Back to basics: vogelnestjes met tomatensaus en puree

Tijdens één van de opnames van De Keuken van Sofie, maakte Sofie Dumont vogelnestjes als klassieker. Vogelnestjes, waar is de tijd? Het is één van die Belgische klassiekers, waar de meeste kinderen zot van zijn. Als kind had ik zelf daar echter geen band mee. Het kwam wel eens op tafel, maar het is niet zo dat het de geschiedenis zal ingaan als ‘hét gerecht van mijn kindertijd’. Met ouder worden begin ik het wel meer te appreciëren.Toen ik Sofie en haar gasten deze gerechten zag maken, kreeg ik instant zin om ze ook te maken.

Het gevolg?  Zaterdag maakte ik samen met souschef PB vogelnestjes.

 

vogelnestjes-gehakt vogelnestjes-eitjes

 Recept: vogelnestjes met tomatensaus en peterseliewortelpuree

Omdat dit gerecht past in mijn doelstelling “back to basics”, haalde ik Gerda nog eens van stal. Gerda Fleischwolf is mijn gehaktmolen. Je kent ze ook van de Hot Preparé de Pierre. (link) Ik maakte samen met Gerda zelf mijn gemengd gehakt. Natuurlijk kan je dit ook gewoon kopen. De puree en tomatensaus werden de dag op voorhand gemaakt. Kwestie van de avond zelf wat tijd te besparen, maar vooral omdat de smaken dan nog meer tot hun recht komen.

Ingrediënten (voor 6 personen)

Voor de tomatensaus: 400ml tomatenpassata, 400ml tomaten in blokjes, 2 tomaten, 2 tenen look, 1 sjalot, 1 chilipeper, 3 el tomatenconcentraat, 1 scheutje balsamico, 0,25 bot peterselie, 1 tak rozemarijn, 3 takjes tijm, 2 blaadjes laurier, peper, zout, cayennepeper, 1 tl venkelzaad, 1 scheutje olijfolie, 1 el suiker

Voor de peterseliewortelpuree: 800g aardappelen, 400g peterseliewortel, peper, zout, nootmuskaat, 1 klontje boter, 1 ei, 400ml melk, een extra scheutje melk

Voor de vogelnestjes: 1,2 kg gemengd gehakt (mijn recept: 800g varkenshaasje, 400g biefstuk), 1 ei, 1 el mosterd, peper, zout, paprikapoeder, cayennepeper, paneermeel, 6 eieren, 1 klont boter

Werkwijze

 1. Was en snij de tomaten in stukjes. Was de verse kruiden.
 2. Plet het venkelzaad in een vijzel.
 3. Pel en snij de look en sjalot fijn. Verwijder de zaadlijsten van de chilipeper en snij fijn. Stoof dit aan in een scheutje olijfolie.
 4. Voeg de verse tomaten toe en stoof mee aan.
 5. Voeg nu de passata, concentraat en tomatenblokjes toe.
 6. Voeg rozemarijn, peterselie, laurier en tijm toe. Kruid naar smaak met suiker, peper, zout, cayennepeper, paprikapoeder en venkelzaad.
 7. Laat een uurtje rustig pruttelen. Voeg op het einde wat balsamico toe.
 8. Schil de peterseliewortel en aardappelen. Snij in blokjes. Kook gaar in de helft melk en de helft water.
 9. Giet af en bak nog even droog.
 10. Plet en meng met een klontje boter, wat melk en een ei. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
 11. Maal het vlees tot gehakt. Meng met mosterd, paneermeel en ei. Kruid met peper, zout, paprika en cayenne. Meng goed onder elkaar.
 12. Kook de eitjes 7 minuten half hard.
 13. Giet af en schrik onder koud water. Pel.
 14. Maak zes dikke hamburgers van het gehakt. Draai er een eitje in. Kneed tot een bal.
 15. Bak aan in een pan met een klontje boter. Kleur goed aan langs alle kanten.
 16. Steek nog 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
 17. Serveer puree met tomaat en een vogelnestje.
 18. Tomatensaus over? Vries ze in!

In het glas? Rodenbach Grand Cru

vogelnestje-klein