Altijd feest met kip op zondag: ‘kip met rum en hooi’

Geen idee waarom, maar kip uit de oven en zondag, dat hoort voor mij samen. Het is één van die gerechten, die ik als kind regelmatig at. Zowel thuis als bij de oma. Vooral bij de oma eigenlijk. Het is verbonden met Oma R., zoals aardbeien met Opa A., kroketjes met Oma M. en rattepatatjes met Opa R.

Toen Oma R. op bezoek kwam voor het verjaardagsfeestje van ML, toevallig op een zondag, vond ik kip uit de oven wel gepast. Bovendien is het eenvoudig. De kip gaat de oven in en ondertussen besteed je tijd aan je gasten.

Lekker nostalgisch en poepsimpel dus Al is dat laatste bijvoeglijk naamwoord misschien wat vreemd gekozen, aangezien de poep van de kip een serieuze portie hooi en rum te verwerken kreeg.

kip-uit-de-oven-in-slee

Ik maakte twee versies.

Versie 1 “basis”:

 • Buitenkant: tijm, curry, oregano, paprika en zeste van mandarijn
 • Binnenkant: zeste van limoen, look, boter, peper, zout en laurier

Versie 2 “pittig & rum”:

 • Buitenkant: koriander, curry, komijn, paprika, cayenne, garam masala, limoenzout, peper, zout
 • Binnenkant: hooi, rum, zeste van mandarijn, laurier, tijm, peper, zout

Versie twee was veel sappiger, dankzij het gemarineerde hooi. De rum overheerst zeker niet, maar geeft net dat tikkeltje meer. Het vel is pittig en lekker krokant. De kip serveerde ik met aardappelen uit de oven en kool-venkelsalade.

kip-uit-de-oven

Recept: pittige kip met hooi en rum uit de oven

 • Materiaal: 1 grote ovenschaal
 • Duur: 3 uren
 • Aantal: 4 personen (afhankelijk van de grootte van de kip)

Ingrediënten

1 kip (1,5 à 2kg), 1 handvol hooi, rum (bv. Bacardi Reserva), laurier, 200g gemengde sla, twee takjes tijm

Voor de marinade: 1 el koriander, 2 kl kerriepoeder, 1 kl komijnzaad, 1 kl paprikapoeder, ½ kl cayennepeper, ½ kl garam masala, zout, peper, 1 kl lime salt (eventueel), 5 el olijfolie

Voor de aardappelen: 1 kg krielaardappelen, peper, zeezout, tijm, een paar klontjes boter, olijfolie

Voor de kool-venkelsalade: 2 venkels, ½ witte kool, een paar eetlepels mayonaise, een paar eetlepels yoghurt, peper, zout, 1 limoen

Bereiding

 1. Begin met de marinade. Bak de kruiden kort in een droge hete pan. Plet ze tot poeder in een vijzel. Meng de kruiden met de olijfolie. Kruid bij met peper en zout.
 2. Spoel het eventuele bloed en verwijder de ingewanden uit de kip. Brand de pluimpjes af. Dep droog.
 3. Laat het hooi 15 minuten marineren in de rum.
 4. Kruid de binnenkant van de kip met peper en zout. Voeg wat zeste van mandarijn, twee takjes tijm en een blaadje laurier toe. Vul op met het gemarineerde hooi. Leg in een kom of ovenschaal.
 5. Masseer de kip in met de marinade. Leg in een propere ovenschotel.
 6. Verwarm de oven op 250 graden Celsius. Plaats de kip 20 minuten in de hete oven. Lepel af en toe wat braadvocht over de kip. Dit maakt de kip krokant.
 7. Snij ondertussen de krieltjes overlangs. Doe ze in een ovenschotel. Besprenkel met flink wat olijfolie. Kruid met peper, zout en tijm. Verdeel een paar klontjes boter over de aardappelen.
 8. Laat de temperatuur zakken tot 200 graden Celsius. Bak de kip nog 1,5 uur in de oven. Dit hangt af van de grootte van de kip. Lepel regelmatig braadvocht over de kip. Plaats de ovenschaal met aardappelen in de oven en laat meebakken.
 9. Rasp ondertussen de venkel en witte kool fijn. Meng met mayonaise en yoghurt. Kruid met peper en zout. Verfris met sap van limoen.
 10. Versnijd de kip. Serveer de kip met de venkelsalade, gemengde salade en gebakken krieltjes.

 

Andere kiprecepten:

Kip met whisky op de Barbecook houder

Hot kieken de Pierre

 

 

kip-eekhoorn kip-mise-en-place kip-voor-masseren kip-uit-de-oven-masseren kip-uit-de-oven-3 kip-uit-de-oven-2