Dunne lende ‘Angus’, knolselder en krieltjes

Minder vaak goedkoop vlees van onbekende oorsprong kopen, af en toe vlees van bekende afkomst eten, dat is het doel met het Hot Plan de Pierre 2015. Vorig weekend koos ik voor een stukje dunne lende ‘Angus Abderdeen’ van slagerij Rondou in Leuven. Ik vertrouw hem dat hij selectief zijn stukken kiest. Stukjes vlees vol smaak.

En zo smaakte het ook. Het moge duidelijk zijn. Rondou is een topslagerij met kwalitatief hoogstaande vleesjes. Dit was oprecht één van de beste stukken vlees dat ik de laatste tijd heb klaargemaakt. Daar zien ze me nog terug.

Ik serveerde het met wat veldsla, krieltjes en knolselder. Niet veel tierlantijntjes op het bord, want het vlees stond centraal. De bakwijze leerde ik van zijn collega Dierendonck. (link)

 

 

vlees-rondou vlees-rondou-3 vlees-rondou-4 vlees-rondou-5

Recept: dunne lende, knolselder, krieltjes en veldsla

Ingrediënten

Voor 4 man: 800g Angus Aberdeen dunne lende (of een ander stuk vlees), 0,5 knolselder, 1,5 kg krieltjes, 1 venkel, 300g gemengde sla (veldsla en rode biet bijvoorbeeld,) een paar lepels smout, peper, zout, nootmuskaat, olijfolie, rozemarijn, tijm, fleur de sel

Werkwijze

Voor het vlees:

Verwarm de oven voor op 40 à 50 graden. Leg het vlees een uur tot anderhalf uur in de voorverwarmde oven afhankelijk van de dikte.

Smeer het daarna in met smout (of olijfolie). Kruid het met flink wat peper en zout. Verwarm de grillpan tot ze erg heet is. Gril het vlees mooi langs beide kanten. Laat daarna nog even rusten onder aluminiumfolie.

Snij in sneetjes en serveer er wat fleur de sel bij.

 Voor de knolselder:

Schil en snij de knolselder in kleine blokjes (ongeveer 1 cm). Stoom al dente. Plaats in een ovenschaal met wat olijfolie, nootmuskaat, peper en zout.

Steek voor het serveren tien minuten in een hete oven (ongeveer 150 à 180 graden).

Voor de krieltjes:

Was de krieltjes. Stoom ze al dente. Snij in twee of drie en doe in een ovenschaal. Meng met olijfolie, rozemarijn en tijm. Kruid met peper en zout. Voeg eventueel een eetlepel of twee smout toe.

Steek net zoals de knolselder voor het serveren tien minuten in een hete oven (ongeveer 150 à 180 graden).

Voor de winterse salade: Was en rasp de venkel fijn. Meng onder de salade.

 

Smakelijk!

 

vlees-rondou-6