1 Jaar Oranjestad: feest met bier & bitterballen

Bleek dat ik twee weekends geleden exact een jaar in Diest – de Oranjestad: koning Willem-Alexander is de Baron van Diest (Wikipedia) – woonde.

 

Blote billetjes in het Gras vs. Bitterballen

Dat vroeg om een feestje. Een Hollands feestje natuurlijk. Goed, ik hoor u al denken: Hollandse avond, ok, maar wat staat er dan op het menu?. De zoektocht was niet eenvoudig. Ik zocht naar bruikbare gerechten, maar behalve Blote Billetjes in het Gras, vond ik weinig. Toen viel mijn oog op het Angus soepvlees van De Winning in mijn diepvries. Een Eurekagevoel overviel me: bitterballen, dat zou het worden. Bieren en bitterballen (met La Trappe Quadrupel), dat moest en zou een Hollands feestje worden. Hup Holland hup!

bb-la-trappe-7

bb-bieren

Op het programma:

  • La Renaissance 1,5y barrel-aged, De Dochter van De Korenaar (een Hollander in België 😉 )
  • Emilisse Blond, Brouwerij Emelisse
  • Moord & Brand Bourbon Barrel Aged, Brouwerij De Molen
  • Snake Dog IPA, Flying Dog Brewerij (via de Albert Heijn 😉 )
  • La Trappe Isid’or, Bierbrouwerij De Koningshoeven
  • La Trappe Quadrupel, Bierbrouwerij De Koningshoeven
  • IPA, Brouwerij ‘t IJ

De verwachtingen voor La Renaissance waren hooggespannen. Een half jaar geleden mochten we proeven van de 1-jaar-versie en die was echt een bom (zie: Over vlees & Bier). De oudere versie liet ons gelukkig niet in de steek. Wat een smaakexplosie! Opnieuw een bommetje uit Baarle-Hertog.

Ook de bitterballen waren een succes. Krachtig van smaak maar wel lekker. Voor het recept verwijs ik u graag naar deze pagina.

Mocht er nog enige twijfel zijn, de Hollandse avond was een succes.

 

De tijd vliegt.

Het is een klassieker, maar dat eerste jaar als Mosterdschijter (Lees: de bijnaam van Diestenaren) vloog voorbij. Met enige schrik verhuisde ik van Gent naar de uithoek van Vlaams-Brabant. Diest was voor veel van mijn vrienden hoogstens iets dat ze kenden van het mopje Ik loop in Diest rond. Hilarisch, ik weet het.

Zelf had ik dus wel wat schrik. Wat zou ik daar doen? Nu moet ik bekennen dat het allemaal wel meeviel. Er was De Ronde, de Final Battle en de Whisky Avond. Binnen drie weken is er ook het Kookduet bij Wannes Raps, waarbij ik samen met Erwin kook voor vrienden. (Helaas al volzet).  Vier grote projecten is iets minder dan vorige jaren, maar kwalitatief waren ze stuk voor stuk hoogvliegers. Het voorbije jaar werd er bovendien veel meer gekookt. Met als resultaat meer content op de blog en meer activiteit.

Qua integratie kan ik ook niet klagen. Er was De Zichtbar, de Italiaanse filmavond van D’Oranje Giraffen en er is het diner bij Wannes Raps. Volgende week ben ik zelfs jurylid van een taartenwedstrijd op de Fancy Fair in Diest (meer info). Ik, West-Vlaming in hart en nieren, jurylid in Diest. Waar gaat dat eindigen?

En dit allemaal terwijl ML met rasse schreden vooruit gaat. Groeien gelijk de kolen, er is iets van aan. Negen maanden ondertussen en het wordt alleen maar leuker. Op naar het jaar!

Mijn hoofd zit boordevol ideeën en plannen, dus er komt zeker nog iets groot of klein.

Keep you posted!

P.

Mosterdschijtende West-Vlaming