Getest: Meneer Basiel & de Rosti Mepal Hybrid Kruidenpot

Een paar weken geleden kreeg ik van Rosti Mepal de vraag of ik iets wilde testen. Dat doe ik niet zo vaak meer, maar ik had eerder van hen al eens wat voorraaddozen uitgeprobeerd en tot op heden ben ik nog altijd tevreden van die spulletjes. Nu hebben ze wat nieuwe producten. Het toeval wou dat IR twee dagen bij vrienden iets van hen gezien had en zich luidop had afgevraagd of het effectief wel werkte: de Hydro Herb Kruidenpot.

U kent dat gevoel wel. Je wil iets koken en hebt verse kruiden nodig. Niets beter dan verse kruiden uit de eigen tuin. Helaas, er is geen eigen tuin. Bij gebrek aan een eigen tuin, ga je naar de eigen supermarkt. De toestand van de kruiden in de potjes is er vaak erbarmelijk. De prijs helaas ook. Je hebt even spijt dat je geen grote tuin met verse kruiden hebt, maar goed je koopt dan toch maar zo’n armtierig potje kruiden. Thuisgekomen verwerk je een paar blaadjes in het gerecht en drie dagen later is het plantje om zeep. Voedsel voor de beestjes in de GFT-bak. En ja, je hebt het al eens proberen te planten in een bloembak op het veel te kleine terras, maar helaas keer op keer sterft het plantje een snelle dood. Je beste idee was nog dat schaaltje voor chips vullen met wat water. Helaas vergat je altijd water te geven – of gaf je net te veel – en dus was ook dit geen al te beste optie.

Met deze veel te vaak voorkomende situatie in mijn achterhoofd en wetende dat IR het ook wel eens wou testen, ging ik in op het aanbod. We eten nu eenmaal enorm veel pasta’s dus was ik benieuwd hoeveel dagen ik basilicum zou kunnen houden.

Even wat praktische info. Er zijn drie formaten in verschillende kleuren op de markt. Het grootste formaat gaat in de winkel weg voor iets minder dan 10 euro. Hier past een kruidenpot van de biowinkel in. Die zijn meestal iets groter. (Lees: en goedkoper en zien er gezonder uit.) Het potje bestaat uit drie delen. Het eerste deel is een schaaltje waar water in komt. Daarnaast is er draad met pin, die je met het ene uiteinde van de draad in het water stopt. Het andere uiteinde, pin met draad, gaat door de onderkant van het potje in de kruidenpot. En ja, het past net in de afvoergaatjes van het plastieken potje waarin de kruiden zitten. De plant zuigt via de draad het water uit het schaaltje op. Mocht je het niet begrijpen, er bestaat zelfs een filmpje.

Nu was ik eens benieuwd of dit effectief ging werken. Het zag er zo simpel uit. Wel, we zijn meer dan anderhalve week sinds de start van mijn testfase en Meneer Basiel stelt het goed. Ja, we hebben een band gekregen. Dus kreeg de plant een naam, Meneer Basiel. basilicum-foto's

Omdat het water maar langzaam opgezogen wordt, heb ik het nog maar een keer of vier moeten aanvullen. Er komen wel geen nieuwe stengels uit de grond, maar Meneer Basiel blijft mooi groen. Hij ziet er nog steeds gezond uit, ondanks het feit dat ik al een paar keer van zijn blaadjes gebruik maakte. Criticasters zullen misschien vinden dat je dit systeem perfect zelf kan maken. Misschien wel, misschien niet. Ik maak liever ook sabayon met de hand in plaats van met een Thermomix. En sommigen zweren bij bouillonblokjes in plaats van verse fond. Ieder zijn ding.

Samengevat: ondanks mijn aarzelende houding over testen en het product op zich, kon het product me bekoren. Niets beter dan verse kruiden uit de eigen tuin, dat klopt. In afwachting van die tuin, stel ik me tevreden met verse kruiden uit mijn eigen Hybrid Kruidenpot. En in die zin misschien wel te overwegen als eindejaarsgeschenk.

Meer info of bestellen: Rosti Mepal

We zijn ondertussen bijna vijf weken na het ‘planten’ van de basilicum in de Hybrid Kruidenpot. Ondanks het verschillende keren gebruiken van de basilicum in gerechten, ziet Meneer Basiel er nu zo uit. Niet slecht, me dunkt.

basilicum-1