klaaskoeken

Verderzetting van een traditie, deel II: klaaskoeken bakken

Pakweg een jaar geleden maakte ik nieuwjaarswafeltjes of lukken (zie: lukken bakken) . Het is een op en top West-Vlaamse traditie. Mijn oma bakte ze, mijn groottante bakte ze, de buurvrouw van de oma bakte ze en nu bakt ook mijn moeder deze krokante heerlijke wafeltjes. Zelf maakte ik ze voor de eerste keer en ook dit jaar staan ze op het programma. Kwestie van de traditie verder te zetten…

lukken

Dochter M was fan, al besefte ze met haar één jaar uiteraard nog niet dat hier een pak herinneringen aan vasthingen. Nog zo’n seizoensgebonden traditie uit “de Vloanders” zijn de Sinterklaaskoeken of “kloaspeirden”. Culinair erfgoed uit West-Vlaanderen én Frans-Vlaanderen.

Volgens mijn vriendin lijken ze hard op sandwiches. En inderdaad de gelijkenis is treffend. Al hebben ze een speciale vorm, nl. een Sinterklaas, een manneke of een paard.  Weetje:  Vroeger kocht je ze trouwens blijkbaar per kilo. Nu is het uiteraard al lang aan de prijs per stuk te doen.

Terugfietsen van school, thuiskomen en versgebakken klaaskoeken met warme (choco)melk aanschouwen…mijn moeder heeft ons zo tientallen keren flink in de watten gelegd. Ik durf stellen dat het één van die ultieme jeugdherinneringen is. Liters melk en kilo’s koeken heb ik verslonden. Telkens met ne goeie klak beutre* en jawel – er helemaal over – een laagje choco. En dan maar soppen in die (choco)melk. Heerlijk.

 

Ik heb ze al jaren niet meer gegeten. Logisch ook, je vindt dit niet in Vlaams-Brabant of Limburg. Toch niet de echte, zoals bij ons, daar in de verre Westhoek. Is het omdat M al twee jaar wordt of omdat ik de 30 nader, maar ik moest er de laatste tijd aan denken. Dus haalde ik viavia kloaspeirden in huis. Striktgenomen nog geen echte Sint, maar goed, ze komen al aardig in de buurt.

 

sinterklaaskoeken-3-of-4

 

Ze at ze zonder problemen op. En dronk erbij een tasje melk. Zoals het hoort. Jawel. Een traditie is verdergezet. Ik zweer het. En de volgende keer, dan bak ik ze uiteraard zelf.

Zelf proberen? Dit is mijn moeders recept.

 

unnamed

 

Bij deze ook de belofte: als M ooit zeiknat van de regen, uitgeput thuis komt gefietst met veel te veel huiswerk, dan maak ik haar klaaskoeken met echte chocolademelk.

Beloofd!

 

 

*vrij vertaald: een serieuze klont boter