een jaar of drie (recept). Te veel mirabellen én een rustige week in augustus, dat vroeg dus om een avondje confituur maken.

Correctie: drie avondjes.

De eerste plukken, de tweede urenlang ontpitten – tot zover de pret – en de derde avond inmaken. Leuk wistjedatje – allez “leuk” – onze varkens hebben ongeveer 1300 vierkante meter plek en waar hebben ze een toilet gebouwd? Inderdaad, u raadt het al. Onder de mirabellenboom. En ja, dat stinkt.

Nu goed, ik ging voor drie variaties: eentje met citroenmelisse, eentje met kaneel en nog eentje met … De resultaten mochten er eigenlijk wel wezen. Al was de confituur misschien iets te zoet. Wat meer citroensap of iets minder suiker, dat zullen we volgend jaar proberen.

Thx trouwens aan Tom van Antidoot Wilde Fermenten voor het helpen plukken. Benieuwd wat die mirabellen in dat bier zullen geven.

 

confituur van mirabellen

Recept: mirabellenconfituur op drie manieren

  • Aantal: 6 potten confituur
  • Duur: ontpitten duurt wel even, confituur maken op zich een halfuurtje
  • Materiaal: niets speciaals behalve lege propere gesteriliseerde bokalen natuurlijk

Ingrediënten

Versie 1: 500g mirabellen (ontpit), sap van een halve sinaasappel, een halve sinaasappel in schijfjes, zeste van 1 sinaasappel, 2 kruidnagels, 200g confituursuiker (2+1), enkele takjes tijm

Versie 2: 500g mirabellen (ontpit), 250g confituursuiker (2+1), 1 handvol citroenmelisse, 1 citroen (in schijfjes)

Versie 3: 1kg mirabellen (ontpit), 500g confituursuiker (2+1), 1 kaneelstokje, 1 steranijs

Bereiding

  1. Meng voor alle drie de versies de mirabellen met de suiker, dek af en bewaar 1 nacht in de koelkast.
  2. Doe de mirabellen met de suiker en de aromaten in een kookpot. Breng aan de kook en laat 3 minuten doorkoken (niet langer).
  3. Giet voorzichtig in de gesteriliseerde bokalen tot aan de rand. Veeg de rand proper, sluit goed af.
  4. Draai om, laat afkoelen en bewaar koel.
  5. Smakelijk.

 

mirabellen (5 of 5)