Sweet Confituur de Marie-Lou

Eén maand is ze geworden, ML. En ja, het was een heftige maand. Zonder twijfel de meest heftige uit mijn bijna 28-jarig bestaan. De maand vloog voorbij, maar duurde op sommige momenten onplezierig lang. Ik heb veel geleerd. De stelling “de stoelgang van uwen kleine stinkt niet” klopt niet. Dat kan ik u met 100 procent zekerheid zeggen. Baby’s groeien als kolen, die stelling klopt dan weer wel. Al weet ik eerlijk gezegd niet goed hoe snel kolen groeien. Haar begingewicht was 3,510kg, maar door de acclimatisatie aan de buitenwereld zakte dat in twee dagen naar 3,2kg. Sindsdien bleef het stijgen tot 4,5kg. Dat is ongeveer 40 procent van het gewicht erbij in amper vier weken, terwijl de lengte amper veranderde.

Mocht dat met mezelf gebeuren, ik kwam meer dan dertig kilo bij per vier weken. Het zou wat geven. De stelling dat het altijd of honger, of vuile pamper of krampjes of slaaptekort is, wil ik ook even ontkrachten. Soms weet je gewoon niet wat er scheelt. Dan denk ik terug aan een scène uit één van mijn favoriete tekenfilms: The Baby Translator, The Simpsons (S3, E24)

Ja, het zou toch soms handig zijn, mocht dit bestaan. Leve de mama trouwens. Zot wat die vrouwtjes allemaal verzetten.

Maar goed, mijn punt is eigenlijk dat we geen doopsuiker meegeven met de mensen. Ik vond dat ik het aan mezelf verplicht was iets te maken. Iets dat ik op het moment zelf niet meer moest maken, dat af was en vooral lekker smaakte. Iets dat paste bij HCDP. Dus heb ik confituur gemaakt. Met aardbeien, rabarber en frambozen. Uit de tuin van twee van onze grootvaders dan nog wel. Topingrediënten voor een topconfituur ter ere van een topdochter.

combi-blog

Ik had nog nooit confituur gemaakt. Begin september ondernam ik een eerste kleine poging. De potjes liet ik na het vullen omgekeerd staan. Een nacht lang. Daarna draaide ik ze om. Helaas bleef er een vacuüm leegte staan onderaan het potje. Gevolg: ik mocht die alvast opnieuw maken. Begin oktober ondernam ik dan de echte poging. De potjes van de eerste poging werden geledigd, gewassen, gesteriliseerd en opnieuw opgevuld met warme confituur. Verder werden nog 160 potjes en deksels in kokend water gelegd en daarna in de oven gestopt om te drogen. Steriliseren heet zoiets. In totaal verwerkte ik 9 à 10 kilo aardbeien, rabarber en frambozen. We hadden om en bij de 180 potjes plus nog een achttal bokalen.  Meer dan genoeg dus.

Voorlopig krijg ik niets dan lovende reacties over mijn creatie. En dan heb ik het niet alleen over ML. Ook de confituur wordt door velen gesmaakt. Ik geef u dan ook graag mijn recept. Al denk ik dat de smaak deze keer vooral te danken is aan de lekkere vruchten. De aardbeien, frambozen en rabarber waren van ongeziene kwaliteit. Typisch voor groenten en fruit uit de tuin van grootvaders.

blog-ml-3

Ik maakte twee versies: aardbei/rabarber en framboos. Voor beide versies gebruikte ik fruit dat we dadelijk na het oogsten hadden ingevroren.

Recept: aardbeien- en rabarberconfituur of frambozenconfituur

Ingrediënten voor 1 kg confituur

Voor de rabarber/aardbeien: 1 kilo fruit, 0,5kg ‘Extra Fruit Suiker’ (Tiense), 1 citroen/limoen Voor de frambozen: 1 kilo fruit, 0,5kg ‘Extra Fruit Suiker’ (Tiense), 0,5 sinaasappel Tip: wil je het extra speciaal, voeg dan wat steranijs, kaneel, kardemom of vanille toe. Vergeet de peulen of stokken er daarna niet uit te halen.

Werkwijze

  • Steriliseer de potten. Dompel de deksels en potjes onder in kokend water en laat ze even meekoken. Laat de deksels daarna uitlekken op een schone handdoek en stop de potjes in een oven. Laat ze zo mooi drogen.
  • Was en snij het fruit in stukken. Doe in een grote pot. Strooi de suiker over het fruit.
  • Snij 1 limoen, sinaasappel of citroen in schijven en voeg die toe aan het fruit.
  • Laat 1 nacht trekken. Dek de pot af, zodat je ’s morgens geen fruitvliegenconfituur moet maken.
  • Breng de volgende dag het fruit aan de kook. Laat een paar minuten doorkoken. Roer af en toe. Pas op voor de spetters.
  • Aan de rabarber/aardbei voegde ik nog wat citroensap toe, zodat het niet zoet werd.
  • Ik hou van brokjes, dus heb ik niet gemixt. Dat kan je natuurlijk altijd zelf doen.
  • Giet de hete confituur in de gesteriliseerde potten. Vul tot aan de rand. Draai dicht en keer om.
  • Laat de potten zo een paar minuten staan en keer ze terug om.
  • Laat nu afkoelen. Zo kan je ze een hele tijd bewaren.

Maak je geboortegeschenkjes? Weet dan dat je met 8 à 9 kilo fruit meer dan genoeg hebt voor om en bij de 180 kleine potjes van diameter 4,5cm.