Foodbag

Een week overleven met Foodbag

Een kartonnen doos vol ingrediënten om een week lang mee aan de slag te gaan aan deur gebracht…het is een trend, die we sinds een jaar of twee meer en meer zien opduiken. Iedereen kent de witte busjes wel met het groene logo van HelloFresh. Op Belgisch niveau zijn er Smartmat en Foodbag. In tegenstelling die eerste, werken de laatste twee met Belgische producten. Achter HelloFresh zit een Duitse machine, de twee Belgische spelers doen het met een bescheiden en sympathiek ogend Belgisch team.

Ik moet bekennen, het is een trend die aan ons voorbijging. Tot een paar weken geleden had ik dat nog nooit gebruikt. In De Kantien in Gent (meer later) kreeg ik de vraag van één van de mannen achter Foodbag of ik die niets een weekje wou testen. Zo gezegd, zo gedaan en een week later stond de bewuste kartonnen doos voor de deur. Eerlijk? Prima service, perfect op tijd geleverd en mooi aangekondigd door zowel een mailtje als een sms. Daar kunnen bepaalde pakketjesdiensten nog iets van leren.

Het systeem is eenvoudig: je kiest op voorhand uit de twee boxen: Plat Du Jour of Original. Per box kan je kiezen voor 2, 3, 4 of 5 personen. In de doos zitten dan alle ingrediënten voor vier gerechten en de receptenfiches. Die leveren ze op een af te spreken tijdstip bij uw thuis.

Salade gerookte kip en rode biet
Salade gerookte kip en rode biet

Ons weekmenu bestond uit:

  • Pasta Vongole met citroen en tomaat
  • Papillot met maïs, ijsbergsla en paprika
  • Wok van rundsreepjes, broccoli, paksoi en hoisinsaus
  • Salade met rode biet, gerookte kip, currydressing en geroosterde kikkererwten

Klinkt goed, niet? En het was eigenlijk ook goed. De recepten zijn eenvoudig en relatief snel te maken. Het is ook allemaal vers en best wel lekker. Daar kan ik eigenlijk niets op aanmerken. Op het eerste zicht dachten we: “ow, is dit wel genoeg?” Achteraf gezien hadden we echt wel genoeg. Het voordeel van zo’n box is  natuurlijk dat je amper iets over hebt. Het gebeurt vaak dat we iets koken en achteraf met een halve broccoli, een vierde kool, twee tomaten of een handvol pasta zitten. Niet zelden blijft dit in de koelkast steken en verdwijnt het in de vuilbak. Een schande, I know. Met een concept zoals Foodbag is hier geen sprake van.

Foodbag
Wok van rundsvlees met broccoli en paksoi

Zijn er dan geen nadelen? Wel, het is natuurlijk iets duurder. 65 euro voor twee personen en vier gerechten, dat komt op ongeveer 8 euro per persoon per gerecht. Koop je dat zelf, dan denk ik dat wie – goed uitkijkt – het goedkoper kan. Alleen weet ik niet of het echt zoveel scheelt. Dat zou ik moeten uittesten. Je hebt natuurlijk ook weinig weg te gooien, wat in het voordeel van Foodbag speelt.

Een groter nadeel vind ik dat het niet gemaakt is voor mensen met een onregelmatig weekschema. In de bewuste Foodbag week kregen we onverwachte uitnodigingen voor etentjes bij vrienden en bij de schoonmoeder. Resultaat: je moet je Foodbag maaltijd meenemen of later opeten.

Zo’n box is gewoon niet gemaakt voor ons. Te pas en te onpas hebben we ‘s avonds iets – vaak – onverwacht te doen en dan blijft dat eten liggen. Het lijkt me wel een perfecte oplossing voor een koppel dat beiden van 8u tot 19u werkt en toch zelf iets lekker, gezond en vers wil koken. Je hoeft niet naar de winkel, je weet wat je gaat eten…ideaal dus. Bovendien geeft het je echt wel wat variatie. Aziatisch, Europees, ovenschotel, wok, klassiek, snel…het komt allemaal wel eens aan bod. Hierdoor eet je vaak dingen, die je misschien anders niet zou eten.

Dus die Foodbag, ik zou zeggen: geef het gewoon een kans en laat je verrassen door vier lekkere gerechten (maar plan je avonden dan wel niet vol met allerlei diners).

 

Meer Foodbag info

 

Foodbag
Pasta Vongole